Mă scarpin de câteva zile în cap și mă gândesc, vorba lui Caragiale: ce gândește suveranul? (adică acel Pontif). Ați auzit vreo spusă memorabilă din partea stimabilului? E oare o vizită de tipul celor din Antigua, Bhutan etc. printre mai săracii cu duhul, cărora li se livrează duh și binecuvântari homeopatice? Vrea că B.O.R. să între în tabăra anti-Patriarhia Constantinopole pe tema bisericii din Ucraina? Sau, mai grav, să nu ne ia Dughin și-a lui ceată în armia ortodoxiştilor ruşi care vor să cucerească prin această „idelologie” lumea secolului XXI? Sau, de fapt, mai vrea ceva biserici, parohii, avuții pentru „structurli” greco-catolice din România?

Ridică mingi maghiarilor, secuilor, țiganilor din România printr-un multiculturalism tranșant discreditat și de aceea penibil pentru un purtător de odajdie și tichie supremă „care este”? S-a tot învârtit prin Transilvania, ajutat și de „capriciile vremii”, dar inclusiv în discursuri.

A vorbit poporului român într-o retorică seacă și neconvingătoare. Nu poate fi comparat în materie cu Papa Ioan Paul al II-lea. Același discurs putea să-l țină și în Groenlanda. Vaticanul etern îl va depuncta pentru această vizită catastrofală în România. Credeți că va trece oare cineva la catolicism după această prestație zâmbitor-hollywoodiană a protagonistului?

Nici iezuitismul și rădăcinile sau prelungirile sale nu cred că sunt prea mulțumiți de prestația distinsului. Sper să fie o vizită complet eșuată în ce-i privește obiectivele strecurate prin presă și dăunătoare nouă. Dacă nu, ar fi vorba de o trădare românească. Nici nu-mi vine să mă gândesc.

O dorința, totuși, aș avea (a dream, vorba lui...): măcar să-i spele pe picioare pe fostul cârciumar Dragnea și pe fostul meditator neghinionist Johannis. Căci cu ei pe cap s-a spălat. Concluzia? Ce a început să facă Ioan Paul al II-lea, strică actualul. Păcat (în sens mirean). Vrem reconciliere cu catolicii dar nu așa. Mingea e în terenul Vaticanului. Străvechi prieten și dr. Viorel Român, acum vreau să-ți spui judecata.