Km 2 SwordÎn viitorul apropiat numărul roboţilor militari va creşte considerabil. Departamentul Apărării al S.U.A. pune accent pe conceptul de dezvoltare şi utilizare la scară largă a roboţilor militari potriviţi să înlocuiască oamenii şi să efectueze majoritatea funcţiilor combatante pe câmpul de luptă. Prin Proiectul Alpha se are în vedere construirea unor roboţi inteligenţi, un fel de cyborgi, care ar promova robotica militară în New Age. Noua Cyberdyne Technologies va permite producerea unor soldaţi-roboţi atât de evoluaţi, încât la ieşirea din fabricaţie vor fi capabili să acţioneze independent, estimarea fiind confirmată de experţii în domeniul industriei robotice. Profesorul Noel Sharkey de la Universitatea din Sheffield a afirmat că marile puteri s-au angajat deja într-o cursă a înarmării cu roboţi ucigaşi „Killings Machines". Încă nu se poate aprecia când şi cum anume se vor manifesta aceşti roboţi atunci când vor ieşi de sub control, dar profesorul Sharkey este sigur că acest lucru se va întâmpla şi, în ceea ce mă priveşte, nu am motive de îndoială. Fundamentul utilizării roboţilor militari se bazează pe raţionamentul furnizării unui mecanism mai puţin costisitor decât cheltuielile alocate pentru instruirea şi întreţinerea unui soldat uman. Roboţii militari vor fi tot mai sofisticaţi, mai inteligenţi, cu o autonomie din ce în ce mai mare şi mai nou, dotaţi cu mitraliere, cu lansatoare de grenade şi rachete, capabili să localizeze ţinta fără ajutor uman şi cu posibilitatea de a acţiona în orice colţ al planetei. „Peste un deceniu dronele, roboţii autonomi, ar putea ajunge mai numeroşi decât militarii în unele forţe armate, precum cele ale SUA" a declarat James Canton, consultant american în inovaţii tehnologice. În condiţiile în care S.U.A. vor aloca peste patru miliarde de dolari pentru sisteme automatizate în acest an, în 2018 proporţia ar putea ajunge de 2.000 roboţi pentru 150 de militari, iar în 2025 prezenţa de roboţi autonomi, interconectaţi şi integraţi pe câmpul de luptă, ar putea să nu mai constituie o excepţie.

Rusia, China, Israel, Africa de Sud şi alte state din U.E. au elaborate astfel de programe în care sunt implicate dronele. Dintre importantele deficienţe ale roboţilor militari se evidenţiază aceea că încă nu au discernământ, nu pot face deosebirea între civili şi combatanţi; „este foarte dificil pentru un robot să dea un răspuns prompt şi inteligent", aşa cum prevede Convenţia de la Geneva. În prezent legislaţiile unor state Km 2 1implicate interzic posibilitatea ca roboţii să ia singuri decizii sau să lanseze bombe. Dronele sunt limitate la misiunea de reperare a ţintei ce urmează a fi distrusă, însă proliferarea unor astfel de dispozitive, atât civile cât şi militare este greu controlabilă şi aproape „neobservată" de către legiuitori. Sub aspect juridic, posibilităţile de supraveghere a dronelor independente se diminuează în raport cu trecerea timpului şi cu noile performanţe tehnologice, prin apariţia a tot mai numeroase probleme privind apărarea vieţii private. Utilizarea roboţilor cu autonomie crescută în conflictele militare este problematică din punct de vedere juridic şi pentru că există posibilitatea de a fi folosiţi conjunctural de grupări teroriste. Pe termen lung, în vederea rezolvării dificultăţilor morale ale folosirii armelor autonome, se efectuează cercetări intense în domeniul inteligenţei artificiale, astfel încât roboţii să poată fi dotaţi cu „conştiinţă".

Armata americană a introdus în Irak un impresionant număr de roboţi înarmaţi, trimişi să execute misiunile periculoase care ar putea pune în pericol viaţa soldaţilor (valoarea lor este de 250.000 de dolari fiecare), deschizând astfel o nouă epocă în practica războiului modern. Dacă până acum roboţii erau folosiţi exclusiv pentru detectare de mine şi/sau în scopul dezamorsării bombelor, noii roboţi, SWORDS sunt dotaţi cu mitraliere M240 şi M249. La sol şi în aer, acţionează câteva mii de roboţi ai armatei americane şi avioane fără pilot (drone). Primul robot echipat cu o mitralieră de calibru mare, fabricat de Foster-Miller şi utilizat în Irak, a avut succes, producătorul primind o nouă comandă de alte optzeci de unităţi. Coreea de Sud şi Israelul folosesc roboţi pentru paza graniţelor, iar alte ţări, precum China, India, Rusia şi Marea Britanie, au intensificat folosirea acestora în domeniul militar. Şi armata română foloseşte avioane fără pilot pentru recunoaştere şi pentru controlul frontierelor din sud-estul ţării. În viitorul nu prea îndepărtat vom asista la apariţia unor noi roboţi complet autonomi şi programaţi să decidă singuri când să deschidă focul.

Grafica - Ion Măldărescu