O premieră ştiinţifică mondială s-a înregistrat la Măgurele, acolo unde laserul din cadrul proiectului „Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics” (E.L.I.-N.P.) a atins cea mai mare putere din lume, de 10,8, odată cu atingerea acestei puteri, institutul devenind cea mai avansată infra­structură de cercetare din lume în domeniul fizicii fotonucleare. „Este o mare realizare tehnică şi ştiinţifică. Există mai multe laboratoare la nivel mondial pentru că cercetarea în domeniu a explodat în ultimii ani, avem şi un concurent serios în Coreea de Sud, cu o putere de 4 PW, însă noi avem peste 10 PW. Am demonstrat că şi în România se poate”. (Acad. Nicolae Zamfir directorul proiec­tului ELI-NP de la Măgurele).

Componenta românească a Proiectului E.L.I. este axată pe domeniul fizicii nucleare (E.L.I.-N.P.) și se construiește la Măgurele, în cadrul Institutului pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (I.F.I.N.-H.H.). Sistemul, a cărui instalare în clădirea E.L.I.-N.P. a început în septembrie 2016, s-a aflat în procedura de testare finală, atingându-se, în acest moment, puterea propusă de 10,8 PW, cea mai mare putere din lume. Denumit pe scurt „Laserul de la Măgurele”, E.L.I.-N.P. este format din două componente: prima este compusă din două lasere de mare putere (două brațe a câte 10 petawați fiecare, 10 petawați însemnând 10% din puterea Soarelui) și un generator de radiații gamma cu caracteristici performante.

Cu ajutorul acestui laser se vor putea crea fenomene noi, cercetătorii având posibilitatea să urmărească materia în condiţii extreme, inexistente pe Pământ. Totodată, cercetătorii vor avea posibilitatea să inoveze în domeniul tratării cancerului, să găsească metode de identificare a deşeurilor radioactive sigilate, dar şi să creeze materiale noi cu aplicabilitate în medicină, economie şi chiar industria spaţială. „Vom folosi laserul, care în acest moment funcţionează şi este ca un organism viu, ca să răspundem la două mari chemări: curiozitate şi creativitate. La capitolul curiozitate vom putea dezlega câteva dintre tainele universului, iar în ceea ce priveşte creativitatea vom încerca să construim aplicaţii, de la medicină şi până la ştiinţa materialelor, în ideea de a ajuta omenirea să trăiască mai bine”. (Ioan Dăncuș, directorul Departamentului de Lasere al proiectului de la Măgurele, E.L.I.-N.P.). Cercetătorul a mai amintit importanţa pe care a avut-o echipa în ansamblul ei în realizarea acestei premiere mondiale, subliniind, totodată, că pentru un popor cea mai mare şi mai importantă resursă este cea umană.

Guvernul României a transmis un mesaj de felicitare întregii echipe de la Măgurele, apreciind: „Avem toate motivele să ne mândrim cu faptul că oamenii de știință români, alături de specialiști de talie internațională au reușit construirea celui mai puternic laser din lume. Beneficiile implementării proiectului « Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics » sunt multiple. Specialiștii au făcut un pas uriaș în căutarea unor răspunsuri practice în domenii importante precum înlocuirea tehnologiilor costisitoare în domeniul energiei sau cercetarea unor metode revoluționare în domeniul medical. Felicit echipa de cercetători de la E.L.I.-N.P. și îi asigur de întreaga susținere a Guvernului”. (Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă).

Aranjament grafic - I.M.

-----------------------------------
[2] http://ziarullumina.ro/ - 14.03.2019