Laser rusescTitlul poate suna simplu, în practică însă, oamenii de ştiinţă şi inginerii s-au străduit zeci de ani pentru a crea lasere puternice, sisteme optice speciale, tehnici de fabricare cu ţintă precisă şi alte tehnologii avansate. În scopul creării celui mai puternic laser existent în lume, proiectat pentru a fi în măsură să să declanşeze fuziunea nucleară, Rusia a lansat un proiect estimat la cca. 1,5 miliarde de dolari. Noul laser va fi folosit în studiile asupra fuziunii prin confinare inerţială (Inertial Confinement Fusion (I.C.F.). Proiectul va fi realizat în Parcul Tehnologic Sarov, situat lângă Nijni Novgorod, în centrul Rusiei. Clădirea în care va fi amplasat laserul va măsura 360 de metri în lungime şi va avea înălţimea a zece etaje. Proiectul îşi propune recrearea în laborator a proceselor care au loc in interiorul unei stele sau în timpul exploziei unei bombe cu hidrogen. I.C.F. este similar cu ceea ce oamenii de ştiinţă încearcă să facă utilizând Termonuclear Internaţional Experimental Reactor (I.T.E.R.), dar are o abordare alternativă a modului de iniţiere a fuziunii nucleare. Instalaţia menţionată va fi realizată de către specialişti Institutului de Cercetare în Fizica Experimentală (R.F.N.C.-V.N.I.I.E.F.), unul dintre cele mai importante laboratoare nucleare din Rusia. Institutul a fost implicat, în cele peste şase decenii de ani de existenţă, în numeroase programe nucleare civile şi militare.

Oficialii ruşi au anunţat că instalaţia va putea fi utilizată atât în scopuri civile, cât şi pentru armele termonucleare ruse, relatează Russia Today. Şeful proiectului şi al institutului de cercetare, Radi Ilkaev, estimează că laserul va fi operaţional în aproximativ un deceniu şi că proiectul va avea dublu scop: „Energia fizicii plasmei poate fi productivă şi studiată pe aceste dispozitive, pe de o parte în scop de apărare, în domeniul dezvoltarea armelor termonucleare, iar pe de altă parte, în perfecţionarea componentelor industriale. Cei mai importaţi fizicieni cred că fuziunea nucleară realizată cu ajutorul laserelor va juca un rol important în energetica viitoare". Ilkaev a comparat proiectul rus cu laserele similare deja existente în Franţa şi S.U.A.: „Laserul nostru va putea furniza 2,8 megajouli de energie către ţintă, în comparaţie cu nivelul atins de celelalte două lasere, de 2 megajouli. Noi construim acest laser mai târziu decât celelalte ţări, pentru că un astfel de proiect este foarte costisitor, dar laserul nostru va fi cel mai bun din lume".

Procesul ce are loc în cazul unui laser I.C.F. este similar celui care are loc în în bombele termonucleare, dar laserul încearcă să elibereze energia nucleară într-un mod controlat. Momentan, nici un laborator din lume nu a reuşit să creeze mai multă energie cu ajutorul laserului I.C.F. decât cea necesară pentru alimentarea laserului. Dacă acest lucru va putea fi obţinut, rezultatul actualului proiect ar putea fi crearea unei surse de energie curată, folosibilă secole întregi. Elementele utilizate în astfel de experimente, deuterium şi tritium (izotopi grei ai hidrogenului), sunt abundente în oceanele lumii, spre deosebire de uraniu, substanţa folosită astăzi de reactoarele nucleare. În ceea ce priveşte uzul militar, un laser I.C.F. permite armatei să testeze armele nucleare din arsenal. Ţările care au semnatare ale tratatului Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty, printre care se numără S.U.A., Franţa şi Rusia, nu mai pot efectua teste nucleare, ceea ce înseamnă că armele termonucleare ce datează de câteva decenii nu mai pot fi testate pentru a vedea dacă mai sunt funcţionale. Un superlaser precum cel ce urmează să fie construit.