Muniţie inteligentă rusească KAB 1500Pentru bombardarea Iugoslaviei si Libiei, pentru invazia Irakului şi a Afganistanului, precum şi pentru lovirea ISIS, armata americană a consumat aproximativ 80.000 de bombe „inteligente" şi 2.000 de rachete de croaziera RGM/UGM-109 Tomahawk. Armele inteligente se diferentiază de celelalte arme prin faptul că au propriul sistem de ghidare, autonom faţă de platform purtatoare, ceea ce permite avionului să părăsească, imediat după lansare, zona ţintei. Rusia, neparticipînd la nicio confruntare militară majoră, a acumulat în ultimii 25 de ani, un stoc de cîteva sute de mii de bombe gravimetrice, cărora le-a instalat un kit de dirijare (cu camera Tv sau în IR, fascicul laser, GPS), transformîndu-le în bombe „inteligente. În Siria, la cele mai multe lovituri aeriene, s-au utilizat bombele KAB-250 S/LG de 250 kg si KAB-500 L/Kr de 500 kg, ghidate prin fascicol laser, GPS si TV/IR. Abaterea probabilă a acestor bombe fiind de 2-5 m. Principiul ghidării laser este simplu: un emitator laser, instalat pe avion, suprapune spotul pe ţintă. Dispozitivul de dirijare al bombei (constînd într-un receptor laser, montat în partea din faţă), comandă corecţiile pe traiectorie, astfel încît bomba să ramîna în fascicolul de dirijare, pînă loveşte ţinta. Depozitele de arme şi muniţii sunt protejate de pereţi de beton groşi de 1-2 m, peste care este tasat un strat de pamînt, cu grosimea de 1-2 m. De aceea, mecanismul detonator al bombelor de aviaţie anti-buncăr nu se declanşează la contactul cu ţinta, ci dispune de un temporizator. Bomba străpunge mai întîi peretii de beton şi explodeaza în interiorul buncărului.

Ruşii au lansat rachete de croazieră din Marea Caspică, asupra ţintelor ISIS

Forţele aeriene ruse care operează în Siria, au folosit şi bombe de tip KAB-1500 L, cu ghidaj laser sau KAB-1500 Kr, cu dirijare prin camera Tv. Bombele KAB-1500 L, au 4,6 m lungime, sunt încărcate cu 1.100 kg de explozibil şi a fost utilizate de avioane Su-34 şi Su-24 M. Bombele KAB-1500 sunt destinate distrugerii buncărelor subterane şi a altor adăposturi din beton armat cu pereţi groşi de pînă la 3 m. În afara bombelor, ruşii şi-au înarmat avioanele care acţioneaza în Siria cu rachete aer-sol de tip Kh-29 L/T şi Kh-25 T (dirijate pe fascicol laser sau camera Tv). Aceste rachete sunt încărcate cu 320 kg de explozibil, fiind lansate de la o distanţă de10-12 km de ţintă. Pe 7 octombrie, de pe patru nave purtătoare de rachete ruseşti, din Flota Mării Caspice, au fost lansate 26 de rachete de croaziera 3M-14T Kaliber, asupra a 11 îinte ISIS din Siria. O rachetă de croazieră costa 1,2 milioane USD şi face parte din categoria armelor „inteligente".

Odată ajunsa deasupra uscatului, ghidajul rachetei de croazieră se face prin echipamentul Terrain Contour Matching (TERCOM) care are în memorie harta în relief a traiectului ce urmează a fi survolat. Computerul de bord compară harta din memorie cu imaginea radar a zonei survolate, comandînd corecţii atunci cînd există abateri de la traiect. Zborul se execută la 50 m faţă de relieful survolat.