Vulcanescu-Galopentia-Stahl-BermanÎn timp ce în România contemporană, sub patronajul Guvernul României, poliţia Н.K.В.Д.-Gestapo de la Institutul Naţional (al cărei naţiuni? - n.n.) pentru Studierea Holocaustului în România, cu nume controversat a dat liber la vânătoarea valorilor cultural-spirituale ale Neamului Românesc, patrioţii de pe malul stâng al Prutului le fac recunoaşterea oficială. Chiar după decenii, dar o fac. Pe partea dreaptă a Prutului, li se demolează busturile, li se şterg numele străzilor, dorindu-se şi ştergerea definitivă din lista valorilor naţionale. I.N.S.H.R.-E.W. continuă opera înaintaşilor alogeni veniţi pe malurile Dâmboviţei călare pe turelele blindatelor T.34 sovietice. Pentru criminalii de război declaraţi precum Wass Albert şi alţii se găsesc locuri pentru a le fi expuse busturile. Pentru Mareşalul Antonescu, nu ! Până când vei răbda, popor român să fii dus la abator fără a te opune? (Ion Măldărescu).

Patru cetățeni de onoare într-o comună basarabeană

Cornova și-a dublat cetățenii de onoare. Mai exact, de la patru au ajuns la nouă. S-a întâmplat pe 15 iunie, când consiliul local a decis să acorde titlul de cetățean de onoare al comunei Cornova, post-mortem, unor foști membri marcanți ai școlii de sociologie românești, participanți activi la cea de-a șaptea ediție a expediției sociologice de la Cornova din 1931. Este vorba de: Mircea Vulcănescu, Anton Golopenția, Iosif Berman și Henri H. Stahl.

„Am onorat o datorie de acum 85 de ani. Da, celor patru li s-a conferit acest titlu post mortem. Evident că lor nu le ajută cu nimic. Noi, însă, ne vom mândri că avem alături sufletul acestor oameni care au onorat o Românie întreagă", a declarat Vasile Șoimaru, doctor în economie, semnatar al Declarației de independență, și el cetățean de onoare al satului Cornova. Fiind originar din Cornova, Vasile Șoimaru a contribuit semnificativ la editarea monografiei „Cornova 1931", elaborată de marele sociolog român Dimitrie Gusti și colaboratorii săi. Lui Vasile Șoimaru îi aparține și ideea de a le conferi celor patru titlul respectiv. Actele ce confirmă acordarea titlului de cetățean de onoare al comunei Cornova vor fi transmise rudelor celor patru, a făcut o precizare primarul de Cornova, Ștefan Roșca. Cine sunt proaspeții cetățeni de onoare ai comunei Cornova?

Mircea Vulcănescu

Un bărbat al neamului, de care mai rar întâlnești în întreg spațiul românesc. A deținut funcția de subsecretar de stat la Ministerul de Finanțe în Guvernul Ion Antonescu în perioada ianuarie 1941-1944. A fost un mare specialist. Fiica lui, Măriuca, în vârstă de 89 de ani, trăiește la București. I-am telefonat și i-am spus despre decizia consiliului local Cornova. Dar ar fi fost video, s-ar fi văzut lacrimile ei de bucurie. Mircea Vulcănescu a murit, bolnav de plămâni, ca urmare a tratamentului inuman la care a fost supus în temnițele comuniste din România. Avea 48 de ani.

Anton Golopenția

Unul din fondatorii școlii românești de geopolitică. A fost o personalitate științifică complexă, licențiat în drept și filosofie, cu doctoratul obținut în Germania. Și el a fost victimă a regimului comunist din România, și el a murit în penitenciar. Avea doar 49 de ani. Fiica lui, Sanda, e profesor universitar în S.U.A. Acum câțiva ani, i s-a conferit titlul de cetățeancă de onoare a satului Cornova, înaintea tatălui ei.

Iosif Berman

Nici nu vă imaginați ce personalitate a fost. Fotograf al Curții Regale, dar și fotograful echipei Gusti. Am avut noroc ca un fotograf de primă mărime în România să ajungă la Cornova. A rămas de la el 160 de fotografii ale străbunilor noștri. Toate se vor regăsi într-un album monografic, pe care sperăm să-l putem edita la aniversarea de 90 de ani a expediției sociologice de la Cornova, în anul 2021.

Henri H. Stahl

Lui i-a aparținut metodologia cercetărilor din cadrul campaniei sociologice de la Cornova. O minune de om. A cercetat la Cornova vatra satului, adică a fost primul om care s-a ocupat de cadastru, a lăsat date exacte despre moșiile oamenilor din sat. El a constat că la Cornova locuiau trei pătrimi de urmași ai mazililor, foști slujitori la curtea domnească.

Anterior, titlul de cetățean de onoare al comunei Cornova a mai fost acordat: Zamfirei Mihail, profesor universitar la București, fiica preotului savant Paul Mihail, originar din Cornova; lui Dimitrie Gusti (post-mortem), fondatorul școlii românești de sociologie, academician; Sandei Golopenția, profesor universitar în S.U.A., fiica lui Anton Golopenția; lui Vasile Șoimaru, economist, publicist, mare promotor al valorilor românești; lui Dumitru Sclifos, președintele Societății Orbilor din Republica Moldova, mare filantrop, originar din Cornova.

Notă: referinţele despre cei patru noi Cetăţeni de onoare ai comunei Cornovo aparţin conf. univ. dr. Vasile Şoimaru.