Vot Chişinău„Vrăjmașii noștri stau la hotare - vrăjmași cât frunză și iarbă, la spatele nostru și înăuntrul țării noastre, dar cel mai mare dușman este în mijlocul nostru. Acesta este Neunirea. Frații mei! Biruiți acest strașnic dușman și noi vom birui totul". (Pantelimon Halipa, cuvântul rostit la Congresul Militarilor Moldoveni 20 octombrie 1917).

Cât de clarvăzător a fost acest ilustru reprezentant al generației de aur care a făcut Unirea la 1918. Unindu-se - liberali, țărăniști, socialiști, în condiții foarte grele (bande de dezertori bolșevizați care terorizau populația, Rumcerodul care încerca să instaureze puterea sovietică în Basarabia și nu numai) doar peste cinci luni au realizat Unirea Basarabiei cu Patria-Mamă, de la care a fost ruptă brutal (așa cum este obișnuit rusul - să înhațe tot ceea ce i se pare că este prost gospodărit. Numai așa a reușit să se lățească tocmai pe a șasea parte a Globului!). Și astăzi „vrăjmași ruși stau la hotare", dar cel mai mare dușman rămâne neunirea. De ce urmașii acestei Generații de Aur nu înclină urechea la sfatul acestui mare patriot? De ce nici măcar liberalii (care se consideră promotori fervenți ai Unirii!) împărțiți în vreo cinci fracțiuni, nu se unesc, nemaivorbind de alte segmente care în anumite condiții ar vota Re-unirea? Dimpotrivă, în campania electorală recentă la postul de primar general al Capitalei, ei continuă să se mănâncă între ei (m-a durut mult șfichiuala verbală recentă dintre stimații domni Anatol Șalaru și Valeriu Munteanu, până mai ieri colegi ai aceluiași partid liberal), de parcă nu ar avea un dușman comun - Ivan Ceban, care pe stânga lui se simte foarte confortabil (nici măcar Voronin, care de ochii lumii îl critică, nu i-a creat un mic disconfort!). Sunt absolut inacceptabile atacurile personale ale celor de pe dreapta-centru dreapta. Tare mie teamă că în toamnă la alegerile parlamentare situația se va repeta. Părerea mea este de a identifica pe dreapta un partid, un grup de organizații neguvernamentale, care merită susținere. Toată susținerea prin toate mijloacele să fie acordată acestui bloc unionist real (nu declarativ!), iar restul partiduțelor, care nu doresc (prin fapte nu prin vorbe) unirea forțelor de dreapta, să fie aruncate după alegerile parlamentare din toamnă la groapa de gunoi a istoriei.

Ce avem acum în Chișinău? Tocmai 13 candidați la primărie, printre care doar unul pe stânga - Ivan Ceban (candidata lui Șor nu este de importanță!). Iar valetul lui Dodon Ivan Ceban se pregătește serios de aceste alegeri (de fapt se pregătește de vreo doi ani de când Dodon l-a catapultat din parlament în Consiliul municipal), având în spate întreaga susținere logistică, informațională, financiară, resurse umane (întreaga rețea locală de susținători, în special rusofoni, foarte activi, moștenită de la Voronin!) a partidului psrm. E plin Chişinăul de banere cu valetul Ivan Ceban şi tovarășa Greceanâi (de fapt pierdanta scrutinului electoral anterior!). Sunt pline cutiile poștale cu maculatură socialistă, în care alături de cei doi apare și kremlinezul I. Dodon (de ce nimeni nu-şi pune întrebarea: de unde au atâţia bani?). Cele 3 televiziuni ale lui Dodon, NTV, Accent TV și ATV, la care s-au alăturat RTR și alte posturi rusești, seară de seară se ocupă de lustruirea imaginii lui Ivan Ceban, folosind instrumentul preferat al socialiștilor preluat de la mentorii lor bolșevici - minciuna! Ni se spune că Ivan Ceban provine dintr-o familie de intelectuali (ce folos că nu a putut lua ceva din calitățile bune ale tatălui medic), că a absolvit mai multe instituții de învățământ superior. „Alma Mater - Universitatea Tehnică a Moldovei" scrie pe Wikipedia. Minciună. În realitate este absolventul Universității de Stat din Moldova, facultatea de matematică și informatică (care oricărui student î-i formează și puțină logică, dar nu și studentului Ivan Ceban!). La Universitatea Tehnică a Moldovei a absolvit doar masteratul (profesorii care i-au predat știu bine cum a frecventat și absolvit acest masterat!). Se laudă că a absolvit Instituția de ieniceri a lui Putin, dar a fi sluga lui Putin nu ar trebui să fie o laudă. Ni se mai spune că a absolvit o instituție din Franța dar nu prea este clar care! Și ce folos din toate astea?

