Un „înțelept” de la București îmi sugerează să nu vorbesc de mareșalul Ion Antonescu. Taică-meu, Ghiță Secăreanu, basarabean de la Chioselia Mare, Cahul, ne povestea, cu mare respect, nouă, celor zece feciori și fiice ale lui, de Ion Antonescu, care a fost comandantul său suprem atunci când era soldat în Armata Română.

Mareșalul Ion Antonescu a fost comandantul suprem al tuturor basarabenilor înrolați în Armata Română în timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial! Cum poți să-i cinstești pe eroii români dezrobitori ai Basarabiei fără a pomeni numele comandantului lor suprem?!

Cel care mă îndeamnă să nu-l cinstesc pe Ion Antonescu, mă îndeamnă să nu cinstesc memoria tatălui meu, cel care mi-a dat viață și al cărui sânge îmi curge prin vene!

Credeam c-am scăpat de regimul bolșevic criminal care ne-a pângărit, timp de jumătate de veac, pământul, sufletul, credința și strămoșii. Uite că noi, basarabenii, am mai avea de înfruntat un regim, kominternist, tot atât de antiromânesc!

Unirea, care va avea loc, oricum, înseamnă pentru noi, basarabenii, întâi și-ntâi, libertatea de a ne plânge și a ne cinsti din toată inima noastră îndurerată memoria Eroilor Dezrobitori ai Basarabiei! Or, credeți cumva că aici, pe pământurile românești înstrăinate, n-au mai rămas Oameni cu inimă?[1]

Când „Europa liberă” nu este liberă

Postul de radio „Europa Liberă”, care-și are și o redacție la Chișinău, este finanțat de Departamentul de Stat al S.U.A. din banii contribuabililor americani. Ați mai ascultat un alt post de radio finanțat din banii publici ai poporului american care să acționeze atât de metodic și cu atâta ardoare împotriva Președintelui S.U.A., ales de poporul american, Donald Trump, așa cum o face „Europa Liberă” la Chișinău?

Mă întreb cât de liberă este „Europa Liberă”, care pretinde că ne învață și pe noi, basarabenii, să fim liberi, dacă face jocul stângii radicale neomarxiste, fiind unul dintre cei mai abili promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie devenită un advesar al libertății cuvântului, sau, după cum spunea scriitorul Pascal Bruckner, un instrument „de negare a realităţii”, un instrument „care înăbuşă orice altă viziune asupra lumii” ?

Am ajuns timpurile când noi, basarabenii, toți românii de pe ambele maluri ale Prutului, trebuie să ne protejăm din două părți deodată: dinspre răsărit - de propaganda violentă de expansiune rusească a rețelei „Sputnik”, finanțată de Kremlin, și dinspre asfințit - de ideologia „corectitudinii politice” a stângii radicale și anticreștine, promovată de „Europa Liberă”, post de radio finanțat de Departamentul de Stat al S.U.A. E o sarcină mult prea grea pentru noi, mai ales în situația în care nu avem o clasă politică demnă și verticală, cu sentimentul apartenenței bine definit[2].

--------------------------------------------------