În vara anului 2020 judecătoarea Mădălina Afrasinie de la Tribunalul București scria tăiosul pamflet intitulattitlul „Țara lui K(a) Vodă”:

„A fost odată ca niciodată o țară frumoasă, cu un popor fain și în care domnea K(a) Vodă. Și pentru ca poporul ăsta fain doar muncea, sperând că prin muncă va reuși să traiască « ca afară », el nu mai era atent la cee ce se întâmpla în jurul său, motiv pentru care K(a) Vodă, alături de divanul său, se hotarî ca poporul trebuie ținut, în continuare, subjugat. Și pentru asta, K(a) Vodă, aplaudat de divanul său, începu să povestească poporului că starea de subjugare, de umilire este spre binele său și că, în momentul în care « îndobitocirea » este completă, poporul va fi liber și va trăi bine... Ceea ce uită K(a) Vodă și divanul său este că poporul acesta fain nu poate să fie prostit continuu și că istoria se repetă... există un timp pentru toate, iar poporul ăsta fain nu uită... Ș'am încălecat pe-o șa și fiți siguri că poporul nu va mai încasa.

Tic-tac, tic-tac…”[1].

Tic-tac, tic-tac… timpul se scurge inexorabil. Știm deja cu toții că neobositul excursionist-schior-biciclist „K(a) Vodă”, nu e deloc „precáut”. La fiecare pas încearcă lamentabil să-și copiază „idolul” magistral interpretat de Charlie Chaplin în celebrul film „Dictatorul”. Recent, prin discursul de la C.S.M. și-a permis să dea ordine magistraților, printr-un mesaj interpretat ca fiind „un îndemn de legitimare prin hotărâri judecatorești a deciziilor abuzive luate de autoritați”[2]. Reacția judecătoarei Madalina Afrasinie nu a întârziat să apară:

„Pledez cauza poporului meu”

„Eu, judecătorul, mă ridic și pledez cauza românilor Gânduri amare printre rânduri Discursul de azi, din C.S.M., al celui care a fost ales de romani să îi conducă vremelnic, mi-a demonstrat că cei aproape 32 de ani de la evenimentele din decembrie 1989 au trecut degeaba iar dumneavoastră, domnule, nu ați înțeles nimic din ceea ce înseamnă separația puterilor în stat!

Știți de am ales profesia aceasta? Pentru că nu vreau să primesc ordine! De la nimeni! Pentru că eu gust libertatea zi de zi, de zi! și nu trebuie să fac niciun compromis pentru aceasta! Misiunea mea, că judecător, este să respect Constituția și legile  țării, să apar drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor și să judec cauzele potrivit Legii, fară directive, plicuri galbene sau alte asemenea aberații! Adică, deși nu-mi place să mă repet, să nu primesc ordine de la nimeni!

Misiunea mea, ca judecător, este să iau atitudine ori de câte ori niște politicieni încearcă, prin toate metodele și mijloacele, să intre în viață cetățenilor, să intre în profesia mea cu bocancii în numele unei situații extreme... prezentata că fiind sfârșitul lumii. Faptul că noroiul este mediul lor natural, nu înseamnă că toți trebuie să fim complicii mizeriei acestora!

Misiunea mea, ca judecător, este și să atrag atenția asupra faptului că dictatura s-a instaurat pas cu pas, în ropote de aplauze! și că tăcerea noastră naște „monștrii”! Care, din păcate, ajung să ne stabilească viitorul...

Lăsați-mă să-mi duc Misiunea până la capăt! Nu mai batjocoriți justițiabilii, nu mai batjocoriți actul de justiție și nu vă mai spălați pe mâini ca Pilat din Pont! Nu de alta, dar groapa de gunoi a istoriei încă este adâncă! Și acolo veți sfârși! Că mulți alti dictatori, că mulți alti oameni mărunți...

Mulțumesc pentru nimic!”[3]

Notă - Textul prezentat este o adaptare a articolelor doamnei judecător Mădălina Afrasinie apărute în timp în „Lumea justiției” (notele 1 și 3).

Da! România mai are încă oameni cu demnitate și respect pentru dreptate!

----------------------------------------
[2]
  - 7 decembrie 2021