Rusia-Moldova„Ce destin... să-ţi moară ţara când împlineşte 100 de ani... de neiubire moare ţara asta... de nepăsare. Neiubire este să asişti pasiv la moartea ţării tale".

Într-adevăr, ce destin! Țara trece în acest An Centenar poate prin cele mai grele clipe de după 1989. Societatea e divizată. Ramurile puterii se află în război. Atacurile asupra uneia dintre cele mai mari cuceriri ale democrației românești - Justiția, se întețesc. Parlamentul adoptă legi care să-i protejeze pe penali. Cu toate acestea, sunt sigur că societatea românească este destul de matură ca să iasă demnă din acest război fratricid.O situație mult mai dramatică avem în Basarabia. Societatea este divizată pe criterii geopolitice: pro-Vest (pro-România) și pro-Est (pro Rusia). Emisarii direcți ai lui Putin (Dodon și gașca) au făcut front comun cu așa numita „guvernare proeuropeană" a lui Plahotniuc. Țarul Putin își freacă mâinile și așteaptă clipa de a face noi achiziții teritoriale pentru imperiu. Aceasta s-ar putea întâmpla după alegerile parlamentare din toamnă. După Crimeea noi suntem următoarea jertfă în planul lui Putin de realizare a mult jinduitei Novorosii și de ieșire, din nou, la Gurile Dunării. Putin îi urmează fidel pe țarul Petru I și Ecaterina a II-a care, metodic, prin cuceriri de teritorii românești, au ajuns la gurile Dunării. Să nu dăm uitării avertizarea marelui istoric A. D. Xenopol: „Răpirea Basarabiei ar fi trebuit să-i înveţe pe români un lucru: că dacă există vreun pericol pentru existenţa lor ca naţiune acesta va veni de la nord. Dacă este vreun element adevărat dușman al elementului român este acel rusesc, care nu din întâmplare, din neîngrijire pune în pericol existenţa noastră, ci lucrează cu conștiință la distrugerea ei. Acest pericol l-au simţit toţi românii, acei ce şi-au iubit într-adevăr poporul şi care au binemeritat de patria lor. Toată dezvoltarea noastră naţională este datorită luptei neîmpăcate în contra acestui element cotropitor, luptă în mare parte susţinută cu ajutorul Apusului. În asemenea împrejurări, a face politică rusească este de a da noi înşine arma în mâinile ucigaşului, este a trăda interesele cele mai sfinte ale cauzei române ". De ce însă unii (chiar din Țară!) uită de acest avertisment? Ne aflăm într-o situație extrem de dificilă.

Dezuniți vom cădea pradă ușoară ursului din est.

E trist să moară visul Reunirii când Țara împlinește 100 de ani! Dar pericolul acestei catastrofe este unul iminent. În Basarabia nu mai există dreptate, justiție, instituții, alegeri libere sau luptă politică corectă. În Basarabia există bandiți și oameni. Ultimul atac banditesc al binomului Plahotniuc & Dodon asupra democrației - invalidarea primarului de Chișinău, este o confirmare a acestui trist adevăr. Te apucă fiorii când te gândești ce ne pregătește acest binom pentru alegerile parlamentare din toamnă. Deocamdată acest râs de președinte se plictisește. Dacă nu-l vizitează pe Putin sau nu se află în nenumărate concedii, culege căpșuni împreună cu Kirkorov căruia, în bătaie de joc pentru noi, ia acordat titlul de „artist al poporului" (al cărui popor?). Sau organizează concerte pentru tinerii alogeni (viitori votanți ai psrm în toamnă!) aduși cu transport gratuit din toate colțurile Republicii. Sau în loc să participe la Forumul Internațional „Crans Montana", care a avut loc în perioada 27 iunie - 30 iunie la Bruxelles (vizită anulată „din motive tehnice", i-o fi ordonat stăpânul Putin să nu se ducă!), vizitează vacile de la Hâncești, dar doar pe acelea care „din mare dragoste" pentru ruși nimeresc doar pe mesele lor.

Noi, cei mulți, ce facem? Răspunsul la întrebare îl găsim în înălțătoarea chemare adresată înainte de moarte a arhimandritului Justin Pârvu către poporul român. „ Popor român! Îţi scriu pentru că sper ca măcar acum, să îţi aminteşti cine ai fost, cine eşti şi poate aşa vezi încotro te îndrepţi!... Nimeni nu a reuşit să te supună cât ai fost unit. De ce te laşi dezbinat? Astăzi, ca şi pe vremea fanarioţilor, domnitorul (kremlinezul Dodon - n.n.) şi divăniţii nu au nici o legătură cu tine (peste 80% din parlamentarii de pe Bâc!). Sunt străini de interesele şi dorinţele tale, tot ce doresc este să stea cât mai mult în funcţie şi să câştige cât mai mult. Și Tu taci! Astăzi, ca şi pe vremea bolşevismului, la mare preţ sunt trădătorii, linguşitorii, vânzătorii de neam şi conştiinţă, traseiştii politici, gata să calce pe cadavre pentru a parveni şi a îşi păstra privilegiile. Tu taci! Ți se fură voturile. Tu taci! Dacă ar fi ca tot ceea ce se întâmplă să se răsfrângă numai asupra ta, românul de azi, nu ţi-aş scrie un cuvânt. Dar tu, popor român de azi, eşti legat de cel de ieri şi de cel de mâine şi odată cu tine piere nu numai trecutul, dar şi viitorul acestui neam. Cât o să mai taci? Trezeşte-te, popor român, trezeşte-te român adormit şi nu lăsa să se şteargă dintr-o trăsătură de condei, tot ce ți-au lăsat părinţii, nu îţi lăsa copiii pe drumuri, sclavi ai celor ce nici nu existau pe când tu ştiai să scrii".

