Membru al Asociaţiei Române de Glaucom
Membru al Societăţii Române de Oftalmopediatrie
Membru al Societăţii Române de Cataractă şi Chirurgie Refractivă
Membru al Colegiului Medicilor din România
Membru al Colegiului Medicilor din Judeţul Vâlcea
S-a născut la 21 octombrie 1945 în satul Poenari, comuna Bumbeşti-Piţic, judeţul Gorj, având ca părinţi pe Maria şi Ion Ioniţescu, agricultori. A copilărit în comuna natală alături de ceilalţi cinci fraţi şi surori şi tot acolo a urmat clasele primare şi gimnaziale, iar în 1963, a absolvit Liceul din Videle-Teleorman. După bacalaureat a studiat la Facultatea de Medicină Generală în cadrul Institutului Medico-Militar „Carol Davila" din Bucureşti cu diplomă de medic în anul 1969. Mare bucurie au avut părinţii, citind în Ziarul Armatei că fiul lor a obţinul rezultate excelente la examene şi a ajuns ofiţer-medic. Tare se mai mândrea tatăl lui, arătând tuturor articolul. A primit repartiţie la cabinetul medical al unităţii militare UM 01013 din Târgu-Cărbuneşti, judeţul Gorj unde a activat până în anul 1973, când a solicitat trecerea în rezervă, an în care s-a căsătorit cu Virginia Ioniţescu, actuala soţie fiind medic, absolvent al Facultăţii de Medicină Generală din Cluj-Napoca: Au împreună doi fii: Ştefan Robert, absolvent al Facultăţii de Utilaj Tehnologic şi Construcţii, al Facultăţii de Ştiinţe politice din România, şi al Facultăţii de Finanţe din Edmonton – Canada; Răzvan-Constantin, al doilea fiu este absolvent al Facultăţii de Medicină din Craiova, în prezent medic, doctor în medicină internă. În 1974 dr. Constantin Ioniţescu s-a transferat la Clinica de Oftalmologie Colţea, din Bucureşti unde a început specializarea în oftalmologie. Aici a avul privilegiul de a fi îndrumat de prestigioşii profesori: M. David, Mihail Sandu şi Mircea Olteanu. Dintre aceştia, dr. Constantin Ioniţescu poartă o vie şi permanentă recunoştinţă profesorului Mihail Sandu, care nu s-a rezumat în a-l modela ca medic specialist, deseori abordând împreună teme cu caracter cultural-filozofic. Profesorul Mihail Sandu era, asemenea multor intelectuali de elită, marginalizat pentru motivul că unchiul său fusese şeful de stat major al armatei, sub comanda mareşalului Ion Antonescu, iar tatăl său, profesor universitar doctor oftalmolog, şeful Clinicii Colţea din Bucureşti; niciodată însă profesorul Mihail Sandu nu s-a plâns de nedreptăţile pe care le îndura.
În perioada în care a activat la Spitalul Colţea, dr. Constantin Ioniţescu a debutat în publicistica de specialitate. S-a stabilit la Râmnicu Vâlcea în anul 1977, iar de atunci şi până astăzi a practicat medicina în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă - Vâlcea. Împreună cu dr. Cornelia Popa, în anul 1980 a organizat Simpozionul naţional de Oftalmologie de la Călimăneşti-Căciulata, iar în perioada următoare a participat la o serie de cursuri de specializare, organizate de clinicile de oftalmologie ale Spitalului Militar Central, Spitalului Universitar Bucureşti, Spitalelor din Cluj-Napoca şi Craiova. Concomitent, a participat şi la simpozioane naţionale de oftalmologie, organizate la Sinaia, Braşov, Sibiu, Bucureşti, Iaşi, Craiova, Slatina, Cluj-Napoca şi Tg. Jiu, la unele dintre ele contribuind cu o serie de comunicări de specialitate. La Râmnicu-Vâlcea a fost un deschizător de drumuri prin punerea în practică a unor tehnici chirurgicale moderne în domeniul intervenţiilor de cataractă, glaucom, strabism, afecţiuni ale pleoapelor şi urgenţe oftalmologice. Dr.Constantin Ioniţescu a operat cu succes deplin - în premieră la Râmnicu Vâlcea - implantul de cristalin. Toate reuşitele au fost foarte apreciate. A obţinut titlul de medic primar în anul 1992 iar în 1998 a fost numit, în urma susţinerii examenului, medic şef al sectiei de oftalmologie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea unde activează şi în prezent.
