Nemţii de la „Der Spiegel” despre Klaus Iohannis:  „Administraţia sa e un dezastru”

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a început mandatul cu mari promisiuni de reformă, dar politicile sale par a fi „un dezastru", comentează revista germană Der Spiegel, catalogându-l „diletant” pe liderul României: „Klaus Iohannis, preşedintele de etnie germană al României, şi-a început mandatul cu mari promisiuni de reformă, dar Administraţia sa este un dezastru. Acum, i-a abandonat şi pe eroii Revoluţiei din 1989", comentează Keno Verseck, editorialist al publicaţiei Der Spiegel, într-un material intitulat „Preşedintele României Klaus Iohannis: diletantul".

Mulţi alegători sunt dezamăgiţi, iar analiştii politici îi reproşează diletantismul şi tăcerile frecvente

Keno Verseck afirmă că foştii simpatizanţi ai lui Klaus Iohannis sunt acum dezamăgiţi de performanţele politice ale preşedintelui României : „Când a preluat funcţia de preşedinte, în decembrie 2014, la exact un sfert de secol de la căderea lui Nicolae Ceauşescu, Iohannis a promis o « Românie a lucrului bine făcut »: valori democratice, stat de drept, eliminarea corupţiei. În schimb, a avut doar decizii controversate. Mulţi alegători sunt dezamăgiţi, iar analiştii politici îi reproşează diletantismul şi tăcerile frecvente. De fapt, tăcerea a devenit marca înregistrată a lui Iohannis. Fie că este vorba de scandaluri de corupţie ori de adoptarea unor legi controversate, când ar fi necesar ca şeful statului să se exprime, Iohannis păstrează tăcerea sau postează un scurt mesaj pe Facebook", notează editorialistul Der Spiegel[1].

Keno Verseck - „Der Spiegel”

„Klaus Johannis, președintele de origine germană al României, a ajuns la putere în urmă cu cinci ani, după o alegere spectaculoasă. Mulți alegători sperau de la el o Românie mai bună: constituțională, prietenoasă cu cetățenii, mai puțin coruptă. Acum, la sfârșitul primului său mandat, majoritatea alegătorilor săi sunt dezamăgiți pentru că Johannis nu a îndeplinit practic niciuna dintre promisiunile sale electorale. [...] Johannis nu a urmărit o campanie electorală adevărată [...] nu participă la dezbateri cu alți candidați şi provoacă nemulțumire. În general, alegătorii vor participa la urne fără entuziasm de această dată.[...].

Mărcile sale comerciale au devenit rapid tăcerea și pasivitatea

Johannis a devastat trei guverne în ultimii doi ani și jumătate și a manevrat țara într-o stare dezastruoasă. Principalul proiect al coaliției a fost o reformă majoră a sistemului judiciar, care a slăbit sensibil lupta împotriva corupției. Numărul crimelor violente a crescut semnificativ. După mai multe crime spectaculoase din ultimele luni, inclusiv o fată de 15 ani și doi silvicultori, țara consideră acum că instituțiile statului sunt incapabile sau nu doresc să garanteze siguranța cetățenilor din cauza corupției. Johannis a preluat această stare de spirit în ultimele luni și a atacat sistematic guvernul. [...] „România lucrului bine făcut” - acesta a fost sloganul alegerilor sale din 2014, dar promisiunile sale nu s-au finalizat, multe au rămas fără rezultate. [...] Johannis a dezamăgit mai ales pentru că nu a folosit posibilitățile sale reale de intervenție. [...] Mărcile sale comerciale au devenit rapid tăcerea și pasivitatea.[...]”[2].

-----------------------------------------------------