Prof. univ. dr. ing Valeriu Dulgheru„Ei gâtuiră prădalnic biserici frumoase,/ Ei ne răstigniră pe cruci în patruzeci și șase./ Ei ne-au mânat în Siberii cu pistolul în mână,/ Ei ne-au mințit la școală că nu avurăm nimică...". (Grigore Vieru. 13 strofe despre mancurți).

De fapt acești mancurți, aceste cozi de topor, nici nu au coborât. Ca adevărați urmași ai idolilor lor Marx, Lenin, Stalin, socialiștii se află permanent pe baricade (până la victoria revoluției mondiale!). Ei sunt pentru a distruge orice, neavând timp (și capacități!) pentru a mai construi ceva. Ivan Ceban a revenit în consiliu pentru a zădărnici funcționarea normală a primarului nou ales (așa cum a făcut cu primarul D. Chirtoacă). Și de această dată, pierzând alegerile în cele două capitale, s-au avântat într-o nouă aventură socialistă - „apărarea limbii ruse" (de cine și pentru ce?). Chiar și obtuzul Voronin, fostul lui șef, l-a criticat dur pe Dodon, punând la îndoială oportunitatea acestei acțiuni acum.

„Jos mâinile de pe limba rusă. Limba rusă nu va părăsi niciodată Moldova!" scanda sâmbăta trecută un grup de socialiști în frunte cu socialistul Alexandr Nesterovski în fața Curții Constituționale. „Aproximativ 70% din populația Republicii vorbește în limba rusă, atât în scris, cât și în comunicare, însă autoritățile se opun în mod deschis acestei majorități... Îi pot sfătui doar să meargă în altă țară și acolo să dicteze propriile reguli, dar nu pe teritoriul Republicii Moldova", a scris același Nesterovski pe pagina sa de Facebook. Vă imaginați ce îndrugă acest intrus ruso-socialist, acest venetic venit pe capul nostru! Cei peste 82% de români-moldoveni să se ducă în altă parte să-și ceară drepturile. În adevărat stil al lui Ivan. În unison cu ei și bravul nostru președinte ruso-socialist declara deunăzi la una din televiziunile sale: „Limba rusă o folosesc peste o treime din populație!". Halal de așa președinte care nu știe (știe dar minte!) ce are în „supușenia sa". Deschid rezultatele recensământului din a. 2014 și găsesc: 76,3% vorbesc limba română și doar 14,1% - limba rusă. De asemenea, numărul de români moldoveni este de 82,06%, iar a rușilor - 4,05% (mai mic decât al ucrainenilor - 6,57% și al găgăuzilor - 4,57%!). Este clar că kremlinezul Dodon minte în stilul mentorilor săi comunisto-socialiști. Nimic nou sub soare!

Și stăpânul său Putin minte de crapă pietrele. În timpul showului recent (un joc de-a democrația rusească!) la întrebarea unui jurnalist „Ce a-ți transmite nepoților?" Putin a răspuns franc: „Să nu mintă". Să urmărim doar în cazul anexării Crimeii de câte ori a încălcat acest sfat dat nepoților. În primele zile după anexarea Crimeii: „Au participat soldați ruși la ocuparea Crimeii?". „Acestea era forțe locale de autoapărare". După 44 de zile: „În spatele forțelor de autoapărare a Crimeii, desigur, s-au postat soldații noștri". După 4 luni: „...Toate instrucțiunile mele erau pentru a acționa atenți și sprijinindu-ne pe acei oameni care astăzi îi putem numi patrioți ai Rusiei (și la noi se bazează pe așa numiții patrioți ai Rusiei (de fapt cozi de topor!) gen Dodon, Ceban ș.a.!), ajutându-le și aflându-ne în spatele lor cu forțe și mijloace mult mai mari". După apr. 7 luni: „Da, nu ascund, desigur, acesta e un fapt. Noi, niciodată nu am ascuns. Forțele noastre armate, o spunem la direct, blocau forțele armate ale Ucrainei, amplasate în Crimeea". După peste 4 ani (4 mai 2018): „Acolo (în Crimeea-n.n.) întotdeauna s-a aflat armata rusă. Însă când spirala acțiunilor anticonstituționale (care constituție: ucraineană sau rusească?) a început să se răsucească, când oamenii în Crimeea s-au simțit în pericol, forțele armate ale noastre, care nu au depășit nici măcar numărul contingentului la care aveam dreptul conform Contractului bazei noastre, au asigurat petrecerea alegerilor libere - doleanțele oamenilor, care locuiau în Crimeea". De aceea, să fim vigilenți, să nu credem declarațiilor lui Putin și slugilor sale comunist-socialiste din Basarabia. Ei întotdeauna una spun și alta facSă revenim la declarațiile individului socialist. Chiar dacă 70% din basarabeni cunosc limba rusă (bravo lor!) de ce ar trebui să comunice în limba maternă doar în proporţie de 4% din populație (conform ultimului recensământ)? Pentru ce mai există această limbă de stat dacă nu e folosită drept limbă de comunicare între grupurile etnice? Este nonsens dacă nu luăm în considerație interesul lui Dodon și a stăpânului său de a apăra numai interesele minorității ruse (a celor 4%). Dar pe ale lui moș Ion, ale majorității absolute românești, cine să le apere când chiar funcționari de rang înalt (gen Hrenova, Șor, Vlah ș.a.) refuză să vorbească cu el în limba română?

