Ochiul este principalul organ de simț al omului, prin care penetrează în creier 90% din informație. Este important să-l protejăm și să-l iubim.
La examenul obiectiv al pacientului s-a putut observa oarecum aspectul irisului care prezenta mobilizări pigmentare, pupila în midriază fără reflex, iar cristalinul prezenta deja tulburări cristaliniene (pierderea transparenței). Fundul ochiului stâng a fost examinat cu dificultate, Acuitatea vizuală a ochiului stâng (AVOS) = nd la 3 m. Acest lucru arăta că retina era încă funţională,
Tensiunea intraoculară a ochiului stâng (TIOS) = 26 mm Hg, mucoasa conjunctivală era necrotică, albă în jurul corneei până în fundurile de sac conjunctivale și lateral în unghiul intern și extern.
- La examenul cu microscopul operator, unele vase de sânge episclerale prezentau un aspect filiform, cu sânge coagulat în ele iar sclera - un aspect alb, porțelanos.
- La nivelul orificiului canaliculului lacrimal conjunctiva era necrozată. În zilele următoare, după tratamentul aplicat și toaleta locală s-au delimitat zonele de
necroză, iar o parte din mucoasa conjunctivală bulbară a devenit mai congestivă chiar cu burjoni de vase de neoformație mai mult în sectorul superior, la circa 2 mm de limb, lateral în unghiul intern și extern la 1 cm și inferior în fundul de sac, pleoapa având tendința de entropionare cu bride de țesut de neoformație între pleoapa inferioară și globul ocular.
După două săptămâni de la internare, prezenta următorul aspect: Pol anterior - cornee dezepitelizată cu transparență diminuată, Camera anterioară (CA) mică, cristalin alb globulos, AVOS = nd la 50cm temporal, glob hipoton.
La examenul obiectiv deja și sclera se subțiase, iar cristalinul devenise globulos, alb complet ca o picătură (conținutul cristalinului dintr-o substanță cu consistența crescută cum este în mod normal s-a lichiefiat și era gata să erupă în CA a globului ocular), lucru care devenea foarte periculos pentru structura ochiului, fiind foarte toxic. Aspectul ecografic arată un ochi mult micșorat, reducerea axului anterior-posterior (AP). În acest stadiu s-a luat legatura cu prof. doctor M. Filip și m-am prezentat cu el la clinica de specialitate din București unde s-a consemnat:
6 ianuarie 2012 - Ochiul stâng (OS) starea după 3 săptămâni de la arsura gravă cu acid sulfuric, denudare sclerală, cataractă complicată, hipotonie oculară, AVOS = pl superior și temporal.
Nu consider că transplantul de membrană amniotică ar fi benefic. Recomand tratament local, corticoizi general, vitaminoterapie. În cazul necrozei sclerale sau apariția altor aspecte negative, revine. Rămâne dispensarizat teritorial.
În data de 14 ianuarie 2012, examenul obiectiv același, mișcările globului ocular - normale. În acest stadiu s-a luat din nou legatura cu profesor doctor M. Filip și m-am prezentat cu el la clinica de specialitate din București unde s-a consemnat: OS stare după arsură gravă cu acid sulfuric de 3 săptămâni, denudare sclerală, cataractă complicată, hipotonie oculară, AVOS = pl superior și temporal. Nu consider că transplantul de membrană amniotică ar fi benefic.
Recomand tratamentlocal,corticoizi general,vitaminoterapie.
În cazul necrozei sclerale sau apariția altor aspecte negative, revine.
Caracteristici Graftygen:
- Are ca funcție de bază regenerarea naturală a țesuturilor… de fapt, stimulează și accelerează procesul fiziologic de regenerare.
- Poate ghida și induce procesul fiziologic de formare a noului țesut conectiv.
- Se poate comporta ca un sistem transportor pentru medicamente.
- Induce formarea unui țesut de granulație sănătos.
Biomembrana este reabsorbită în aproximativ 60 de zile. Este o membrană interactivă indicată în toate cazurile de leziuni care cer utilizarea unei membrane pentru a ghida formarea unui țesut nou.
Indicată pentru leziunile de gradul 2-3, indiferent de cauză, cu pierdere de substanță, ce implică straturile pielii până la fascia musculară și vindecarea de intenție secundară.
În faza în care erau ochiul și anexele sale, am cautat să fac tot posibilul să-l salvez măcar pentru păstrarea unui bont ocular, pe care să poată fi pusă o proteză: altfel se putea în orice moment să perforeze iar pleoapele începuseră să se entropioneze cu îngustarea fundurilor de sac.
M-am gândit la o tehnică nouă. Am pregătit un lambou alungit,ovalar, cudiametrulde 5 cm și latde 4 cmpecare l-am aplicat pestecornee șiscleră, suturândmarginilelambouluisuperior delimbulsclero-corneean la3 mm pe țesutul deneoformație, în unghiul intern șiextern la fel, la circa1 cmdistanță de limbulsclero-corneean,iarinferiorl-am petrecut pestefundul de sac inferior,legându-l de marginea pleoapei inferioare în țesutul de vase de neoformație.
Am fixat la tegumentul pleoapei inferioare prin fundul de sac inferior această membrană cu fir de ață în «U» pentru a o menține fixată de globul ocular și pleoapă. Peste membrană, pornind din unghiul extern trecând către unghiul intern am pus un tub de dren de la un perfuzir perforat în mai multe locuri cu ambou în exterior, fixat și el de piele prin fir de ață în «U» prin care în fiecare zi să fac toaleta cu antibiotice și BSS.
La final am făcut o blefarorafie temporală pentru a menține această membrană pe globul ocular. General am suplimentat tratamentul cu antibiotice și antiinflamatoare. După 7 zile am desfăcut blefarorafia.
Aspectul local
Corneea se prezenta în continuare cu transparență diminuată, membrana era fixată de glob, iar AV se mai păstra la pl superior temporal și inferior, mișcarile globului ocular normale .
A fost externat cu recomandarea de a continua tratamentul local și general și zilnic să se prezinte la control în ambulatoriu.
În această situație este vorba de un bolnav cu arsură gravă st IV corneo-conjunctivală pentru care s-a făcut zilnic tratament local și general pentru salvarea globului ocular, iar în ultimă instanță s-a folosit în premieră o soluție salvatoare prin folosirea unei membrane biologice preparată în laborator, înlocuind autogrefa de mucoasă conjunctivală sau bucală folosită în mod obișnuit. Tot în mod obișnuit aceste arsuri grave duc la enucleerea globului ocular sau la apariția a multiple complicații cum ar fi: atrofia globului ocular, simblefaroame ale pleoapelor sau chiar apariția de oftalmie simpatică.
Consider că folosirea de către medicii oftalmologi a acestei membrane biologice la ochi poate fi utilă în arsuri, de mai mici dimensiuni ca suprafață și încă din fazele de început ale internării bolnavilor.