Dorinţa lui Lucian Boia de a deveni o voce istorică nu are potenţial
Prof. Ioan Andreica

Interviul acordat de Lucian Boia publicaţiei maghiare, nu aduce lucruri noi, problema graniţelor, a migraţiei, a centralizării europei, a nemulţumirilor maghiarilor sunt lucruri vechi abordate de istorici români şi maghiari chiar pe zone locale, poate el nu ştie. Problema e că el nu are potenţialul pătrunderii în fenomenul istoric şi de aceea e un căţel din Transilvania care latră la Bucureşti. Presa maghiară profită de această incompetenţă a lui. Dorinţa lui de a deveni o voce istorică nu se poate îndeplini atâta vreme cât nu are potenţial. Nici nu trebuie dat prea mare importanţă, doar răspuns principial. Stimatului istoric i-aş propune câteva înţelegeri istorice, dar nu vreau să se folosească de ele, aşa că debiteze numai ceea ce îi poate capul, nu mă voi sluji niciodată de ideologia lui.  

Sluga din capul mesei
Alecu Reniţă, Chişinău

Moldovenii din Basarabia au trecut prin multe încercări de îndoctrinare și umilire colectivă. Creduli din fire, nu o singură dată, ei s-au trezit înșelați, scuipați, furați sau călcați în picioare. Lupi în blană de oaie le-au intrat în curte, cerându-le să-i facă stăpâni la stână. Și i-au făcut, rămânând fără de turme. Derbedei cu zâmbetul pe față i-au îndemnat să le dea pământul privat în arendă, că o să-i umple de bogății. Și l-au dat, fără să primească un pumn de grăunțe.

„Salvatori” cu steluțe în frunte, îmbrăcați în haine roșii, roz sau albastre, le-au trecut pragul, promițând că le aduc raiul în Moldova, dacă îi votează primari, consilieri și deputați. Și i-au votat, trezindu-se cu iadul la poartă. Din naivitate și încredere exagerată, pe propria piele, moldovenii au cunoscut multe necazuri și belele, dar, totuși, s-au ferit să-i invite pe șmecherași, mincinoși și trepăduși în Casa Mare. Dar, în toamna lui 2016, păcatul i-a împins să deschidă ușa, să invite în casă un fățarnic fără margini, o iudă adevărată, care s-a așezat direct în capul mesei, fără să-i pese de stăpâni și de ceilalți invitați. Cam așa ar putea începe o poveste modernă, despre dodonul moldovenilor. Dar, să lăsăm narațiunile pentru timpuri mai bune și să-l diagnosticăm cât mai exact pe pacientul cuibărit în Palatul prezidențial și întreținut cu sute de milioane de lei din bugetul public.

Cine este și ce pericole prezintă în realitate Igor Dodon, politicianul care a devenit, după detronarea lui Plahotniuc, cea mai gravă problemă pentru viitorul Republicii Moldova? Înainte de a-i creiona portretul, i-am cercetat drumul parcurs și am adunat din mass-media opiniile colegilor de serviciu și a oamenilor apropiați, care l-au susținut și au avut o contribuție importantă ca Igor Dodon să ajungă șeful statului. Nu exagerez: în afara gargarei oficiale și a frazelor protocolare, toți cei care l-au cunoscut personal, îl caracterizează ca pe un tip prăbușit moral, un tip pervers, venal, răutăcios și fățarnic până în măduva oaselor, un tip mincinos, lipsit de orice principii și omenie elementară. Apropiații opinează că el a reușit să urce treptele ierarhice, fiindcă știa să se lingușească și avea talent să ducă oala șefilor. Fiind tratat ca un lacheu sau măscărici la curtea împăraților de partide și ministere, nimeni nu îl lua în serios, fapt care i-a permis să cerceteze slăbiciunile sistemului mafiot și să avanseze cu răbdare. Neavând nici un Dumnezeu, el calcă peste oameni cu o plăcere sadică. Cea mai elocventă dovadă că el folosește în gol numele lui Dumnezeu, credința și biserica este depunerea de flori la monumentele ucigașilor, care au împușcat copiii, fiii și fiicele Moldovei în agresiunea rusească de pe Nistru. Nu în zadar veteranii războiului din 1992 au solicitat Procuraturii să-l tragă la răspundere penală pentru trădare de țară. Iar părintele său partinic Vladimir Voronin, care îl cunoaște în profunzime, afirmă cu amărăciune: „Igor Dodon este un trădător înnăscut. El poate vinde pe oricine și oricând. Este gata să calce în picioare interesul național și orice jurământ depus în fața cetățenilor. El mereu a trădat pentru bani. Igor Dodon este un pericol pentru societate”.

