Nu vă bucurați încă !

Guvernul României așa pestriț  și majoritar cum este, dă cu fiecare zi tot mai multe dovezi de incompetență și amatorism. Până și primul guvern Roman de după 89, cel făcut din revoluționari de cartier și ieșiți din pușcării sau spitale de glumeți a fost mai performant decât ce avem astăzi în fruntea țării. Râdem de „chinezăriile” făcute pe vapor care ne inundă piața dar nu vedem și nu ne strâmbă nasul legile și ”proiectele” făcute parcă pe wc între două pârțuri pe care le scoate guvernul celor două partide logodite cu forța de Iohannis numai pentru a se asigura că toate măsurile antinaționale pe care primește în plic de la licurici vor trece de Parlament.
Am spus încă de la logodna P.S.D./P.N.L. că totul miroase a măsuri și legi neconstituționale și că va urma o perioadă cum nu am mai trăit și din păcate am avut dreptate.
Lumea se bucură că uite, începând cu 9 martie, nu se mai poartă botniță pe stradă, că în sfârșit vom putea respira liber.Vom purta M.C.G.-uri în loc de P.P.2--uri. Lumea se bucură că putem sta în restaurante și putem merge la spectacole. O să mergem la oaste. Lumea se bucură că nu o să le mai ceară nimeni certificate la graniță. Să vedem dacă o să mai avem.
Lumea nu a înțeles că nimic din ceea ce i se spune, nu e ce pare să fie și că nicio restricție nu se ridică fără a veni alta și mai a dracu.
Lumea nu a înțeles că pandemia despre care nu mai vuiesc televiziunile acuma, ca și când virusul a citit și el că nu mai poate ataca, face loc altor pericole mai mari cu care nu poate concura. Un cui scoate pe altul.
Lumea se bucură că a scăpat de restricțiile stării de alertă  dar nu știe încă ce va păți în situația de criză pe care guvernul tocmai a pus-o pe masa de lucru.

În pregătirea patului pe care să se așeze proiectul privind situația de criză, guvernul de troglodiți/logodiți al lui Ciucă a copt OUG 16/2022 care le dădea voie să legifereze pe repede înainte și fără a mai fi nevoie de transparență decizională, orice le bese mintea, ca să folosesc o expresie neacademică dar pe măsura minții  emitenților. Atunci gugumanii nu bănuiau ce îi așteaptă și de ce a fost modificată legea privind transparența decizională, crezând că e vorba de măsuri care trebuiesc luate împotriva virusului. Se pare că pentru guvernanți, virusul este cetățeanul român.

Proiect de lege privind predarea țării

Având patul făcut,  guvernul ne- a servit și „locatarul”, adică proiectul de ieri prin care se înființa „situația de criză” un concept de neconceput pentru o țară democratică,  cu o definiție atât de largă și neclară încât poate fi instituit oricând, de oricine, cu orice scop:

După cum se vede, din definiția  situațiilor de criză,  nu lipsește nimic, conform celor care au întocmit proiectul,  orice eveniment neplăcut pentru domnul Iohannis, cum ar fi pierderea unei mingi de golf la Marea Neagră, poate constitui motiv de mobilizare a rezerviștilor pentru găsirea mingii sau de instaurare a situației de criză până îi trece criza de nervi și își recuperează... paltonul.

Nu mai insist prea mult cu acest proiect, deși acolo se precizează printre altele posibilitatea ( în forma în care este întocmit proiectul) preluării puterii de către armată în situații care nu au nicio legătură cu cazurile stipulate în Constituție, ceea ce nu este numai un abuz dar și o încălcare a legii fundamentale a statului și, concomitent  sau ca o urmare posibilă, posibilitatea predării puterii de către armată unei entități sau coaliții militare  străine, ceea ce este nu doar anticonstituțional dar este considerată trădare. Stau și mă întreb cui i-a dat prin cap așa ceva și cum a putut să inițieze un asemenea proiect?

Nu mai insist, deși continutul proiectului este pur și simplu o sfidare la adresa Constituției, nu pentru că nu merită puricat și desființat ci pentru că la nici 24 de ore de la apariție, domnul Dîncu, a ieșit pe post cu un comunicat de trei rânduri, că atâta merită dobitocia prezentată drept proiect de lege și a spus ”Textul care circulă în spațiul public reprezintă o versiune de lucru a unui proiect legislativ care nu mai este de actualitate la acest moment, în forma respectivă. Proiectele din cadrul acestui pachet legislativ vor fi reanalizate și prezentate public”. Și cu asta, domnul Dâncu a calmat spiritele, a liniștit boborul, a înlăturat drobul de sare de pe sobă. Niciun cuvânt despre încălcarea Constituției, despre gunoaiele din capul celor care l-au conceput, despre sfidarea românilor nimic, nimic, nimic. Nici usturoi (ca să nu zic altceva) nu au mâncat, nici gura nu le miroase ”specialiștilor” care l-au conceput, care, este clar pentru oricine, provind din ministerul care a dat.... comunicatul. Și se mai miră rezerviștii cine le-a tot dat în cap în ultimii 10 ani. Aceleași minți.

