Starea de oboseală este una firească pentru organismul uman. După orice efort, fizic sau intelectual, organismul are nevoie de așa-numita „reîncărcare a bateriilor”. Oboseala este o constantă a vieții și înseamnă, ca să explic pe înțelesul tuturor, o funcționare mai anevoioasă a corpului și a minții în urma consumului de energie.

 
Paradoxal, dar a fi obosit este firesc și este chiar bine din perspectiva sănătății. Fie că ești după un maraton, după o plimbare lungă prin pădure, după un examen sau după o intervenție chirurgicală solicitantă, starea de oboseală indică nivelul de consum de energie și cere relaxare.

Păstrând proporțiile comparației, societatea a obosit după pandemia care a stresat toate domeniile vieții noastre - de la cel al sănătății, la cel al economiei naționale. Toți ne-am luptat, la toate nivelurile, mai bine sau mai puțin bine (dar asta este o altă poveste) cu un virus și consecințele existenței sale și am obosit. Dacă vom considera societatea un organism viu, este evident că pentru  ca aceasta să își revină, are nevoie de relaxare. Un cuvânt - „relaxare” - folosit inclusiv de autorități, un cuvânt care aduce cu sine, chiar dacă nu este pronunțat direct, și cuvântul „oboseală”.
 
În acest context, Planul Național de Redresare și Reziliență (P.N.R.R. - cam pompos numit astfel, în opinia mea, dar suntem sub imperiul vocabularului „european”) ar trebui să funcționeze ca un pachet de vitamine care să repună societatea pe picioare. Să răspundă efortului de refacere a organismului numit societate. Așa cum după o boală lungă, pacienții primesc medicație inclusiv pentru revenire. Sau sportivii, după o competiție, primesc, pe lângă alimentația necesară, o medicație compusă din vitamine și minerale pentru a ajunge din nou, repede, în formă.

 
Mergând cu această logică mai departe, P.N.R.R., o „rețetă” validată de statele din Uniunea Europeană, ar trebui să fie o „medicație” acceptată unanim. Și faptul că deciziile privind alcătuirea acestui plan revin fiecărei țări în parte ar trebui să ne bucure. Cine știe mai bine ca noi care sunt diagnosticele și care sunt tratamentele potrivite pentru societatea românească!?...

 
Nu voi intra în zone de competență care nu îmi aparțin și nu voi comenta măsurile cuprinse în P.N.R.R.  Dar ceea ce vede și simte fiecare dintre noi legat de acest pachet destinat revenirii agravează, de fapt, starea de oboseală. Planul a parcurs până acum doar etape marcate de nervi, război politic și, bineînțeles, neliniști. Politicienii și autoritățile noastre par să nu înțeleagă că acest plan nu este al lor, ci al tuturor românilor. Al cetățenilor care plătesc salariile generoase ale decidenților din statul român. Decidenți care nu știu sau nu vor să știe, deși cu această „știință” ar trebui să își înceapă carierele, că reverberațiile oricărui scandal public se transmit în societate, epuizând-o și mai mult.

 
Dacă cineva își imaginează că acțiunile de la vârful statului nu se resimt acut în rândul populației, se înșală teribil. Avalanșa de știri „spectaculoase” din mass-media, dublată de accesul larg la platforme de socializare, sensibilizează acut orice om. Avalanșa de știri scrise sau de programe de televiziune nu face decât să întrețină stresul. Iar stresul este un catalizator perfect al oboselii.

 
Oboseala scade enorm capacitatea de a face performanță.