Col. (r) Marin Neacşu, art-emisO declaraţie cât o condamnare

Duminică, 18 mai 2014, după întâlnirile avute cu Secretarul General al N.A.T.O. şi înainte de întâlnirea cu vicepreşedintele american Joe Biden (tatăl celebrului avocat Joseph Hunter Biden, membru în consiliul de Administraţie al firmei Burisma Holdings, cu interse în estul Ucrainei), domnul preşedinte Băsescu a avut o intervenţie televizată la Iaşi. Ceva din seria „Cucul şi Pupăza” în care ne-a destăinuit câteva adevăruri vizavi de relaţia N.A.T.O.-România, adevăruri care luate la bani mărunţi ar goli puşcăriile de actualii colocatari, pentru a face loc celor care din ʼ89 încoace ne-au condus ţara. Preşedintele României vorbeşte despre armată şi ne spune că acum, de când cu criza asta din Ucraina, (unde după domnia sa încă nu a început războiul civil, cei care se bat pe acolo se bat cu pistoale cu apă sunt soldaţi de plumb şi au tancuri din lemn), a descoperit că România nu mai are cu ce să se apere, că nu are tehnică de luptă, nu mai are industrie de apărare, nu mai are rezervă şi nici armată la rezerviştii pe care îi mai are.[1] Nu mai vorbesc de sistem de mobilizare. În încercarea de a arăta cât de vizionar este, domnia sa ne spune: Imediat ce au apărut ameninţări legate de Ucraina toţi am strigat: să vină americanii!, iar americanii spun: n-aţi vrea să cheltuiţi şi voi ceva mai mulţi bani pentru popria apărare? Noi venim, dar să nu ne chemaţi din prima zi. Ei ce părere aveţi? Nu este „bestial”? În primul rând că acum, preşedintele dă vina pe noi că am fi strigat să vină N.A.T.O.! Cu alte cuuvinte, noi, românii suntem de vină pentru toate apelurile şi declaraţiile şi ameninţările idioate făcute de el şi de prim-ministrul României, imediat după ce au apărut turbulenţele în Ucraina.

S.R.I. ar trebui să includă clasa politică românească pe lista ameninţărilor la adresa siguranţei naţionale

În al doilea rând, domnia sa afirmă că că reprezentantul N.ATO i-ar fi spus spus să cheltuim mai mulţi bani la apărare. Aici iarăşi sunt două idei: prima se referă la faptul că în mod „ciudat” , marea reformă a Armatei Române s-a făcut sub directa coordonare, îndrumare şi indicaţii ale marelui partener strategic, N.A.T.O., aşa că nu înţeleg ce ne reproşează acesta acum. În al doilea rând nu înţeleg de ce trebuie să vină alţii să ne spună ce să facem cu armata şi cum să ne apărăm sau cât să investim în apărare. Noi nu avem cap? Nu ne cunoaştem interesele naţionale, nu ştiam că va veni o vreme când vom conta doar pe noi, idiferent câte acte de supuşenie sau colaborare vom semna? Dacă domnul preşedinte Băsescu, preşedintele C.S.A.T. a aflat asta abia acum, avem o mare problemă: România a fost condusă timp de nouă ani nu de un chior cumi se spune prin unele publicaţii şi televiziuni, ci de un orb sau un insconştient, iar acest lucru se poate traduce prin subminarea capacităţii de apărare a ţării de către el şi de către toţi cei care au condus armata, siguranţa naţională, vreme de 25 de ani încoace. Domnii de la S.R.I. ar trebui să includă clasa politică românească pe lista ameninţărilor la adresa siguranţei naţionale.