Ceea ce este de toată jena aici este că domnul Dîncu a declarat că ”
Proiectul ajuns în media era o colecție de prevederi din mai multe legi, fără expunere de motive, fără detalii. Nu este de actualitate. Era un draft, nu era pregătit pentru a intra în transparenţă. Când avem un proiect, anunţăm noi opinia publică”. Foarte ciudată declarație pentru că documentul scos pe piață era chiar foarte ”,motivat” împănat, conform procedurilor, cu impact financiar, cu tot. Să nu fi știut domnul ministru despre ce vorbește? A devenit cutumă prin minister să se vorbească pe nas.

Marea Coordonare

Acum două zile, presa vuia că Zelenski, supărat pe strategicii de peste baltă că l-au lăsat să lupte cu praștia, a solicitat țărilor vecine avioane. Mai mult, mister Antony Blinken secretar de stat la Departamentul de Stat american, se întâlnea cu oficiali din Polonia și Moldova, declarând că poartă discuții în acest sens. Prin România deja se se epuizaseră dolarii și euroii de la casele de schimb de teamă că dă și România avioane ucrainienilor și ne bate nenea Putin. Ce dracu să dăm, că noi avem niște amărâte de MiG 21 care cad singure cum ajung în ploaie, iar piloții Ucrainieni nu știu să se dea cu ele oricum, ei se dă cu MiG 29. Dar, un mare observator militar, ne anunță pe facebook, că citez: „6 Martie 21.56 - Polonia și România s-au coordonat. Ambele țări, prin oficialii lor, au răspuns că nu au permis și nu vor permite folosirea aerodromurilor proprii pentru operații militare aeriene peste frontiere.

Putin a rămas și fără „jocul” ăsta!”.

E adevărat, polonezii, speriați că au fost deconspirați de strategici s-au grăbit să declare că (cel puțin la acea oră) nu căzuseră la pace, deși se purtau discuții. „Polonia nu va trimite avioane de luptă în Ucraina şi nici nu va permite folosirea aeroporturilor sale”, a anunțat guvernul polonez.

Pe mine însă m-a uimit afirmația domnului observator, privind faptul că Putin a rămas fără joc, afirmație prin care practic insinua că... solicitarea lui Zelenski a fost făcută la îndemnul lui Putin, dar polonezii și românii s-au prins și prin refuzul lor, au dejucat planul lui Putin. Această afirmație a sa mă face să cred că proiectul cu situația de criză, nu e o întâmplare. Suntem pe maini bune, armata nu duce lipsă de specialiști.

Numai că surpriză, la nici două zile de la declarația guvernului polonez, adică de ziua femeii, aflăm din mai multe surse că ” Polonia a decis să transfere Ucrainei „imediat și gratuit” toate cele 27 de avioane MIG-29 pe care le are în dotare, potrivit unui comunicat transmis marți, 8 martie, de Ministerul Afacerilor Externe de la Varșovia. Conform sursei citate, avioanele urmează să fie puse la dispoziția SUA și trimise la Baza militară americană de la Ramstein”.

Aparent știrea infirmă promisiunea de acum două zile, dar polonii e șmecheri. Ei nu trimit avioanele în Ucraina, ei le predau ”pentru fier vechi” SUA, în schimbul altor fiare vechi dar cu alt aliaj în ele. Și nu le trimit în Ucraina, ci în Ramstein. Deci ei se scot, căci nu le trimit în Ucraina, iar ce fac americanii cu ele de acolo, nu mai e treaba polonezilor.

”Dar asta nu e totul. Pentru că România s-a coordonat cu Polonia, tot pe data de 8 Martie,  aflăm că „Patru elicoptere ucrainene au aterizat pe Aeroportul Iaşi marţi, 8 martie 2022, pentru o escală tehnică, având destinaţia finală oraşul Ghimbav, din judeţul Braşov. „Autorităţile ucrainene au solicitat părţii române aprobări diplomatice de survol cu destinaţia finală Ghimbav, jud. Braşov, pentru un număr de 4 elicoptere, în scopul efectuării operaţiunilor de mentenanţă la Airbus Helicopters România, potrivit contractelor în vigoare. Aeronavele în discuţie sunt configurate pentru executarea misiunilor civile, nefiind înarmate. Pentru aceste elicoptere au fost depuse astăzi, 8 martie, planuri de zbor în sistemul de trafic aerian civil, aeronavele aterizând deja pe aerodromul Iaşi, pentru escală tehnică, urmând să îşi continue deplasarea către destinaţia finală”.

