Nu mai ţin minte cum arătau pădurile de pe aici pe vremea când eram mai mult daci şi mai puţin... ce om mai fi. Mă uit, însă, la cum arată acuma. Oare ce le-o fi făcut să ajungă aşa? Pe vremea aia, pădurile erau alcătuite din copaci care înţelegeau să se lase sacrificaţi pentru a deveni baraje în calea năvălitorilor sau adăposturi pentru cei care îngrijeau pădurile, sau plute. Sigur, acceptau ei, copacii, să devinã şi lemne de foc, dar atunci se revolta ceva în ei, astfel că, dacă le picai în flăcări, te cam prăjeau. Dar acum? Acum, după ce au trecut pe aici ba romanii, ba hunii, ba leşii, ba ruşii, ba grecii, ba turcii, iar ruşii, apoi nemţii şi iar ruşii, iar acum au venit, în sfârşit, şi americanii, acum, zic, cu ce păduri ne-am ales? Că dacă te uiţi mai atent vezi că mai sunt câţiva copaci scorburoşi, din care nu prea mai poţi scoate nimic, iar restul copacilor sunt din ăia din care nu se pot face decât... cozi de topor. Iar ăştia, din care se fac cozile de topor, nu fixeazã nici solul, nu ţin nici torenţii de ape, nu fac nici umbră şi nici măcar nu dau frunze care să îngraşe solul.
Întrebări de aflat în treabă
Aud că prin unele locuri s-a oprit circulația pe străzi, după nu știu ce oră până la nu știu care oră. Mi-am adus aminte că, la începuturile pandemiei, treceau pe străzi niște mașini mari, care duduiau și stropeau cu nu știu ce. Chiar ni se explica precum că virusul ăsta încoronat supraviețuia și pe străzi, chiar și curentul făcut de mașinile care circulă ajuntându-l să zboare și să aterizeze acolo unde nu dorim. Acuma, dacă s-a oprit circulația, oare vor începe iar să circule mașinile alea care stropeau cu dezinfectant? Sau se mizează pe fptul că, văzând că n-are pe cine să atace pe stradă, virusul va muri de oftică?!? Întreb, pentru că nu văd/aud nici-o hardughie d-aia care dezinfecta la începuturile pandemiei.
S-a redus orarul de funcționare a magazinelor. Adică, același număr de locuitori au la dispoziție un număr mai mic de ore ca să-și facă necesarele cumpărături. După aritmetica învățată de mine, asta înseamnă că aglomerația orară crește, chiar în timp ce autoritățile ne spun că cel mai periculos mediu, care favorizează împrăștierea virusului, este cel din aglomerații. Ca să înțeleg și eu, întreb: Cum se reduce factorul care favorizează răspândirea virusului, adică aglomerația, prin creșterea aglomerației?! Sau, aritmetica de pe vremea comunismului nu mai e valabilă?
O ultimă întrebare de aflat în treabă. Dacă masca trebuie purtată în semn de respect, riscul prezentat de aglomerații este redus prin amplificarea aglomerațiilor, iar străzile trebuie eliberate ca să poată virusul să moară de oftică, cei care ne transmit toate astea prin mesajele și acțiunile lor sunt incompetenți, dezinteresați sau răuvoitori, chiar dușmani?
P.S. de tot râsul - Aud că premierul a avut consultări cu… virusul și au convenit ca, de la întâi iunie, virusul să-și retragă trupele de pe piață. Parcă văd că-i dă … un post de consilier onorific![2].