Big-Pocono-State-Park-Pentru unii, raiul american este Wall Street, bursa de valori, districtul financiar, infernul dolarului, pentru alţii este piaţă de desfaceri, comerţul, tot ce înseamnă business, pentru o altă mare parte dintre noi înseamnă Broadway, cu spectacolele lui foarte populare, pentru elită - M.E.T., Mo.M.A., marile muzee de artă, galeriile sau sălile de concert, din Lincoln Center sau Carnegie Hall, pentru cei cu bani sau colecţionari, casele de licitaţii Christie's şi Sotheby's, dar pentru mine înseamnă în primul rând natura, oceanul, fantasticele parcuri, tot ce înseamnă flori şi verdeaţă, iar suprema bucurie este atunci când am ocazia să plec din împărăţia zgârie-norilor newyorkezi şi să ajung în împrejurimile marelui oraş, care sunt raiul pe pământ.

În orice direcţie ai ieşi, mai ales pe Washington Bridge, dai peste munţi, văi, râuri, lacuri şi o infinită pădure. Totul este împădurit, o natură virgină însă, sălbatică, asemenea Edenului, în care „grijă" omului pentru defrişări nu apăruse încă. Această natură pură este străbătută de o reţea de şosele, de la cele mari, numite Highway, autostrăzi cu opt benzi de circulaţie pe sens, la drumuri de tot felul, până la mici străduţe şi poteci. Noaptea, când circulă pe ele milioane de maşini, parcă ar fi o invazie de licurici. Iar localităţile sunt de basm, o sumedenie de vile răsfirate în pădure. E greu să numesc rustică o astfel de imagine, fiindcă aici agricultorii sunt şi vânători, şi pescari, şi constructori, şi comercianţi, ştiu toate meseriile. E o altă lume, alt univers, o altă America. E atât de diferită de oraş încât îţi vine să crezi că ai descoperit Pământul Făgăduinţei, deşi oraşul şi-a pus total amprenata, fiind o civilizaţie rurală, întrucât toţi oamenii sunt dotaţi cu maşini de lux, computere, tot ce a creat civilizaţia mai de preţ. Numai că aceşti oameni folosesc cuceririle civilizaţiei că să trăiască în pădure, în nesfârşitele păduri ale Americii.

Iată, de curând, am avut ocazia să merg în zona Pocono, în căutarea unei cascade, numite Hornbecks. Am mers pe ruta 80, care derulează un spectacol neobişnuit fiindcă reţeaua de drumuri este numai pe munte, pe munţi şi văi, ca pe Alpii austrieci, un peisaj neobişnuit, deşi nu seamănă cu cel din Carpaţi sau alţi munţi europeni. La noi, natură este o sinteză, într-un spaţiu mic se concentrează tot ce are ea mai frumos, pe când aici totul este gigantic, în desfăşurare, vezi de pe un pisc cum se întinde pădurea până dincolo de orizont. Parcă nu are limită. Exact cum vezi oceanul.

De pildă, dacă mergi pe acest Highway montan de care am pomenit, 80, ajungi la Big Pocono State Park, unul dintre cele mai mari parcuri naturale ale Statelor Unite, o gigantică rezervaţie, ce include munţi, vai, ape, cascade, situate în nordvestul statului Pennsylvania. Este direcţia spre Washington. Drumul este de vis. Zeci de localităţi, cărora abia le zăreşti printre copaci turlele bisericilor sau acoperişurile clădirilor mai mari. Multe au nume europene, ca Newton sau Waterloo. Peste tot piscuri sau munţi întinşi, între care se zăresc lacuri. La orice oprire, constaţi cât de aprovizionată este fiecare parcare, fiecare staţie de benzină. Iar dacă întrebi ceva pe un localnic, îţi va spune că raiul e aici, unde a ales el să trăiască, dispreţuind un oraş că New York-ul, pe care îl consideră satanic, mai ales pentru educaţia copiilor!

Aşa mi-a spus un bărbat care juca basket cu băiatul lui într-o curte din localitatea Delaware Water Gap, o localitate celebră, fiindcă aici este centrul unor călătorii neobişnuite: se închiriază bărci, caiace, cu care mergi pe Delaware River, care trece prin Philadelphia şi ajunge la Delaware Bay, care dă în Oceanul Atlantic. Este o călătorie foarte primejdioasă, fiindcă răul Delaware este plin de accidente. Dar aici sunt mulţi sportivi. Pentru americani, sportul este o a două natură, prin care ţin mereu pasul cu prima natură. Delaware Water Gap este o localitate de munte, în care găseşti de toate. E plină de magazine şi de restaurante, în care produsele de vânat sunt specialitate casei. Şi tot ce mănânci este numai producţie locală, în special zarzavaturi şi fructe.

Aici m-am împrietenit cu un „maidanez", Larry, cu care am mâncat o pizza şi m-am şi fotografiat, un câine foarte inteligent, de rasă, al stăpânului caiacelor şi echipamentelor sportive. Era foarte cald, 78 grade F (25,5ºC), în aer, şi 79 grade F (26,1ºC), în apă. Adică o temperatura perfectă, de vară, nu caniculă. Deşi Delaware este un râu de munte, cu un curs năvalnic, apa era caldă.
Corespondenţă de la New York
- Va urma -