Recent inaugurata statuie ecvestră a Regelui Ladislau (1040-1095), canonizat ulterior, presupus întemeietor al orașului (conform unor documente scrise), din curtea Cetății Oradea, pe pâș-pâș și pe furiș, de către primarul florian birta și episcopul romano-catolic a iscat, prin presa locală și centrală, tot felul de dispute politico-etnice și de propagandă electorală. Nu vom intra în polemică nici cu cei pro și nici cu cei contra pe tema statuilor din Oradea. Nici măcar cu unii „formatori de opinie”, cu privire la „estetica cailor, sau călăreților”! Nu, pentru că nu despre asta este vorba. Istoria la care ne raportăm e una singură pentru toți! Interpretarea evenimentelor și faptelor diferă!

Legea e una și obligatorie pentru toți!

Cam prin 2012 lui ilie bolojan (am scris corct cu litere mici numele primarilor!), Primar al Oradiei, i s-a pus pata pe statuia Mihai Viteazul, pe care o voia dusă oriunde de pe acel loc (Cimitirul Olosig, 1 Decembrie, Pța Gojdu). Și nu voiesc a spune nimic despre cine ce merite a avut, când și cum le-a manifestat sau ce reprezintă în prezent, pentru că am făcut-o succint în exprimarea din Consiliul Local, din 5 noiembrie 2018: „nu-l hulesc pe bunicu ca să-l preamăresc pe tata”! Probabil că nu s-a înțeles atrunci, dar nici acuma, că fiecare personalitate isorică și-a avut rolul său, incontestabil. Eu vorbeam de o realitate: în 1992-1994, în calitate de secretar a Asociației „Mihai Viteazul” Oradea, am făcut toate demersurile legale, și le-am obținut, pentru amplasarea definitivă în Piața Unirii din Oradea a statuii ecvestre a Voievodului Mihai Viteazul, monument inaugurat pe 19 august 1994!

Conform legislației în vigoare, pentru mutare (demolare) era nevoie de acordul proprietarului ansamblului monumental soclu–satatuie: Asociația „Mihai Viteazul” Oradea. Ori, acest acord nu s-a dat niciodată. Prin urmare: Colsiliul Local Oradea a luat o Hotărârea 1045/05.11 2018, ilegală! (Bolojan a mințit Consiliul când a spus că are toate avizele și acordul! – a se vedea stenograma ședinței).

În speță este vorba de abuz de lege și adăugire la Legea 50/1991, prin uzitarea de termenului „relocare” și furtul bunului altuia (calificat furt N.C.P.). Faceți un exercițiu de imaginație: ce ați face dacă cineva v-ar confisc casa și ar pune propria reclamă pe fundația clădirii tale!? Tu cetățean român sau ungur, regalist sau democrat, cum ai cataloga acțiunea? Dar tu justiție cum ai califica speța?

Pentru abuzul și solidaritatea la furt - la care și unii orădeniau  achiesat - să le crape obrazul de rușine tuturor acelora care au concurat la promovarea unei Hotîrâri ilegale, acceptând fel de fel de „chichițe” și argumentări voalate, ascunse sau directe, strecurate prin presă de către putera locală. Pe românește și pe înțelesul tuturor: statuia lui Mihai Viteazul a fost sechestrată ilegal, chiar de către cei care se pretind Fundația pe protejare a monumentelor! Pe soclul, proprietatea Asociației, fără acordul acestuia, s-a pus abuziv altă statuie.

Primăria a furat soclul și a ascuns timp de 5 ani statuia Voievodului! proprietatea Asociației - făcute din banii adunații din cotizațiile membrilor - și a amplasat propria lucrare, în locul acesteia, făcută pe bani publici.

Față de această faptă de furt cerem ca cetățenii, indiferent de etnie și simpatie politică, și toată opinia publică locală și națională să se revolte! Dar când fură, nu-i de glumă! Asta am văzut, asta am reclamat, celelalte dispute politice nu mă privesc. Opriți abuzul dragi orădeni!

La jaful și Crima culturală publică de mai sus au concurat cu succes: Consilierii locali P.N.L. și U.D.M.R.; Ministrul Culturii; Direcția pentu Cultură Bihor; prefectul județului Bihor; Parchetul de pe lângă Judecătoriea Oradea; judecători de la Tribunalul Bihor și Curtea de Apel Oradea!

Dragi compatrioți, potoliți-vă ura, dar nu-i iertați pe hoți!