Typhoon Eurofighter - Ro-NATO„Vreau tratate de asistenţă care să ne asigure hotarele, dar ştim că nimic nu ni le poate chezăşui mai bine ca forţa noastră militară. Dacă am realizat statul unitar român, trebuie să consolidăm instrumentul destinat să-l apere şi care este armata." (Nicolae Titulescu).

Când l-am auzit prima oară pe Băsescu vorbind despre cedarea de suveranitate am sărit în sus, pentru că mi se părea de-a dreptul incalificabil ca tocmai cel care jurase să apere și să fie garantul respectării Constituției, să încalce chiar articolul 1 al cărții de căpătâi al Nației. De atunci au trecut ani și ani, nu am văzut nicăieri ca altcineva să fi luat atitudine, nici atunci nici de atunci încoace. Ieri, pe un post de televiziune o știristă matinală, cu ochii cârpiți de somn, probabil în căutare de senzațional ne anunța că un bombardier rusesc a călcat spațiul aerian al N.A.T.O. în apropiere de Constanța.

Inițial mi-am spus că fetița nu are noțiunea spațiilor sau suveranității statelor și a greșit, pentru că bombardierul fusese... „interceptat" de câteva avioane britanice și de aici confuzia, avioane N.A.T.O., deci spațiu N.A.T.O. Pe lângă asta mai era și faptul că de fapt Suhoi-ul nu încălcase nimic, pur și simplu testa vigilența „aviației N.A.T.O." zburdând în spațiul aerian internațional fără a călca nimic. Dar fătuca primise ordin să dea știrea asta ca să aibă ce toca aliații și să dea motive de scandal. Cui folosesc aceste dezinformări și manipulări? Bineînțeles, celor care urmăresc să pătrundă cât mai adânc acolo unde tratatul de la Montreux nu le dă voie și care vor să îi scoată pe Ruși din Marea Neagră așa cum au încercat să îi scoată și din Crimeea tot fără a reuși.

Nu m-ar deranja ce vor unii sau alții, dacă nu s-ar încerca scoaterea castanelor din foc cu mâna noastră, a românilor. Cine nu vede asta e ori orb, ori are alte interese decât cele naționale. A doua greșeală a donșoarei este cea legată de sintagma „spațiul aerian al N.A.T.O.". Păi de când are N.A.T.O. spațiu aerian propriu? De unde și l-a tras? Din cauciucurile avioanelor, sau din cala bucătarului Donald? Să fim serioși, nu există așa ceva decât în exercițiile N.A.T.O. dar tovarășii militari, civili și jurnaliști, au transformat o expresie de literatură militară în una juridică, considerând că e normal să vorbim de spațiul aerian N.A.T.O. la Marea Neagră, ceea ce este fals, dar mai ales periculos pentru ca așa, tiptil, noaptea ca hoții, se împământenește ideea că N.A.T.O. ar deține oarece drepturi și spații în România.

Este adevărat, și baza militară de la Mihail Kogălniceanu, și celelalte sunt denumite eufemistic „baza americană" așa cum Soho este considerat cartier chinezesc, pentru că este locuit - momentan - de chinezi, dar China nu are nimic de a face cu asta. Baza de la Mihail Kogălniceanu este momentan folosită de americani în baza unor convenții, dar ea este tot a României nu este nici a N.A.T.O. și nici a americanilor. Este un teritoriu românesc dat spre folosință, temporar, Alianței, pentru scopuri comune. Să nu uităm cum a fost cu baza N.A.T.O. de la Incirlik sau cu bazele americane din fosta R.F.G. sau cele ale „Tratatului de la Varșovia" din Germania de Est. Ce au făcut rușii și americanii după reunirea Germaniei, și-au luat spațiile cu ei? Nu, și nici nu au cerut despăgubiri, pentru că spațiile respective aparțineau Germaniei. Dacă la noi cineva și-a permis să semneze mai mult decât un împrumut temporar, mare greșeală a făcut.

Din păcate conducătorii de azi ai României fac jocuri politico-strategice în interesul altor state sau alianțe, uitând sau pur și simplu neglijând interesul națiunii. Din cauza asta don'șoara de la tivi își permite să facă greșeli care sfidează Constituția, care spune că România este stat suveran și oricine atentează la suveranitatea ei este considerat dușman, sau dacă e român, trădător. Dar ce este mai grav este că există și oameni cu pregătire militară care consideră că duduia nu a greșit, pentru că noi facem parte dintr-o alianță și, vezi Doamne, când am semnat acordurile ne-am pus totul la...