Cred ca cea mai bună, cea mai credibilă caracteristică dată acestui Ivan Ceban este a fostului său boss V. Voronin. „Ion Ceban este... Ion Megafonul. Noi l-am specializat" a declarat deunăzi la un post de televiziune V. Voronin. Iată tot ce poate spune Voronin despre acest cucoș umflat în pene cu aere de atotștiutor și salvator al Capitalei. Alături de Petrenko, Muntean, Ivan Ceban a făcut parte din banda tânără a lui Voronin, care avea misiuni speciale de a bruia orice manifestare necomunistă. Acum Ivan Ceban și-a schimbat bossul, stăpânul, pe care-l slujește ca o potaie credincioasă. Unde sunt alde Petrenko (un fugar!), Muntean? Tot acolo va ajunge și acest kremlinez. „Am prezentat planul strategic de dezvoltare al Chișinăului: 2018-2040(!)...Voi transforma Chișinăul în oraș modern, confortabil (doar într-un singur an!). „Ivan Ceban - primarul în care poți avea încredere", iată doar câteva lozinci cu care e plin Chișinăul, spațiul audiovizual și internetul. Minciuni! Privindu-l la mai multe televiziuni, la care avea doar misiunea de ași bruia interlocutorii, inclusiv, pe prezentatorii emisiunilor, ce încredere aș putea avea în el? „Salvăm Capitala apoi Salvăm și Țara", o alta lozinca a lui Ivan Ceban. Este clar planul kremlinezului Dodon: acapararea Capitalei și apoi a întregii Republici Moldova. Iar bravii noștri candidați de pe centru-dreapta dreapta se fac a nu vedea acest lucru. Pentru orice om cu puțini gărgăuni în cap este clar că termenul fiind doar de un an aceste alegeri nu au nicio importanță la nivel local. Ele sunt utilizate de Dodon doar ca o tramplină pentru alegerile parlamentare din toamnă.

Ce spun cei care-l cunosc pe acest Ivan Ceban, îi cunosc potențialul și înțeleg unele jocuri din culise. „Daca ar avea șanse - coordonatorul nu-l accepta în cursă. Vanea este bun la făcut zgomot și stricat aerul. Datoria lui este să sperie oamenii și să-i mâne spre candidatul „independent"... Acum ne vom alege cu un primar ca Ceban care mai mult înjură decât vorbește normal și la tema" spune în cunoștință de cauză (au fost o perioadă împreună în Consiliul Municipal)" analistul politic Oazu Nantoi.

Ce avem pe dreapta unionistă? „Discursurile despre unire sunt atât de multe și de diferite încât, dacă s-ar aduna textele scrise, am bate folclorul despre strigoi și vrăjitoare. Vorbim de reunire ca de ceva despre care bănuim că este, dar nu știm cum arată" scrie jurnalista Moni Stănilă, întrebându-se „când ne vom u(r)ni". Nu știu!!! „Nu vă bateți joc de Anul Centenar și de cauza Reunirii!", este apelul tânărului Vlad Bilețchi, liderul Asociației „UNIREA - ODIP", în contextul ultimelor disensiuni apărute între partidele unioniste. „... Actualmente, sondajele arată că suntem foarte aproape de majoritate unionistă. Și uite aici, când suntem foarte aproape de a ne realiza obiectivul, apar politicienii, cei care ar trebui de fapt să ne reprezinte, să ne unească în jurul unor valori. Tocmai ei sunt cei care încearcă să ne împartă, să ne dezbine și să ne folosească în cadrul acestor jocuri murdare. Trebuie să înțelegem – înainte ca unirea să ajungă la nivel politic, ea trebuie să aibă sprijinul popular", a conchis V. Bilețchi.