Se fac vinovate toate guvernele şi toţi preşedinţii de 25 de ani încoace

A treia informaţie pe care ne-o dă domnul preşedinte într-o singură frază este că NATO nu va veni din prima zi chiar dacă va fi cazul aplicării atât de amintitului articol 5. Reprezentanţii N.A.T.O. i-ar fi spus domnului preşedinte Băsescu: „noi venim, dar să nu ne chemaţi din prima zi”. Aoleu, dar domnia sa chiar credea că o să vină N.A.T.O. în secunda doi? Domnia sa nu ştie că gogoriţa aia cu secunda doi este o găselniţă pentru „aburit” fraierii? Mă mir, că doar a folosit-o şi domnia sa când cu referendumul, Ponta când cu plagiatul şi Antonescu, când cu demisia. Nici o altă frază a nici unui politician român din toată istoria României nu cuprinde atâtea adevăruri şi auto-incriminări câte se găsesc în această declaraţie dată la Iaşi de către domnul Preşedinte al României. În declaraţia respectivă este sintetizată toată inconştienţa şi incompetenţa celor ce s-au aflat la conducerea ţării, vizavi de politica şi strategia de apărare, pe care le-au pus undeva în coada intereselor guvernelor, partidelor şi parlamentelor de după ʼ89, crezând sau sperând că noi ne vom gândi numai la guvernul Ponta: „întotdeauna prioritate au avut baronii şi mai puţin armata. Acum s-ar putea sa ne jucăm în continuare. Am văzut declaraţiile premierului că în patru ani o să ajungem la 2%. E foarte gresit. Poate fi foarte tarziu” Din nou, domnul Băsescu pune punctual pe „i” şi condamnă conducerea politică a ţării, dar greşeşte încercând să lase totul pe umerii ultimilor doi ani de „baronat”. Ca să fie credibil şi sincer „până la capăt” domnia sa ar fi trebui să se refere sau să admită că de aceeaşi vină se fac vinovate toate guvernele şi toţi preşedinţii care au condus destinele ţării, ale armatei şi siguranţa naţională de 25 de ani încoace, inclusive (ne)înţelepciunea sa.

Conducătorii noştri iau decizii fără să consulte pe nimeni

Dacă tot vorbim de armată, să amintim ceva şi de domnul Duşa, cel care se mai crede ministrul apărării. Domnia ne anunţă în comunicatul cu nr 131, că s-a întâlnit cu domnul Anders Fogh Rasmussen, căruia nu a uitat să îi mulţumească cu supuşenie că ne conduce către „noi culmi de progres şi civilizaţie”: „La începutul întrevederii oficiale, ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, a mulţumit secretarului general al NATO pentru activitatea desfăşurată de acesta în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, considerând că leadership-ul demonstrat de Anders Fogh Rasmussen pe parcursul celor cinci ani de mandat a avut un un impact pozitiv asupra N.A.T.O..”  Cine spune că a dispărut limbajul de lemn şi limbile oficiale? Toată lumea ştie că în N.A.T.O. limba oficială este engleza, iar domnul Duşa a dovedit că o stăpâneşte. Mai aflăm din acelaşi comunicat că ministrul apărării, ca şi domnul preşedinte are în plan acordarea de noi fonduri pentru apărare, probabil pentru cumpărarea altor sicrie zburătoare, plutitoare sau a altor aparate sau tehnică de la strategici, că doar acesta a fost obiectivul distrugerii industriei naţionale de apărare, dar şi că N.A.T.O. a luat de bună oferta făcută de România prin domnii Geoană şi Corlăţean, privind crearea unor baze militare permanente în România subiect ce va fi discutat la Summitul N.A.T.O. din septembrie, care va avea loc în Ţara Galilor. Interesant, domnul Rasmussen consideră necesar să consulte membrii Alianţei privind acest proiect. Conducătorii noştri nu consultă populaţia. Ei iau decizii fără să consulte pe nimeni.

Ţara nu se apără cu cârpaci

Mă întreb cine va fi preşedinte şi când va admite că ceea ce se întâmplă azi este împotriva intereselor României? Deci după ce nu doar au constatat, dar li s-a şi spus că trebuie să-şi organizeze şi doteze armata ţării, după ce li s-a spus că nimeni nu va veni să îi apere din prima zi, poate nici primele 30 de zile şi după ce au constatat că nu mai avem armată naţională - nici activă şi nici de rezervă - care să se achite de sarcinile de apărare în procent de 100%, conducerea ţării, în loc să ia măsurile care se cer, pun ţara la dispoziţia altora şi creează baze militare străine permanente în ţară neglijând din nou armata. Banii pe care îi vor aloca celtuielilor armatei nu vor fi pentru creşterea capacităţii de apărare, ci pentru înfiinţarea acestor baze, pentru cumpărări de arme şi tehnologie, probabil, tot din categoria second-hand, că altceva nu ne putem permite. Lucrăm pompieristic, nu suntem în stare să construim, să facem ceva serios şi durabil, cârpim. Ţara nu se apără cu cârpaci, însă realitatea dovedeşte că este condusă de cârpaci şi lăutari. Aceste declaraţii prind bine. Nu se ştie când va mai apărea un nou ʼ89 şi să nu uităm că Ceauşescu a fost condamnat pentru aceleaşi vini - nedovedite -, pe când ei, conducătorii noştri, se condamnă singuri - unul pe altul şi toţi la un loc -, pentru vini reale.

----------------------------------------------------

[1]http://www.ziare.com/basescu/presedinte/basescu-nu-poti-neglija-la-nesfarsit-cheltuieleile-pentru-aparare-poate-fi-prea-tarziu-1299535