România trebuie ținută în Evul Mediu pentru că, lăsată să se dezvolte, ar putea hrăni un continent și atunci unde și-ar mai putea vinde bogatășii carnea de plastic și brânza din carton?

Invitat, pare-se din greșeală, la masă bogaților, romanul a primit un taburet mic, așezat lângă ușa de la bucătărie, care, la fiecare deschidere, îl lovește nemilos în spate.
La poza de final va fi pus într-un colț și el va zâmbi stingher, cu gândul că i se văd găurile din dantură.

Fotograful priceput îi va umple golurile pentru a nu face de rușinică marea familie.
Rudă săracă trebuie ținută cât mai departe, în întuneric de preferat. Trebuie ținută în Evul Mediu pentru că, lăsată să se dezvolte, ar putea hrăni un continent și atunci unde și-ar mai putea vinde bogătașii carnea de plastic și brânză din carton?

Românul are un singur mare dușman, care nu e vreun baștan de la masă de fițe.
Statul român e cel mai mare dușman al romanului analfabet funcțional și cu dinții cariați. Un stat impotent al cărui brand de țară nu mai e demult frunză coanei Nuți, ci o pereche de izmene rupte în dos.

Un stat care își ucide sclavii cu nepăsarea și nesimțirea arendașilor lui.
Statul care te plimbă prin trei spitale, îți da patru diagnostice și te lasă să mori pe o saltea infectă, de o bacterie cu care tot el te-a cadorisit.

Statul care îți da în cap dacă ești un mic om de afaceri, ce își dorește să crească, dar care stă în calea multinaționalelor din care statul nostru mic, dar șmecher, trage și el cât poate.

Așa că, te verifică, inspectează, controlează, cercetează, analizează, căpușează până când se asigura că fie dai faliment fie îți pui ștreangul de gât. Statul care își verifică la sânge avocații când intră în sediul postului de poliție din Văscăuții de Deal, confiscându-le telefoanele căci, de, respectăm normativele, dar care își lasă infractorii condamnați să se plimbe ca vodă prin lobodă prin sediul unui inspectorat județean, vorbind nestingherit la telefon cu cârtița lui din rândul apărătorilor legii, primind date despre judecătorul care l-a condamnat, în timp ce alții îi netejesc cu grijă calea spre libertate.

Statul român este politicianul care minte cum respiră, frecându-și mâinile cu gândul la purcoiul de bani ce îl va îneca în bunăstare, în timp ce poporul alegător se îneacă în gunoaie și se spală la lighean, ca în vremurile de aur ale primului bâlbâit.

Statul român este funcționarul încet la minte, dar iute de mână, care îți închide ghișeul în nas pentru că are pauză de masă iar tu, biet neghiob, nu înțelegi importantă muncii lui, de a plimbă hârtiile între etaje.

Statul român este polițistul de frontieră care te întâmpină sictirit, verificându-ți pașaportul, în timp ce scuipă printre dinți un obosit „de unde veniți?”.

Simbolul perfect al neputinței statului este ghereta cu pretenții de punct trecere frontieră, dotată cu un gemuleț minuscul, de unde răsare mâna organului de apărare a patriei, emanând dispreț prin toate falangele.

Marele nostru noroc este că geamlâcul este atât de mic încât încape doar mâna; la dimensiuni mai mari, ne-am putea trezi că suntem tratați așa cum se întâmplă cu țară asta de 30 de ani: cu, mă scuzați, fundul.