Bine-bine, dar conducătorii noștri au jurat cu mâna pe Constituție să o apere, să îi apere prevederile și să apere țara. Cu jurământul ăsta ce facem ? Alți șmecheri spun că odată cu aderarea la U.E. suntem obligați să respectăm legile U.E. care au prioritate față de cele naționale. Da, așa spune, dar, în primul rând, înțelegerea se referă la legislație, nu la Constituție, peste care nu poate trece nimeni, nici Papa de la Roma. În al doilea rând, eu cred că ar trebui să existe o limită peste care aceste legi să nu treacă, altfel ne trezim că peste 50 de ani, datorită politicii „înțelepte" în problema refugiaților, vom avea o majoritate parlamentară europeană de origine musulmană și cu o lege care spune că religia oficială în U.E. este cea musulmană. Ce facem atunci, dărâmăm frumusețe de Catedrală a Mântuirii Neamului? Cei care s-au obișnuit să stea cu capul plecat și consideră că tot ce vine de la stăpâni e bun, să își bage doar propriul cap în jug și să tragă până or crăpa.

Mă miră și mă doare să văd că există militari români care pun în fața intereselor și drepturilor și suveranității naționale, interesele, drepturile și suveranitatea aliaților vremelnici. Mă miră și mă doare să văd că sunt unii care consideră că sunt în trend și de bon ton dacă laudă și trag pe nări orice răsuflată a partenerului strategic numai și numai pentru că „nu avem altă opțiune". Și totuși există țări membre N.A.T.O. care nu au baze militare americane în teritoriul național, care nu și-au trimis copii să moară în Afganistan de dragul afacerilor americane, care nu au cumpărat tehnică militară second-hand care până să fie și folosite aduse se uzează fizic și moral, care nu și-au dăruit resursele strategice companiilor americane și totuși „rezistă" și chiar mult mai bine decât noi, cei care ne-am făcut preș, gumă de mestecat, scrumieră și pampers pentru partenerul strategic și alți aliați europeni, după cum a putut fiecare lider de partid și de stat. La noi guvernanții se bat între ei nu pentru binele României ci pentru interesele celor pe are îi slujesc, fiind de multe ori slugi la mai mulți stăpâni. Cine spune că nu e adevărat, să întrebe de ce e anchetată Viorica „in rem".

Repet, că asta este profesia de credință a clasei politice nu mă miră, dar mă miră și mă doare să văd că sunt militari care au uitat că au fost vremuri când lucrurile stăteau exact invers și lăudau tot ce vine de la răsărit, cu același sârg. Cei care au absolvit cursuri la West Point sau alte școli de renume euro-atlantic, să ia aminte că astăzi - în cele mai multe cazuri pe nedrept - sunt blamați cei care au făcut Academia „Frunze, " unii sunt doar priviți cu îndoială, alții învinuiți de afinități slave, alții sunt considerați depășiți, pentru că au învățat „alte cărți" alții învinuiți de trădare. Au fost dintre ei și condamnați pentru „răspândirea de manuale și învățături străine", pentru același motiv, că au învățat în școli străine. Nu sunt departe vremurile și nu garantează nimeni că nu se vor întoarce, iar ceea ce azi este literă de lege, mâine va fi considerat trădare. Asta, ca să nu mai spun că mulți, azi mai mult decât ieri, merg cu slugărnicia și proslăvirea prietenului de la Apus mult mai departe decât s-a mers spre Răsărit iar cei dinainte au pierit sau au fost condamnați pentru nici o zecime din ceea ce fac azi urmașii lor întru prostie.

Singura cale pe care trebuie să mergem fără a risca nimic este calea despre care vorbește și marele Titulescu de care mulți au uitat iar alții habar nu au. Cineva mă învinuia pe Facebook că sunt depășit în gândire, că am rămas ancorat în trecut. Nu domnule dragă, nu am rămas ancorat în trecut, doar îmi amintesc de acel trecut, văd prezentul și privesc mai departe de el. Dumneata însă ești ancorat doar în prezent și nu vrei să vezi că mâine va fi ce a fost ieri dacă nu ai înțelepciunea să înveți din greșeli, cele din trecutul pe care nu îl mai vezi.