CURSURI, COMUNICĂRI, CONGRESE
- 1984 Chirurgia glaucomului - Spitalul Militar Central – Clinica de Oftalmologie;
- 1985 Autoimunitatea în oftalmologie - Spitalul Clinic Universitar Bucureşti;
- 1986 Tratamentul strabismului - Clinica de Oftalmologie Craiova;
- 1990 Tratamentul chirurgical modern al cataractei - Spitalul Militar Central -
Clinica de Oftalmologie;
- 1995 Tratamentul chirurgical modern al glaucomului - Spitalul Clinic Universitar
Bucureşti;
- 1997 Facoemulsificarea - Spitalul Militar Central - Clinica de Oftalmologie;
- 1999 Urgenţe oftalmologice - Spitalul Militar Central - Clinica de Oftalmologie;
- 1999 Complicaţiile chirurgiei cataractei - Spitalul Militar Central - Clinica de
Oftalmologie;
- 1999 Iniţiere în utilizarea Internetului pentru documentare - Spitalul de
Urgenţă Râmnicu Vâlcea;
- 2000 Terapia cu laser - Spitalul de Urgenţă Râmnicu Vâlcea;
- 2003 Chirurgia cataractei prin facoemulsificare - Iaşi;
- 2005 Diagnosticul unui ochi roşu în absenţa traumatismelor - Râmnicu Vâlcea
- 2005 Infecţiile cu transmitere sexuală - Râmnicu Vâlcea;
- 2005 Şcoala de vară - Slătioara
- 2005 Al IV-lea Congres Naţional de Oftalmologie - Sinaia;
- 2006 Al XLII-a reuniune Anuală a Oftalmologilor - Iaşi;
- 2006 Al V-lea congres Naţional de Oftalmologie - Sinaia;
- 2007 Zilele medicale vâlcene - Râmnicu Vâlcea;
- 2007 Tendinţe noi în oftalmologie - Slătioara;
- 2007 Sănătatea ţăranului român, ediţia a VII-a, Slătioara;
- 2007 Managementul durerii - Etiologie, diagnostic, tratament - Craiova;
- 2007 Al XXV-le Congres al Societăţii Europene de Cataractă şi Chirurgie
Refractivă - Stockholm, Suedia;
- 2007 Al VI-lea Congres Naţional de Oftalmologie - Sinaia;
- 2008 Epitaxis - etiologie şi tratament. Varia - Râmnicu Vâlcea;
- 2008 Al VII-lea Congres de Oftalmologie - Sinaia;
- 2008 Conferinţa Anuală de Balneologie, Călimăneşti – Căciulata;
- 2008 Zilele Societăţii Române de Glaucom - Sinaia;
- 2008 Al XXVI-le Congres al Societăţii Europene de Cataractă şi Chirurgie -
Berlin, Germania;
- 2009 Al XXVII-le Congres al Societăţii Europene de Cataractă şi Chirurgie -
Barcelona, Spania;
- 2010 Al III-lea Congres naţional de Glaucom - Sinaia.
Angrenat şi în activitatea publicistică, dr. Constantin Ioniţescu a semnat articole de specialitate în publicaţii de profil, naţionale şi locale: „Viaţa medicală", „Revista oftalmologică", „Orizont", „Curierul de Vâlcea", „Viaţa Vâlcii" „Curierul de Râmnic", CITY" şi altele, fiind şi colaborator de specialitate al posturilor de radio şi televiziune : „Radio România-Actualităţi", „TVR 1", TV„Vâlcea 1" şi TV „Etalon". Frecventele sale intervenţii sunt de o importanţă notabilă, cu urmări directe în educaţia sanitară a populaţiei, sfaturile şi recomandările sale cu prilejul eclipsei totale de soare din anul 1999, dar şi a altor evenimente astronomice, cele privind acordarea primului ajutor în caz de accident, dar şi cu caracter preventiv, remarcându-se prin utilitate şi fiind bine primite de populaţie.