Și ultimul sondaj efectuat în Capitală demonstrează acest lucru. Chiar dacă ne așteptam la un rezultat mai bun (totuși persistă la românii moldoveni aceasta blestemată pasivitate!) oricum rezultatul este unul relativ bun (chiar dacă cele peste 5000 de voturi nevalabile au fost luate din numărul votanților Pro-Unire (o săptămână în urmă numărul lor era de 21786)). Kremlinezul Dodon și valeții lui nu mai pot manipula cu cifre de 2% de unioniști existenți în Basarabia. De menționat că rezultatul include doar votarea On-line, la care urmează să fie adăugate rezultatele votării fizice (pe liste). Și totuși ce facem, pe cine alegem (cel puțin în primul tur? Tare mă tem că în turul doi vor ieși cei planificați de păpușar!). Din puzderia de candidați eu personal î-l voi vota pe Constantin Codreanu, vicepreședinte al Sfatului Țării II, deputat în parlamentul României. De ce fac acest lucru? În primul rând pentru că îmi inspiră încredere și pe parcurs a demonstrat calități clare de unionist. În rândul doi în spatele lui se afla Traian Băsescu care prin acțiunile sale promovează fervent și metodic unionismul. Nu sunt singurul. „Am discutat și am venit în susținerea inițiativei P.U.N., a candidatului Constantin Codreanu la funcția de primar general al municipiului Chișinău. Domnul Constantin Codreanu este o persoană tânără, dar deja a demonstrat multe calități" a declarat vicepreședintele P.L.R. O. Bodrug. Bravo! A dat dovadă de adevărată gândire la nivel național nu de una îngustă în interes de partid. Să ne așteptăm la următorul pas în campania electorală din toamnă! „Aș spune că gestul P.L.R. este unul care arată voința de cooperare și noi nu vom mai spune Constantin Codreanu candidatul nostru, ci – candidatul alianței P.U.N. și P.L.R.. Mulțumesc colegilor noștri din P.L.R. și îi asigur că îi vom fi parteneri loiali și atunci când și dânșii vor avea nevoie de susținere. Credem că va fi o colaborare pe termen foarte lung și vrem să fie un exemplu și pentru celelalte partide. Dacă nu ne unim două partide, cum să ne unim două țări? Este un gest care eu nu-l voi uita și nici P.U.N.", a declarat Traian Băsescu. Potrivit portalului ziarulnaţional.md Constantin Codreanu este gata să renunţe la bătălia pentru fotoliul de primar, dacă Maia Sandu şi-ar depune candidatura (e târziu deja. Ar fi fost o candidatură mult mai bună decât cele intrate în campania electorală locală). Referitor la susținerea lui Andrei Năstase Codreanu a declarat că nu poate să-l sprijine deoarece acesta a avut „ieșiri mai puțin amiabile la adresa unioniștilor şi a evitat să aibă o poziție foarte clară ce ţine de Unire".

Deci, îl voi vota pe Constantin Codreanu pentru a aduce încrederea unioniștilor că Partidul Unității Naționale poate să-i reprezintă în scrutinul electoral parlamentar din toamnă, care este foarte important. Suntem atât de aproape de Re-unire încât dezamăgirea va fi fatală dacă în toamnă vom pierde alegerile parlamentare, care ne va îndepărta pentru totdeauna de idealul Re-unirii. Încă un potențial jug rusesc, spre care ne împinge kremlinezul Dodon, nu va rezista această așchie de popor român. Un posibil loc 3 în acest scrutin electoral local (sunt realist și îmi dau bine seama că în aceste condiții este dificil să obții ceva mai mult) ar fi cel mai bun rezultat pe care-l poate obține partida unionistă în situația de astăzi. Aceasta însă va fi un semnal spre unificarea forțelor prounioniste în jurul acestui bloc în alegerile parlamentare din toamnă. Să punem umărul la construirea blocului unionist pentru alegerile parlamentare din toamnă.
Să ne ajute Dumnezeu!