Liiceanu a pierdut pentru a doua oară procesul cu jurnalistul Victor Roncea. Curtea de Apel a dat dreptate jurnalistului în cazul articolelor din „Evenimentul Zilei” scrie Mihai Soica. Dosarul s-a judecat la Curtea de Apel București. În faza apelului, verdictul magistraților fiind în favoarea  ziarului „Evenimentul Zilei” și a jurnalistului Victor Roncea

Gabriel Liiceanu s-a arătat deranjat de o serie de articole scrise de Victor Roncea în „Evenimentul Zilei”, drept pentru care a deschis un proces la Tribunalul București, pe care l-a pierdut cu brio. La Tribunalul București, cererea făcută de Gabriel Liiceanu, prin care solicita obligarea „Evenimentul Zilei” și a jurnalistului Victor Roncea la plata unor daune morale de 50.000 de euro, a fost respinsă de judecători.

Articolele semnate de Victor Roncea, în „Evenimentul Zilei” erau, practic, un bilanț al activităților îngemănate ale Frontului Salvării Naționale și Grupului pentru Dialog Social (G.D.S.) din anii ’90 și după, când intelectualii G.D.S. au recomandat votarea lui „Iliescu - K.G.B.”, se detașau tocmai prin prezentarea în premieră și exclusivitate a unor documente cu totul inedite, din arhivele judecătorești. Acestea probau mai multe ilegalități în lanț, între care conferirea sediului de lux al U.T.C. din Calea Victoriei 120 de către Silviu Brucan, membru fondator al G.D.S., în calitatea lui de conducător al Consiliului F.S.N. sau acordarea unor sume de bani din contul Ministerului Culturii de către Andrei Pleșu, la rândul lui ministru F.S.N. și membru fondator al G.D.S., toate acestea înainte ca grupul să fie înființat legal. Pe deasupra, Pleșu și-a înzestrat prietenul și colegul de grup de influență cu fosta Editură a Partidului Comunist, rebotezată „Humanitas”.

Curtea de Apel București a respins apelul

După ce Tribunalul București a dat primul verdict, Liiceanu a făcut apel, care s-a judecat la Curtea de Apel București. Recent, mai exact pe data de 25 noiembrie 2020, judecătorii au decis să respingă apelul lui Gabriel Liiceanu, ca nefondat. „Respinge apelul ca nefondat. Cu recurs în 30 de zile de la comunicare. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în verdictul judecătorilor.

Jurnalistul Victor Roncea a fost apărat magistral de S.C.A. Țuca Zbârcea & Asociații prin avocații Dan Cristea și Ana Pârvu. Liiceanu a fost reprezentat, lamentabil, după cum afirmă sursele noastre, de avocata G.D.S., a Monicăi Macovei și Laurei Codruța Kovesi, Nicoleta Popescu. La termenul respectiv, în scurta sa pledoarie, avocata lui Liiceanu a mințit completul de judecători în rafale, de trei ori, fapt demonstrat de Victor Roncea pe loc și consemnat ca atare în înregistrarea ședinței, disponibilă oricărui curios, arată jurnaliști de la Activenews.ro.

Victor Roncea a mai câștigat un proces cu Liiceanu, împreună cu jurnaliștii Ion Spânu și Sorin Roșca Stănescu,  după ce, la fel, în urma Hotărârii instanței de fond,  Liiceanu îl contestase la Tribunal. Tergiversat pe parcursul mai multor ani, până la urmă ziariștii Ion Spânu și Victor Roncea i-au permis lui Liiceanu, din lehamite, să-și retragă acțiunea. Atunci, intelectualul G.D.S.-ist-U.S.R.-ist îl dăduse în judecată pe Victor Roncea cu pretenții de despăgubiri imorale de 100.000 de euro, pentru articolul de opinie din ziarul „Ziua” intitulat „Profitorul tuturor regimurilor” care întregea dezvălurile despre plagiatorul Liiceanu publicate de Ion Spânu sub titlul antologic „Liicheanu[1].

Adaptare grafică - I.M.

---------------------------------------