NucleuRecent au fost aprobate, de către forurile ştiinţifice competente denumirile a trei noi elemente chimice: Coperniciu, Roentgeniu şi Darmstadtiu. Toate trei sunt aşa-numite elemente super-grele sau transuraniene; ele nu există în natură, ci au fost create pe cale artificială, în laborator, în acceleratoare de particule, obţinându-se doar un mic număr de atomi din fiecare. Sunt foarte instabile şi se dezintegrează rapid, dând naştere altor elemente chimice. Datorită numărului mic de atomi şi instabilităţii lor, durează, de obicei, mulţi ani până când existenţa unui astfel de element să fie recunoscută oficial şi elementul să poată fi inclus în tabelul periodic. Includerea se face numai după verificări atente ale rezultatelor experimentelor, de către comisii speciale ale Uniunii Internaţionale pentru Fizică Pură şi Aplicată (IUPAP) şi ale Uniunii Internaţionale pentru Chimie Pură şi Aplicată (IUPAC). Denumirile sunt alese în urma unor propuneri, după consultări cu specialişti din domeniu, şi trebuie aprobate în adunările generale ale celor două organisme internaţionale.

Darmstadtiul (Ds) - elementul cu numărul atomic 110, a fost obţinut în 1994, de către cercetătorii de la Centrul Helmholtz pentru Cercetări asupra Ionilor Grei (mai cunoscut sub numele de GSI - foto) din Germania. Bombardând un izotop greu de plumb cu atomi de nichel, specialiştii au obţinut în total 13 atomi de darmstadtiu. Numele vine de la oraşul german Darmstadt, unde se află laboratorul GSI.

Roentgeniul (Rg) - numărul atomic 111 - a fost obţinut pentru prima dată în 1994 (trei atomi); ulterior, pentru a valida rezultatele, cercetătorii au repetat experimentul în 2002, obţinînd alţi trei atomi. Numele elementului a fost dat în onoarea fizicianului german Wilhelm Conrad Roentgen (1845 - 1923), laureat al premiului Nobel pentru fizică, cel care a descoperit razele X, în 1895.

Coperniciul (Cn) - elementul cu numărul atomic 112 - a fost fabricat pentru prima dată în 1996, prin ciocnirea atomilor de zinc cu cei de plumb. De atunci, au fost obţinuţi, în total, 75 de atomi ai acestui element. Numele său vine de la celebrul astronom Nicolaus Copernicus (1473-1543), primul care a emis teoria că Pământul se roteşte în jurul Soarelui, contrazicând astfel ideile greşite ale vremii sale şi schimbând pentru totdeauna viziunea oamenilor asupra lumii.

Elementul 112.

La peste un deceniu de la experimentele prin care au fost obtinuţi primii atomi din noul element, savanţilor germani care au efectuat exprimentele le-a fost recunoscută descoperirea. Cercetările, conduse de profesorul Sigurd Hofmann, de la Centrul de Cercetări pentru Ioni Grei, au început în 1976. Cercetări anterioare dezvăluiseră deja existenţa unor elemente cu numerele atomice 107-111, numite elemente super-grele.Accelerator
Pentru a obţine elementul 112, fizicienii au folosit un accelerator de particule lung de 120 de metri, în care au bombardat atomi de plumb cu un fascicul de ioni de zinc. Nucleii celor doua elemente au fuzionat, formând astfel nucleul noului element. Procesul are loc cu eliberare de energie, masurată pantru a afla mărimea noului nucleul format.
Acesti nuclei mari şi grei sunt foarte instabili; ei ţncep sş se dezintegreze foarte repede după ce s-au format – în cazul de faţă, după doar câteva milisecunde. Numărul de fuziuni reuşite este şi el foarte mic, astfel încât oamenii de ştiinţa au folosit acceleratoare tot mai puternice pentru a stăpâni procesul, suficient pentru a putea observa câtiva atomi ai noului element. Până acum, au fost observaţi doar patru astfel de atomi. Pentru a putea fi validata, descoperirea a trebuit verificată în mod independent, astfel încât certificarea ei a necesitat un timp îndelungat. Uniunea Internationala pentru Chimie Pura si Aplicata (IUPAC) a recunoscut oficial noul element. Acesta nu are încă un nume, alegerea numelui oficial revenindu-i echipei descoperitoare.

La nivel internaţional, există o competiţie între savanţi pentru descoperirea unor noi elemente supergrele. În 2006, oamenii de ştiinţă de la Institutul de Cercetări Nucleare din Dubna, Rusia, au anunţat că au descoperit elementul 118, pe care l-au obţinut bombardând atomi de californiu cu un fascilul de ioni de calciu. Profesorul Hofmann şi-a fixat drept obiectiv, pentru următorii ani, obţinerea elementului cu numărul atomic 120.
Surse: Live Science, BBC News