Nu putem trece cu vederea faptul că Igor Dodon este unul dintre cei mai bogați moldoveni, averile lui cunoscute ridicându-se la zeci și zeci de milioane. În spațiul public au apărut destule mărturii în care se spune că individul a negociat votul pentru președintele Timofte la trei milioane de euro, iar părtașul lui de idei Alexandr Kalinin, președintele Partidului Regiunilor din Moldova, afirmă că Igor Dodon, pe căi obscure, a beneficiat de o rută specială și a adus cu avionul Gazprom-ului, 20 de milioane de dolari pentru susținerea socialiștilor la alegerile parlamentare din februarie 2019. Cât a dat pentru coruperea alegătorilor și cât a lăsat în punga proprie, nici Rogozin nu știe. Mai adăugăm că șeful statului, practicând populismul ieftin și plângând de mila pensionarilor flămânzi, înghite sume uriașe din bugetul public pentru nesfârșitele sale călătorii distractive, fără nici un rezultat concret, iar instituția prezidențială și-a dublat numărul de sinecuriști și a ajuns cea mai străină, parazitară și scumpă „cantoră” a statului moldovenesc din stânga Prutului.

Pentru a menține populația în sărăcie și întuneric, Igor Dodon și-a creat un imperiu mediatic, prin care intră în fiecare casă și spală non-stop creierul moldovenilor. Propaganda, dezinformarea și manipularea sunt instrumentele zilnice pe care le aplică șeful statului împotriva propriului popor ca să nu se deștepte și să-l pună pe fugă pentru trădare de țară, încălcarea Constituției, abuzurile în lanț, finanțarea străină și perpetuarea regimului criminal, care distruge Republica Moldova și o lipsește de viitor. Ca nimeni altul, Igor Dodon știe să-și ascundă biografia încărcată de fapte murdare, afaceri tenebroase și legături dubioase cu diferite clanuri oligarhice, rețele secrete și mafiotice. Deși s-a prezentat ca opozant sau dușman al lui Plahotniuc, el totdeauna a fost mâna lui dreaptă în confiscarea justiției, în distrugerea instituțiilor de stat și întărirea sistemului oligarhic și corupt.

Plahotniuc l-a făcut președinte al Republicii Moldova și ei, împreună, secundați de Șor și Filat, au împărțit puterea și banii poporului, au creat caracatița criminală, au ruinat economia și i-au aruncat pe drumuri pe moldoveni. Binomul Plahotniuc-Dodon nu e o invenție metaforică, ci o realitate dură, care a distrus viața și destinul a zeci de mii de familii și oameni, impuși să-și părăsească baștina și să argățească pe meleaguri străine.
Iluzia că Republica Moldova a scăpat de uzurpatori și bandiți odată cu fuga rușinoasă a lui Plahotniuc și Șor este foarte periculoasă, fiindcă a rămas Dodon, profitorul. El și-a pus nimb de salvator și de mare reformator, dar scopul lui adevărat este să acapareze treptat puterea absolută, să jefuiască liniștit întreaga Republică Moldova, s-o federalizeze și s-o închine stăpânului de la Kremlin. Manevrele lui coordonate și elaborate de cei mai buni experți ai serviciilor secrete rusești sunt fumigene pentru a înșela partenerii acumiști și europeni, el având interesul suprem să creeze reforme de vitrină, păstrând clientela sa din sistemul corupt, care îi furnizează miliardele necesare ca să preia în întregime imperiul și tronul lui Plahotniuc.

Să fie limpede pentru toți: cu Dodon la putere nu se rezolvă nici o problemă fundamentală, nici o reformă nu va da rezultate, iar Republica Moldova va deveni împărăția bandiților, lepădăturilor, scursurilor, abuzurilor și fărădelegilor. Dacă partenerii lui Dodon se lasă hipnotizați de putere sau de reformele de vitrină, noi, cei care purtăm răspundere pentru soarta Basarabiei românești, suntem datori să ne organizăm și să cerem tragerea la răspundere penală a șefului statului pentru încălcarea flagrantă a Constituției, trădare de țară, finanțare străină, politizarea justiției și conservarea sistemului banditesc preluat de la Plahotniuc. Abia când vom scăpa de Dodon și comandoul său diversionist-socialist finanțat de Kremlin să federalizeze RepublicaMoldova, vom putea să eliberăm instituțiile statului din captivitatea politică și oligarhică. Abia atunci o să începem să edificăm o societate liberă și europeană. Nici un popor nu se poate bucura de prosperitate și demnitate, dacă în capul mesei stă o slugă străină.

Aranjament graphic - I.M.