Bacalaureat 2012„Am învăţat că părinţii mei şi-au făcut treaba aşa cum au ştiut ei mai bine. [...] Am învăţat că familia e mai importantă decât aurul şi banii. Viaţa nu e aşa cum zic alţi că e... e aşa cum o faci tu." (Octavian Paller)

În urma celui de-Al Doilea Război Mondial au urmat „generaţiile de sacrificiu", în anii '80 s-a emancipat „generaţia în blugi", iar după '89, urmare a distrugerii sistemului educaţional românesc, a rezultat şi trăieşte „generaţia rataţilor", „generaţia etnobotaniştilor, „generaţia Facebook!"... Nu! Nu de ştiuta „prăpastie dintre generaţii" este vorba, ci de faptul că între „înainte" şi „după" s-a produs haosul creat de un sistemul grav bolnav. Vi se pare că unii dintre tineri de azi vorbesc sau se poartă urât? Este rezultatul educaţiei primite, nu vă miraţi. Înainte produceam valori. Astăzi producem... rataţi.

Copiii şi tinerii noştri surclasează mult lăudata „generaţia occidentală" bătând-o la ea acasă, câştigând premii pe terenul ei. Este meritul lor. În firea lucrurilor, noi, vechile generaţii vom „pleca". Ce lăsăm în loc? Tinerii sunt viitorul, iar fără ei Ţara riscă să ajungă loc viran, tocmai bun pentru a fi ocupat de cei ce ne vor dispăruţi de pe aceste meleaguri.

Domnilor guvernanţi, în haosul pe care l-aţi creat şi pentru care, cândva, veţi da seama, preţuiţi „generaţia rataţilor" nu lăsaţi tinerii să plece! Opriţi exportul de materie cenuşie! Nu-i lăsaţi pe medici, ingineri, profesori, meseriaşi să meargă la cules de căpşuni! Nu-i umiliţi! Nu-i lăsaţi să emigreze! Oferiţi-le ceea ce merită - un loc de muncă, un nivel de viaţă şi o siguranţă socială cel puţin echivalentă cu aceea de „dinainte". Opriţi-i înainte de a fi prea târziu! (Ion Măldărescu)

Scrisoarea de protest a unei tinere care a susţinut examenul de bacalaureat în anul 2012

„Generaţia rataţilor! Generaţia etnobotanistilor! Generaţia idioţilor! Generaţia Facebook!" - aşa ne cataloghează mass media şi opinia publică din întreaga ţară pe toţi care am dat Bacalaureatul - eu le spun doar atât:
- Ruşine!
- Ruşine tuturor!
- Ruşine pentru că aţi ajuns să daţi vina pe o generaţie crescută de voi, arătată cu degetul acum, tot de către voi!
- Ruşine sistemului care ne-a crescut!
- Ruşine modelelor care ne sunt promovate de mai bine de douăzeci de ani încoace!
- Ruşine nouă şi vouă, profesorilor, elevilor, politicienilor, mass-media, României!

Am ajuns, după mai bine de douăzeci de ani de şpagă, de modele gen Becali, Tălmăcean, Bianca Drăguşanu şi Copilul Minune, de învăţământ prost manageriat şi de legi prost făcute, să profite cei puternici, de facultăţi pe pile şi pe bani, din care au ieşit generaţii întregi de dascăli. Aceştia ne-au educat pe noi, cei idioţi şi fraieri, cei care ne aflăm acum în aceeaşi oală. Indiferent dacă ne-am luat sau nu Bac-ul, am ajuns la o limită! Nu mai suportăm! Refuzăm să credem că suntem o generaţie pierdută! Suntem de fapt prima generaţie care va fi sacrificată cu folos, şi asta de oare ce ne-am săturat de ceea ce se întâmplă în ţara asta. Totul trebuie să înceteze! Pentru asta vom ieşi în strada şi vom cere dreptate!

Cerem ajutorul oamenilor corecţi, ajutorul moral de care avem nevoie pentru a progresa! Toată lumea este şocată de rezultatul Bacalaureatului şi implicit de al învăţământul românesc. Ohh, dar ce surpriză! Cât de neaşteptat! Ce şoc! Incredibil! Senzaţional!

Aceşti copii, cărora din '90 până acuma li s-a schimbat programa de n'şpe ori, care au intrat la liceu să dea Bac din geografie şi s-au trezit în a XII-a că dau din fizică, aceşti copii au văzut zi de zi la televizor cum este încurajată prostia şi incultura, alături de băieţii cu bani făcuţi fraudulos, înconjuraţi de curve semi-îmbrăcate, în direct, la televizor. Ce vină au aceşti copii bătuţi de soartă că s-au născut într-o ţară ca asta, o ţară în care e mai important ce chiloţi are Crudu sau Zăvoranca decât rezultatele sportive şi intelectuale ale Ţării, că aceşti copii nu au devenit nişte genii eminesciene? Serios? Aceşti copii nu au intelect nici măcar cât Einstein?

Doamne! Ce neruşinare! Măi nemernici etnobotanişti! Cum puteţi măi gunoaielor, măi loazelor să nu învăţaţi şi să intraţi fără pile şi copiat la facultăţi când aveţi atâtea modele demne de urmat? Cum e posibilă o asemenea depravare ? Adică mai bine staţi pe Facebook şi pe Messenger decât să urmăriţi modelele oferite la televizor?

Adevărul e că de mai bine de douăzeci de ani ne aşteptăm să iasă nişte flori de nufăr în locuri în care nu am aruncat nici măcar seminţe de urzică. Asta e realitatea! Vă uimeşte promovabilitatea de la Bac? Dar de cea de la titularizări de ce nu ziceţi nimic? Ei nu-s loaze etnobotaniste? E posibil să iei 1,20 la titularizare şi să te mai consideri profesor? E posibil să iei diploma frauduloasă şi apoi să educi generaţii întregi? Sau asta nu e important pentru voi? Ştiaţi că suntem pe penultimul loc din Europa, ca nivel al învăţământului, la egalitate cu Congo? Şi asta nu de acum sau de un an-doi, ci de aproape două decenii. Aşadar, de ce vă miraţi? De ce sunteţi indignaţi? Aaaa... aveaţi impresia că dacă le oferiţi părinţilor şi bunicilor noştri spectacole tv ieftine şi barbare, adevărate sugative de rating, sau dacă le cumpăraţi votul şi îi minţiţi în campanii electorale infinite, noi odraslele lor, o să fim dintr-o dată altfel?

Ei bine, suntem altfel, dar nu aşa cum credeţi voi! Suntem diferiţi! Suntem diferiţi prin faptul că ştim să spunem: Gata! Gata cu adevăratele gunoaie din ţara asta! Nu vă mai merge! Noi avem onoare şi demnitate, nu mai suntem nişte slugi în faţa voastră, iar dacă nu vom reuşi să vă schimbăm, vom pleca din ţară şi atunci să rămâneţi voi să vă plângeţi de milă. Noi, generaţia etnobotaniştilor - cum ne spuneţi voi - o să vă arătăm că avem mai mult curaj decât toate generaţiile voastre la un loc! Reprezentăm adevărata forţă deoarece noi suntem Viitorul, iar voi sunteţi doar nişte amărâţi care vor muri şi vor fi uitaţi de istorie! Voi aţi fost perioada neagră din istoria acestei ţări şi aşa veţi fi ţinuţi minte, iar noi, noi suntem primii, primii care se revolta împotriva voastră!".

Generaţia „rataţilor"