Până la urmă, pas cu pas, la Ghimbav au fost trimise 14 elicoptere pentru ITP. Exact acum, când Putin a specificat să audă toți vecinii că cine își pune aeroporturile la dispoziția avioanelor ucrainiene (cum au făcut romanii cu avioanele SUA când au bombardat Iugoslavia), fără să specifice dacă e vorba de avioane civile sau militare, „poate fi considerat ca parte din conflict”. Și asta s-a întâmplat, după ce rușii deja ne spuseseră că chestia aia cu avionul militar urcrainian ajuns la Iași și trimis înapoi poate fi interpretat ca ajutor dat Ucrainei: „Utilizarea reţelei de aeroporturi militare ale acestor ţări pentru a servi ca baze pentru avioane militare ucrainene şi utilizarea ulterioară a acestora contra forţelor armate ruse ar putea fi considerate ca fiind implicări ale acestor ţări într-un conflict armat”.

Domnul prim-ministru a ieșit pe post să spună că stai să vezi, că l-am trimis fără gloanțe și fără praștie, ca și când Ucrainienii nu mai aveau prăștii și gloanțe pentru avion. Uite cum ne mănâncă pe noi în partea dorsală și o căutăm cu lumânarea.

Cine credeți că va lua bătaie, polonezii, care au trimis avioane de luptă  dar nu direct Ucrainei, sau romanii care și-au pus nu doar aeroporturile ci și mecanicii în slujba Ucrainei ? Eu nu înțeleg, dacă tot erau civile, dacă tot nu zboară, pentru că sunt urmărite și doborâte și dacă scoate cineva un cuțit să își taie pâinea în elicopter, de ce le mai trimit la reparat ? Uite așa ca să se implice România în conflict. Nu e așa că am fost șmecheri și nu i-am făcut jocul lui Putin ? Tare deștepți suntem!

La  fundul gol

Carevasăzică S.U.A. anunță și se ține de cuvânt că nu se implică fizic în conflictul din Ucraina, deși,  cum spunea și mister Iohannis, empatizează cu poporul Ucrainian, participă, dar nu se bagă, dar noi, românii, împinși din spate de cei care nu se bagă, dăm cu bătul prin gard, deși am văzut clar ce a pățit Ucraina, care împinsă de același partener, a sărit să se bată cu rusul, pardon ursul, deși știe că singură nu are nicio șansă. Văzând că ajutoarele promise nu mai vin, Zelenski a redus motoarele și acuma declară că cererea de aderare ”nu mai este de actualitate” ca să citez un clasic în viață și că are în vedere înainte de orice, negocierile. Până acuma pe primul loc era lupta armată, acuma prioritatea este discutarea termenilor unei păci, chiar dacă capitularea nu intră în discuție.

Văzând dinamica evenimentelor, nu pot să nu remarc că după fiecare încercare a lui Zelenski de a adopta o atitudine mai realistă pentru el și țara lui, americanii au supralicitat și au insistat față de el să nu renunțe și față de vecini(recte Polonia și România) să îl sprijine, ceea ce acestea fac, fără să realizeze că nici articolul 5 nu le va ajuta, pentru că acesta nu prevede obligativitatea statelor partenere să intervină în conflict ci doar „realizarea imediată, individual şi împreună cu celelalte părţi, a oricărei acţiuni pe care o consideră necesară” ceea ce inseamnă că pot să facă șie ei pentru noi ceea ce a declarat Iohannis că am făcut noi pentru Ucrainieni, adică „am rezonat cu drama de la granițele noastre, am demonstrat compasiune și solidaritate”. Atât vor considera aliații necesar. Și să nu uităm două aspecte: noi nu avem armata Ucrainei iar vecinii noștri ne pândesc la toate colțurile.

Ce-și face omul cu mâna lui, nici dracu nu desface.

Oricum nu e cazul să ne bucurăm, proiectul retras, nu e abandonat este doar cosmetizat. La momentul oportun va fi redat.... țării și atunci nu va mai putea nimeni să cârâie, căci va fi prea târziu. Numai că e posibil să nu fie pentru cine se pregătește, ci pentru cine se nimerește. Suntem trimiși spre război și dezintegrare, pas cu pas.

Surse bibliografice
-