LUCRĂRI PUBLICATE
- Seminarul de oftalmologie - 1972
- Melanoza schio-conjunctivală consecutivă unei contuzii oculare - 1975
- Focare de infecţie dentară cu repercusiuni în sfera oculară - 1976
- Consideraţii asupra operaţiei pentru dezlipirea de retină în miopie - 1976
- Afecţiuni ale aparatului ocular de origine simplă, la copii -1976
- Liza iriană post-traumatică - 1976
- Tratamentulchirurgical al stenozelor căilor lacrimale în meningocelele
anterioare - 1976
- Reflecţii asupra tratamentului cu antiinflamatorii nesteroide făcute
postoperator, în complicaţiile operaţiilor de cataractă - 1979
- Vasodilatatoarele antihipertensive în oftalmologie - 1982
- Pliuri coroidiene - prezentare de caz - 1983
- Corecţia afakiei - 1983
- Aspecte patologice ale polului posterior după extracţia cristalinului - 1984
- Canoliculita cronică supurentă - 1985
- Aniridie congenitală (cazuri familiale) - 1985
- Modificări ale fundului de ochi în eclampsie - 1988
- Leziuni oculare prin muşcătură de viperă - 1988
- Dispensarizarea bolnavilor de glaucom - 1988
- Apărarea imunitară externă a ochiului - 1992
Grija faţă de pacienţi, modul simplu şi agreabil de abordare, întregesc imaginea medicului Constantin Ioniţescu, iar competenţa şi grija cu care tratează bolnavii, intervenţiile chirurgicale oftalmologice, executate cu înalt profesionalism, l-au făcut respectat de către colegi şi pacienţi, fie că ei se găsesc la Râmnicu Vâlcea, în marile clinici de specialitate din ţară sau locuiesc în diverse zone ale ţării. Documentarea laborioasă permanentă, armonizată cu experienţa anilor de practică medicală i-au permis abordarea noilor tehnici în chirurgia oftamologică, în domeniul glaucomului şi al cataractei senile. Dar aprecierile pozitive nu se opresc aici; nenumăratele scrisori de mulţumire adresate de pacienţi medicului, confirmă faptul că, înainte de toate, Constantin Ioniţescu este o personalitate deosebită, dublată de un medic de excepţie.
ECOURI ÎN PRESĂ
„ÎŞI BUCURĂ OCHII..."
„ În fiecare dimineaţă, în zona centrală a municipiului Râmnicu Vâlcea poţi întâlni un bătrânel simpatic, care-şi face „rondul" de mers pe jos. Îşi bucură privirile de tot ce vede în juru-i. Cu puţin timp în urmă, acelaşi bătrânel, pensionarul Vasile Z., fusese supus unei operaţii dificile, la Secţia de Oftalmologia a Spitalului Judeţean de la Râmnicu Vâlcea. Odată cu privirea, îşi pierduse şi speranţa că va mai putea merge vreodată singur, fără însoţitor. Iată însă că iscusinţa şi profesionalismul medicului Constantin Ioniţescu au fost salvatoare. La ieşirea din spital, bătrânelul l-a îmbrăţişat plin de recunoştinţă pe medic, nu numai cu braţele, ci şi cu privirea."
SCÂNTEIA Nr. 11269/11 noiembrie 1978
„VĂD DIN NOU!"„Cu aproape cinci ani în urmă mi-am pierdut vederea şi fiind clujean, intenţionam să mă operez la Clinica de Oftalmologie din Cluj... Sfătuit de medicii de acolo să am încredere în tânărul oftalmolog Constantin Ioniţescu de la Râmnicu Vâlcea, ezitam, până când un prieten operat cu succes deplin de acesta mi-a risipit orice îndoială. Pe data de 9 august... am fost opoerat, iar astăzi, spre marea mea fericire, văd din nou... datorită înaltei competenţe profesionale a doctorului Constantin Ioniţescu, care a redat vederea zecilor de bolnavi care i-au trecut prin faţă. Îi mulţumesc din inimă şi îi urez multă sănătate."
Ludovic Ioan Loghin, ORIZONT - Râmnicu Vâlcea, 10 octombrie 1980
„I-A FOST REDATĂ VEDEREA!"
„Ştefan Fătulea din Râmnicu Vâlcea aduce calde mulţumiri medicilor Constantin Ioniţescu şi Cornelia Popa, întregului colectiv din Secţia de Oftalmologie a Spitalului din Râmnicu Vâlcea, pentru îngrijirile competente, cu ajutorul cărora, după trei ani de întuneric i-a fost redata vederea".
ORIZONT - Râmnicu Vâlcea, 10 octombrie 1980
„I-A REDAT LUMINA OCHILOR!"
„Gheorghe Popa, din satul Cheia (Olaneşti Băi) a stat şase luni la pat, orb, incapabil să-şi educe capacitatea compensatoare de orientare la o vârstă înaintată. I-a redat lumina ochilor, prin operaţie, dr. Constantin Ioniţescu de la Spitalul Judeţean Vâlcea. Nu este vorba de o operaţie unicat în cazuistica acestui renumit medic".
ORIZONT - Râmnicu Vâlcea, 10 octombrie 1980
De la începutul carierei sale medicale şi până astăzi, medicul oftalmolog Constantin Ioniţescu, mândru de cei doi fii ai săi, un medic şi un economist, a adus nenumărate binefaceri oamenilor şi comunităţii în care trăieşte.