Ed. Politică, transformată în Ed. HumanitasAndrei Pleşu l-a cadorisit pe Gabriel Liiceanu cu tot patrimoniul Editurii Politice

Primul act de corupţie de după căderea lui Nicolae Ceauşescu pare să fi fost comis de Andrei Pleşu, care, în calitate de Ministru al Culturii, prin Ordinul 82/20 februarie 1990, a desfiinţat „Editura Politică” şi a înfiinţat „Editura Humanitas”, căreia i-a transferat şi întreg patrimoniul Editurii Politice! Şi pentru că Gabriel Liiceanu a fost „oropsit” de comunişti, i-a dictat acestuia şi un salariu de aproape 6.000 de lei. Documentul din imaginea alăturată a fost ascuns opiniei publice, nefiind niciodată publicat în Monitorul Oficial, deşi toată lumea ştie că, practic, Gabriel Liiceanu a fost împroprietărit de statul român cu un patrimoniu foarte valoros la vremea aceea.

În acest fel, se poate spune că, prin grija fostului Ministru al Culturii, Andrei Pleşu, startul unei competiţii ce avea să înceapă curând între edituri a fost „furat” de acţiunea celor doi prieteni. Patrimoniul Editurii Politice era format din spaţiile situate la nivelul I-A din Casa Scânteii, precum şi din mijloacele fixe şi mobile existente la acea dată. Nimeni nu a spus niciodată câţi bani erau în contul celei mai bogate edituri din România, ştiindu-se că Editura Politică era chiar editura P.C.R..

La foarte scurt timp, Gabriel Liiceanu a devenit chiar proprietarul Editurii Humanitas, implicit al patrimoniului preluat de la fosta „Editură Politică”. Întrucât conţinea prevederi patrimoniale, Ordinul 82/20 februarie 1990 trebuia să fie publicat în Monitorul Oficial, însă, până acum, el a rămas îndosariat la Ministerul Culturii. Nu întâmplător, în aceşti peste 23 de ani de la emiterea încriminatului Ordin semnat de Andrei Pleşu, „filosoful de la Teşcani” şi-a publicat toate cărţile la Editura Humanitas, înfiinţată chiar de către dumnealui, prin ordinul de mai sus.

Rămâne de lămurit un singur lucru. Un act al statului român (nepublicat în Monitorul Oficial) mai este lovit de nulitate după 24 de ani?

Sursa: Cotidianul[1]