Nu cred că rușii, alte grupuri etnice conlocuitoare, au nevoie de aceasta. Unii mai treji la minte își dau seama de capcana putinist-dodonistă. „Дорогие социки - тщетные попытки, усилия - ваш электорат устал от вашей болтологии и тупости (Dragi soțiki - încercări, eforturi în zadar - electoratul vostru s-a săturat de pălăvrăgeala și prostia voastră" se scrie pe rețelele de socializare. Însă socialiștii sunt gata să jertfească cu viitorul acestor grupuri etnice, cu bunăstarea lor, doar să-și joacelimba rusa mendrele socialiste și interesele putiniste. Este și cazul rătăcitei tinere din fotografie. La întrebarea ei răspunsul este foarte simplu: învață limba poporului, în mijlocul căruia te-ai oploșit, și toate problemele dispar. Acești „nesimțiți" de băștinași nu vă cer s-o ștergeți în Rusia voastră dragă, cu toate că pentru comportamentul bădărănesc de care dați dovadă meritați acest lucru!, ci vă cere respectuos doar să-i învățați limba pentru a conviețui armonios. Dar cum poți învăța limba română dacă nu-ți sunt create toate precondițiile că ai nevoie de această limbă. Dintre rușii, veniți aici, care s-au gândit la viitorul copiilor lor, copiii lor s-au integrat perfect în societatea, extrem de benefică pentru integrarea alogenilor (doar să cunoști limba). De ce cei doar vreo 4%, din câți ruși mai sunt în spațiul dintre Prut și Nistru, își cer respectarea dreptului la limbă, impunând-o și celorlalte etnii (ucraineni - 6.57%, bulgari, găgăuzi ș.a.), iar celelalte grupuri etnice, mai numeroase numeric, nu cer același lucru.

De ce la o adică în iubita lor Rusie toți migranții (nemaivorbind de cei născuți în Rusia), inclusiv măturătorul de stradă, trebuie să cunoască limba rusă (pentru a nu-i crea disconfort psihologic cetățeanului rus), Putin insistând de a se organiza adevărat examen de cunoaștere a limbii ruse. La noi însă, un ditamai ministru, un ditamai bașcan al Găgăuziei, breji parlamentari gen Hrenova, își permit de la înalte tribune să sfideze bunul simț. Balticii au procedat cu ei foarte corect. Nu s-au războit cu măciuca împotriva lor, nu iau băgat în închisori și nu i-au dus prin Siberii (de fapt nici nu le au!) pentru a nu-i da ursului vecin motive de răzbunare. Într-un mod calm, metodic au creat întreg mecanismul legislativ ca să-i motiveze (nu să-i impună cum au făcut bunicii lor în Țările Baltice în 1940!) să învețe limba de stat dacă doresc să se integreze în societate.

