Ioan Marian, art-emisEu cred că noi am făcut o prostie că plecarăm din comunism. Zău dacă nu! Păi, atât de bine ne acomodasem cu el, că nici acuma, după atâta amar de vreme, nu ne desprindem de meteahna de a vorbi în lozinci. Că, de fapt, cam asta se făcea în România până-n ’90, se spuneau lozinci. De la to’arăşu şi până la ultimul om, toatã lumea recita „Documentele Congresului” şi orice era în afara documentelor era imperialist şi era câh.

Și acuma, tot în lozinci vorbim. Doar că le-am întors pe dos. Acuma, când vreun şmecher vrea ceva, zice că cine nu e de acord cu ce vrea el este critpo-comunist. Sau, dacă vrea el să dea vreun tun, să pună gheara pe ceva, zice că acel ceva este comunist şi trebuie să dispară. Când e prins vreunu' cu mâţa-n sac şi e pus să plătească - eventual cu câţiva ani de răcoare -, zice că măsura luată împotriva lui e comunistă.

Cea mai nouă lozincă am citit-o în presa recent[ şi cică i-ar aparţine unui vice-premier. Iată ce af grăit acel vice-premier: „Noi avem şansa, în această perioadă, ca prin regionalizare, prin înfiinţarea regiunilor administrative, prin reorganizarea administrativă a României, prin reorganizarea administraţiei publice, să rupem definitiv România de comunism”. Ei? Car’va’zică, organizarea administrativă a României, administraţia publică a României sunt comuniste. Și are dreptate! Aşa scria şi în „Manifestul Partidului Comunist”, documentul care stătea la baza ideologiei comuniste. La fel scria şi în documentele Congresului P.C.R.. Aşa scria, că la Caracal să fie reşedinţă de judeţ, Dolj şi Teleorman să fie judeţe, iar aici unde locuiesc eu să fie sectorul 3. Chiar Karl Marx a cerut chestia asta, că mă ştia pretenţios la numărul sectorului, iar Frederic Engels a fost de acord.

Doar Vladimir Ilici Lenin a zis că se mai gândeşte niţel. Deci, e clar, şi administraţia şi organizarea administrativă a României erau comuniste, fir-ar mama lor a dracu'. D-aia nu scăpam noi de comunism şi nu ştiam de ce! Noroc cu acest om, care ne-a luminat. Pe mine, ca să fiu foarte sincer, m-a luminat într-un râs larg, mai ceva ca la „Stan şi Bran”, urmat de o grimasă. Dacă nici dupã 23 de ani nu suntem în stare să gândim decât în lozinci, de ce dracu nu rămăsărăm în comunism? Că, măcar, nu mureau atâţia oameni la „revoluţie”, nu aruncam atâtea fabrici la fier vechi, nu devastam sistemele de irigaţii, nu distrugeam depozitele, nu ne vindeam ţara doar pentru foloasele unora. Măcar, să o fi vândut pentru binele tuturor, nu doar al unora! Că, n-o fi fost ţara doar a lor! Să ne arate certificatul de proprietate!

Sincer, nu m-aş mira dacă noii lideri ar scoate pe piaţă şi un document istoric, eventual obţinut cu mari sacrificii din arhiva ascunsă la Moscova împreună cu tezaurul, în care însuşi Burebista cerea ca, la 2000 de ani dupã moartea lui, să fie înlăturat comunismul din România, prin reorganizare administrativă.

Nota autorului: Întrucât am observat că articolele mele sunt citite şi de oameni care deşi stau bine cu cititul, stau mai rău cu înţelesul, precizez că acest articol nu este împotriva reorganizării administrative corecte, tot aşa cum nu este nici în favoarea acestui demers. Este, pur şi simplu, împotriva lozincilor, dar, mai ales, împotriva prostiilor care stau în spatele lozincilor.