Despre Papură Vodă, lumea știe foarte puține,  de fapt mai nimic, cărțile de istorie din școală  nu l-au pomenit, a rămas în conștiința populară doar expresia „Țara lui Papură Vodă”. De fapt este vorba de Ștefăniță Vodă, fiul lui Vasile Lupu. A fost domnitor al Moldovei doar doi ani, a fost un domn blând cu țăranii, scutindu-i de biruri și de aici i s-a tras moartea, l-au omorât boierii care pe vremea lui plăteau, nu primeau taxe și indemnizații, pardon, biruri. De ce se spune totuși țara lui Papură Vodă? Pentru că pe vremea domniei lui, țara a fost lovită de ciumă, nu știu dacă era roșie sau galbenă,  a urmat o foamete atât de mare încât oamenii mâncau pâine din… papură. Și Papură Vodă i-a rămas numele, dar fără a avea vre-o vină.  

Mai există și o varianta care dă ca origine a expresiei „Țara li papură Vodă” altă perioadă și o altă zonă, a Olteniei unde după  Pacea de la Passarowitz din 21 iulie 1718, încheiată între Imperiul Otoman, pe de o parte, și Imperiul Habsburgic și Republica Venețiană pe de altă parte o parte a Olteniei a intrat sub stăpânire austriacă. Atunci s-a remarcat ca oponent al regimului austriac și un anume Neagu Papură care a fost mai întâi haiduc, apoi pandur, însărcinat  și plătit, chiar de către austrieci  pentru prinderea haiducilor, apoi după ce aceștia incapabili să stăpânească Oltenia, au părăsit-o, tocmit de boierii locali să păstreze ordinea, un fel de milițian local, pentru a sfârși tot ca haiduc. Din această perioadă expresia a fost folosită pentru a caracteriza o zonă neguvernabilă, fără stăpân pentru că zona Olteniei a fost o vreme neguvernată datorită revoltelor.

Acuma fiecare ia de bun ce dorește. Partea proastă este că la ora actuală România este neguvernată, este doar revendicată, dar neguvernată, iar vremea când vom mânca pâine din papură nu e departe. Astăzi însă, țara se apropie de vremurile alea, dar boierii nu se revoltă, lor le e bine, ei își primesc indemnizațiile indiferent ce se întâmplă prin țară, au imunitate că doar se știe, ciuma nu face ciumă

Echipa lui Papură

Craiova a devenit țara lui Papură Vodă. Săraca echipă de fotbal, după un an în care părea că se ridicase la un nivel mai frumos, datorită mai mult talentului și ambiției jucătorilor și mulțimii de spectatori decât științei antrenorilor, a căzut iar în zona crepusculară. Cum pe antrenor îl cheamă Papură iar prestația echipei dă impresia că bieții jucători în loc să mănânce jar mănâncă papură, parcă îți vine să te gândești la vremurile de tristă amintire. Nu vreau să comentez sau să analizez jocul echipei sau al jucătorilor luați individual sau la grămadă, deși nu știu ce caută Fortes în echipă, pentru că eu l-aș împrumuta unei echipe de fotbal american sau rugby, mai ales după prestația din ultimul meci, de la A.E.K., unde a jucat pe post de fundaș al echipei elene, scoțând sau blocând toate șuturile către poartă ale craiovenilor. Pe mine m-a uimit la această echipă mai întâi aducerea lui Papură ca antrenor, știind că acesta în afară de faptul că a jucat cândva la echipă fără a fi o mare stea, nu avea nici un merit. Bietul om, nici expresia feței, sau limbajul corpului nu îl avantajează, el pare permanent mirat și bulversat, orice întrebare i-ai pune, are aceeași mimică de om prins în off- side. Al doilea lucru care m-a mirat este de ce mai stă antrenor la o echipă de fotbal pentru că nu l-am auzit niciodată explicând ceva despre jocul de fotbal, tactica sau strategia echipei.  El, doar caută scuze, la fel ca și guvernanții după o situație de criză provocată de propria incompetență. După eliminarea din dubla cu A.E.K., în loc să își dea palme și să vorbească despre jocul făcut de echipă acasă unde a pierdut calificarea, el vorbește despre „ghinionul” pe care l-a avut în meciul retur unde „meritam să dăm patru goluri și nu credeam că A.E.K. va trage de timp”. Vă vine să credeți?Nu craiovenii au jucat prost, grecii au jucat necinstit. De la asaltul Troiei, grecii ăștia numai de bancuri proaste s-au ținut dacă e să te iei după Papură.  E ca și cum ar fi spus că nu credea că grecii vor intra pe teren sau că vor dori să se califice. Dar ce credea Papură, că grecii vor trage să câștige Craiova? Celentanooo, unde ești ? Papură e bun de politician. Numai ăștia, după ce o dau în bară, dau vina pe opoziție, pe vreme, pe criza mondială, pe greaua moștenire, pe unguri, pe ruși, pe cormorani, pe oricine le iese în care, numai ei nu sunt de vină.

Țara lui Iohannis Vodă

Cred că peste încă 400 de ani, cei care vor trăi pe aceste meleaguri vor vorbi despre țara lui Iohannis, cel care nu și-a luat țara înapoi, a dat-o altora. Mai întâi a dat-o austriecilor de la Holzindustrie Schweighofer, care după ce au făcut-o surcele au lăsat-o cheală, înainte să apuce cineva să îi întrebe cât au furat și cât au luat sub aripa mărinimosului prezident. Apoi a dat-o focului și  O.N.G.-urilor care l-au săltat și întreținut pe funcție, făcând un guvern de vânduți care să îi apere scaunul. Acum o dă oricui îl ajută să mai ia firman pentru un mandat. Pentru asta este gata să înființeze noi baze americane, să transforme întreaga țară într-o uriașă grund offensive americană iar dacă românii nu se vor înghesui să lupte pentru „țara lui” va aduce apatrizi pe post de imigranți care să populeze o țară deja depopulată prin grija trădătorilor care au condus-o în ultimii 30 de ani. Istoria acestor pământuri, dacă viitorii locuitori sau stăpâni vor binevoi, va menționa undeva, ca fapt divers, faptul că sub Iohannis Vodă s-a desăvârșit distrugerea neamului românesc sub criminala indiferență a românilor care protestau orbește pentru Sorina, Alexandra, Luiza, dar tăceau mâlc când era vorba de România.

Pot garanta că - dacă va mai exista o țară numită România între actualele granițe - peste 400 de ani nimeni nu va mai ști de țara lui Papură Vodă, dar se va vorbi despre țara lui Iohannis. Știți care este culmea? Vasile Lupu era grec după tată și a ajuns domn ca reprezentant al boierilor „pământeni” care luptau împotriva domnitorilor greci. Iohannis a fost votat de unii români  pentru că era neamț și se presupunea că va aduce un suflu nemțesc statului român. De adus nu a adus decât interese străine de ale românilor. Vasile Lupu a construit biserici, a tipărit cărți, a introdus limba română îi biserică și stat, pentru „toată seminția românească, pretutinderea ce se află pravoslavnici într-aciastă limbă”. Iohannis construiește baze militare și moschei întru propășirea și binele tuturor celor nevorbitori de limbă românească.

Amar de noi, grele vremuri trăim căci nevolnici ne arătăm a fi! 

Aranjament grafic - I.M.