Aș menționa aici lipsa patriotismului, dragostei de neam la majoritatea grupurilor etnice. Grație politicii de rusificare promovată de pcus toate etniile conlocuitoare au fost rusificate cu un scop bine stabilit și atins de altfel: de a forma din grupurile etnice un amalgam prorus, prosovietic, procomunist, o coloană a cincea a Rusiei. Tocmai aceasta le-a reușit. Uitați-vă cine sunt cei mai aprigi apărători ai limbii ruse: găgăuzii Dudoglo și Cîssa, armeanul Vartanean ș.a. De menționat că găgăuzii nu cer lărgirea spațiului utilizării limbii găgăuze. Ce s-a întâmplat cu această etnie care în majoritatea ei vorbea limba română în perioada interbelică? Răspunsul î-l găsim în politica sovietică de rusificare, în special, a minorităților etnice. Până în 1959 găgăuzii și bulgarii își învățau copiii în limbile lor naționale. Din 1959, conform directivei pcus toate școlile găgăuze și bulgărești au fost trecute la limba rusă de predare, invocând motivul că fiind întrebați copiii nu știau nimic despre Mayakovskij, Pușkin. Scopul adevărat era formarea coloanei a V-a folosită acum de Kremlin la maxim.

M-aș adresa găgăuzilor și bulgarilor, cu care trebuie să conviețuim. Vi s-au creat toate condițiile pentru a vă dezvolta cultura, limba. Vi s-a acordat o autonomie culturala, vi s-a creat o universitate în acest scop. Dar voi ce faceți? În Universitatea voastră se preda doar in limba rusă. Din cele trei limbi decretate de voi limbi de stat (rusă, găgăuză și română) în Adunarea Populară, în alte segmente ale puterii, se vorbește doar în limba rusă! Și atunci ce doriți? Și de această dată problema limbii este doar paravanul după care se ascund (deja nici nu se prea ascund!) interesele Kremlinului. Astăzi Kremlinul culege roadele semănate prin hotărârea lui din 1959.

Dragi găgăuzi! De ce sunt auziți doar extremiști proruși gen Dudoglo, care este gata să ia automatul și să-i împuște pe unioniști? De ce vă lăsați manipulați de agenți ai Rusiei, care-și urmărește scopurile geopolitice în regiune? De ce nu vă aplecați urechile la îndemnurile altor găgăuzi precum profesorul și scriitorul Vlad(demir) Caraganciu, care în romanul său „Bugeac-Pelin amar" descrie grozăviile foametei organizate de Kremlin în satele găgăuzești? Sau ale marelui bulgar român Ion Iovcev, care de apr. 30 de ani se luptă pentru existența Liceului „Lucian Blaga" unicului liceu cu predare în limba română la Tiraspol (unde „activează armonios cele 3 limbi de stat: moldovenească, rusă, ucraineană"!).

Să nu înțeleagă găgăuzii că sunt antrenați într-un joc periculos al lui Putin, care nu are nici un interes pentru a ridica bunăstarea lor (n-o ridică, nu poate s-o ridice în Rusia lui, rușii trăind într-o mizerie totală). Însă are tot interesul să reconstituie așa numita Novorosie, prin care să-i rupă Ucrainei întreg teritoriul mai la nord de marea neagră, folosind la maxim războiul informațional. „Kievul face totul pentru a pierde Odesa" scrie Comersant. Tocmai așa se scria și în perioada preocupație a Crimeii. Căderea Odesei ar însemna de fapt începutul creării acestei enclave Novorosia care ar include regiunea Odesa cu tot sudul Basarabiei, Transnistria, iar după alegerile parlamentare din toamnă din Basarabia - și spațiul dintre Nistru și Prut. Unită cu enclavele din est - Donețk și Luhansk ar forma mult jinduita Novorosie și revenirea la gurile Dunării la graniță cu Uniunea Europeană.

Acesta este planul lui Putin, iar cozile de topor gen Dodon încearcă să-l realizeze folosind în calitate de carne de tun etniile găgăuză și bulgară, parțial ucraineană și o parte din rătăciții moldoveni (români). Pentru zădărnicirea acestui plan diabolic putinist este strict necesară coagularea tuturor forțelor proeuropene prounuioniste. Alegerile din toamnă vor fi cruciale sub acest aspect.
Să ne ajute Dumnezeu!