Într-adevăr, cât o să mai tăcem? Să ne unim cu toții, indiferent de unele nuanțe politice, în jurul acestui Comitet de Rezistență Națională. Să lăsăm rânza la o parte. Numai împreună putem stăvili tăvălugul plahotniucisto-dodonist în toamnă. Dar pentru aceasta este nevoie ca acest Comitet de Rezistență Națională să devină, într-adevăr ca atare. El trebuie să cuprindă toate componentele opoziției care se3 pronunță împotriva acestei guvernări. Deocamdată însă lucrurile nu stau chiar așa. Am participat la ambele proteste, din 24.06.2018 și la cel recent de duminică, 01.07.2018. M-am bucurat extrem de mult la vederea zecilor de mii de manifestanți veniți din toate colțurile Republicii, nu aduși cum procedează alde Dodon și Plahotniuc. Un lucru mi-a umbrit puțin această bucurie: lipsa vizibilității unioniștilor. Chiar dacă în P.M.A.N. erau mulți unioniști în suflet nu cred că ar fi stricat peisajul minunații tineri de la „Tinerii Moldovei", O.D.I.P. Nu cred că tricolorul românesc (fără stema Republicii Moldova) ar fi fost în plus în marea de steaguri ale Uniunii Europene și tricoloruri moldovenești. Nu cred că ar fi stricat de la tribună pronunțarea unui minunat mesaj unionist, care reprezintă organizația obștească „Sfatul Țării 2".

Tare mă tem să nu se repete și de această dată situația cu acțiunile Platformei D.A. (nu a partidului D.A.). Atâta energie a maselor ridicate timp de peste un an dar gestionată, să fim sinceri, prost. Doar cu scandarea sloganului „Dați-ne miliardul înapoi" nu am devenit mai bogați. Banii furați au rămas tot în buzunarele hoților. Ba chiar hoțul cel mai mare este acum lustruit de toate televiziunile ca în toamnă să fie ales în parlament. Aceasta a fost din cauza marginalizării de la începuturi a intelectualității, a tinerilor unioniști, în general, a unionismului. Dar și din cauza scopurilor formulate vag și incorect. Sună frumos „Jos dictatura! Jos Plahotniuc!, dar dacă se va întâmpla ca și cu Miliardul! Uitați-vă cum reacționează la avertismentele partenerilor europeni și americani (din mâna cărora nu se sfiesc să ia miliarde!) privind invalidarea primarului.

Pentru a nu rata și această șansă coalizarea forțelor trebuie să fie cât mai largă. Scopurile Mișcării de Rezistență să fie cât mai reale constructive. Clanul Plahotniuc+Dodon poate fi doborât la alegerile parlamentare din toamnă dacă vom fi uniți într-un singur bloc. Lăsate în afara acestei Mișcări partidele unioniste vor merge, în cel mai bun caz, într-un bloc separat, fapt ce va turna apă la moara binomului Plahotniuc+Dodon. Doar împreună, doar cu o listă comună de candidați pentru cele 51 de circumscripții electorale avem șanse de a învinge acest balaur cu multe capete. De la tribună s-au rostit frumoase cuvântări, unele chiar și în limba rusă (pentru atragerea alogenilor). Asta e bine dacă se dorește o largă coalizare a tuturor forțelor de opoziție actualei guvernări dodonist-plahotniuciste. Nu am auzit însă nici un mesaj unionist. Nu am auzit măcar pronunțarea cuvântului „Unire" nici chiar de cei pe care-i știu că sunt unioniști. De ce se procedează astfel, într-un mod atât de neconstructiv? Chiar dacă mie nu mi-a plăcut sloganul „Maldava!" strigat de la tribună în limba rusă (fiindcă tot așa scandează și valeții „marilor stataliști" Dodon și Plahotniuc), pentru atingerea unei unități largi eu am trecut peste asta. Sunt sigur că și mulți alți unioniști. În acest măreț scop și cei de altă opinie ar trebui să treacă peste amorul propriu și să accepte și sloganuri prounioniste. Așa înțeleg eu o largă opoziție și pluralism de opinii. Este absolut clar că fără unioniști este imposibilă debarcarea binomului Plahotniuc & Dodon. Tot atât de clar este și faptul că fără o coaliție largă nu poate fi atins dezideratul unioniștilor - Unirea cu Țara! Să ne unim forțele în beneficiul tuturor!