Interesant este că în alt articol, din data de 10 Iulie aflăm că un alt avion rusesc, sau poate același, cine știe, a făcut același lucru, numai că atunci "a intrat în spațiul aerian al României". Iată ce eram informați atunci : „Un avion de supraveghere rusesc a fost interceptat de fortele britanice de la Mihail Kogălniceanu după ce pătrunsese în spaţiul aerian românesc, a anuntat, marţi, la Constanţa, comandorul Chris Ball, şeful escadrei britanice de la baza aeriană Mihail Kogalniceanu". Eu nu mai înțeleg nimic, al cui e spațiul ăla, al României sau al N.A.T.O.? Cine lămurește problema?

Bomboana pe colivă însă, la această dispută legată de spații și suveranitate, este declarația domnului ministru al apărării, care nu putea să nu se bage în seamă, mai ales că este deja specialist în atacurile ruse. Iată ce a declarat domnul Fifor despre acest incident: „Am spus-o de multe ori si imi mentin afirmaţia: nu este un lucru nou ce s-a întâmplat. Astfel de lucruri apar frecvent. Tocmai de aceea există poliţia aeriană, care se face de pe « Mihail Kogalniceanu ». Acolo sunt colegii noştri britanici, care operează cu cele patru Typhoon-uri. Alături de ei sunt şi forţele române, care execută misiunile de poliţie aeriană. Este, dacă vreţi, o formă de manifestare a Federatiei Ruse cu care noi ne-am obişnuit. În ultima instanţă, sunt provocări la care N.A.T.O. răspunde, aşa cum se întâmplă de fiecare dată, cu aceste misiuni de poliţie aeriană. Nu discutăm doar de spaţiul românesc, discutăm de spaţiul N.A.T.O. şi pentru asta suntem pregătiţi şă apărăm acest spaţiu".

După cum se vede, și domnul Fifor vorbește despre spațiul aerian al N.A.T.O., dar mai vorbește despre ceva poate și mai grav. Nu știu dacă a sesizat cineva nuanța, dar conform declarației domnului ministru, nu avioanele britanice sunt aici pentru a ne ajuta pe noi, care nu avem nici măcar cu ce să ne interceptăm posibili inamici, ci noi, românii, cu avioanele noastre suntem aici să îi ajutăm să apere spațiul N.A.T.O., pentru asta ne pregătim noi românii, să apărăm spațiul N.A.T.O. Spune domnul Fifor că „alături de ei sunt forțele române care execută misiuni de poliție aeriană". Păi cu ce domnule ministru, că avioanele noastre sunt consemnate la sol după ultimele prăbușiri. Pe omul ăsta îl verifică cineva când vorbește? Auzi, „pentru asta ne pregătim noi românii, să apărăm spațiul N.A.T.O. !" Am devenit o forță mondială, ce spun eu mondială, planetară, intestelară, dacă nu ne mai limităm la apărarea propriilor granițe, iar „flota noastră aeriană" apără spațiul aerian al N.A.T.O. Fifor se crede Jean Luc Picard și nimic altceva. Asta e de râs. De plâns este faptul că nu mai avem doctrină națională, nu am mai auzit pe cineva vorbind despre așa ceva de nu știu când, iar armata nu se mai pregătește pentru apărarea granițelor, ci pentru apărarea intereselor prietenului strategic, oriunde o cere acesta. În ceea ce privește spațiul carpato-danubiano-pontic, acesta a devenit spațiu N.A.T.O., nu mai e treaba noastră. Așa spune ministrul apărării.

După aceste spuse de domnul Picard se mai ridică o întrebare: care este misiunea principală a armatei române și pentru ce se instruiesc tinerii noștri studenți în școlile militare? Oare știe cineva?
Grafica - I.M.

Bibliografie web :
https://www.raf.mod.uk/news/articles/raf-typhoon-scramble-intercepts-russian-aircraft-over-the-romanian-black-sea/
http://m.ziare.com/stiri/avioane-de-lupta-britanice-au-interceptat-un-bombardier-rus-deasupra-marii-negre-1522988
http://www.ziare.com/stiri/avion/avioanele-britanice-au-interceptat-un-avion-al-rusiei-in-spatiul-aerian-romanesc-1520871
http://m.ziare.com/mihai-fifor/ce-spune-fifor-despre-interceptarea-bombardierului-rus-ne-am-obisnuit-aparam-spatiul-nato-1523129