În  toamna anului 2006, un scandal de proporţii a zguduit  sistemul de ocrotire a sănătăţii din Rusia. Au fost arestaţi şapte conducători ai Fondului federal de asigurare medicală obligatorie, inclusiv un  general F.S.B. Se spune, conducerea Fondului primea mită de la conducătorii secţiilor teritoriale ale acestuia pentru obţinerea comenzilor de stat la livrarea medicamentelor  persoanelor cu înlesniri. Cinci mari companii farmaceutice (numite distribuitori federali) au primit în anul 2005 de la buget şi au împărţit între ele 1 miliard 400 mlioane dolari pentru procurarea medicamentelor.  Escrocheria consta în faptul, că înainte de a nimeri la pacient, medicamentele mai treceau prin minimum două firme intermediare, care îşi scoteau o anumită porţie de bani. Astfel, preţul unui medicament trecut prin reţeaua mafiotă era cu 80% mai mare decât la producătorul acestui medicament. Farmaciilor realizatoare  subordonate acestor companii le este interzisă procurarea medicamentelor direct de la producător. În urma a 150 de percheziţii efectuate de către Procuratură în 18  regiuni la trei  companii distribuitoare au fost confiscate bunuri în valoare de 5 milioane de dolari. De ce tăceau persoanele care trebuiau să verifice corectitudinea utilizării banilor publici? Pentru că şi ele aveau un anumit procent din schemă.

Shema descrisă de tâlhărire a banilor contribuabililor nu e invenţie rusească. Este folosită în toată lumea capitalistă, cu anumite variaţiuni. Altă schemă, descrisă în Franţa (dar se foloseşte şi în alte părţi): creştertea preţului medicamentului de 3-4 ori la trecerea lui dintr-un oraş în altul. Cu cât e mai mare preţul, cu atât e mai mic impozitul plătit de către laboratorul farmaceutic producător. Statul închide ochii, deoarece apără interesele laboratoarelor. Un francez a descris tipul „american” de escrocare mafiotă, tip utilizat şe de neamericani, prin simpla şi şarlataneasca majorare de către firma producătoare a preţului preparatului medicamentos. Astfel, firma despre care era vorba, timp de trei ani a furat 72 milioane de franci noi, păgubind Serviciul de asigurare socială, Asigurarea medicală a persoanelor şi pacienţii. Apoi s-a ascuns de plata impozitelor în “raiuri fiscale”. Conform legislaţiei, firma trebuia să plătească o amendă egală cu valoarea triplă  a mărfii, adică 216 milioane franci. Însă a plătit o amendă de doar 40 mln franci. Compania continuă activitatea. Toate acestea / cu binecuvântarea ocârmuirii.

Mafia medicamentelor de la noi utilizează pe larg aşa tâlhărire precum este înlăturarea din comercializare a medicamentelor ieftine şi achiziţionarea preparatelor cu acţiune similară extrem de scumpe (de 10-20 de ori) comparativ cu preparatele înlăturate. Farmaciile nu pot procura medicamente corespunzătoare relativ ieftine direct de la producători, în timp ce o mulţime de leacuri ieftine, eficiente, verificate de-a lungul  anilor. uu dispărut din farmacii.

Mai există reţele semi-oficiale de distribuire a unor produse, cică din plante, cică ele nu-s leacuri, dar care ar avea efect lecuitor. Multă lume e  jecmănită, fiind păcălită de promisiunile unor efecte miraculoase de pe urma utilizării acestor preparate cu etichete de peste hotare. Poate, confecţionate undeva într-un subsol de pe Deribasovscaia. Ori la Poşta Veche. Cine le ştie. Medicamentele contrafăcute (falsificate): e falsifaicat locul producerii sau conţinutul, sau durata valabilităţii. Din cantitatea totală de medicamente comercializate, 20-60% sunt  falsificate. O parte din leacurile contrafăcute este cu risc sporit de toxicitate. Specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au calculat că din cauza utilizării medicamentelor contrafăcute, în China mor anual mai mult de 200.000 de persoane.

În cartea sa La mafia pharmaceutique et agroalimentaire, Quebec,1999, doctorul în ştiinţe medicale, Louis de Brouwer  scria: „Majoritatea medicamentelor scoase din comercializare de pe piaţa europeană din cauza şirului de cazuri accidentale, continuă să fie fabricate, în pofida interdicţiei. La preţuri reduse, ele sunt exportate în ţările lumii a treia (Ţările Române se numără printre acestea - n.n.). Eu pot afirma, că nu este vorba numai de eliberarea depozitelor de medicamentele interzise acumulate. Deşi şi acest lucru reprezintă o contravenienţă serioasă. Este vorba despre continuarea producerii rentabile a medicamentelor”. Mai departe, autorul aduce informaţie infiorătoare: „Volumurile exportului de către firmele occidentale a medicamentelor  interzise  ajung la aproximativ 5-6 miliarde de dolari. În ţările lumii a treia, nu există limitări serioase privitor la vânzarea medicamentelor periculoase pentru sănătatea consumatorilor. Ele, cel mai frecvent, sunt vândute fără nici un fel de reţete în farmaciile locale şi în pieţele mici. Ţările în curs de dezvoltare reprezintă piaţa, pe care se aduc în primul rând medicamentele interzise în Occident”.

Medicii din Moldova de Est, în repetate rânduri, au ocazia să primească  „ajutorul umanitar” venit din Apus, medicamente cu denumiri neobişnuite, neînregistrate la Ministerul ocrotirii sănătăţii, fără prospect (foiţa însoţitoare) cu descrierea indicaţiilor, contraindicaţiilor şi a efectelor nocive, fără termenul de valabilitate. Unii medici dau aceste preparate pacienţilor…

În lume, se constată legătura tainică dintre stăpânii laboratoarelor farmaceutice şi instituţiile de stat, bănci şi farmacişti. Activitatea lor este subordonată scopului exploatării nemiloase a cetăţenilor naivi şi neavizaţi, care îşi închipuie că producătorii medicamentelor, bancherii, farmaciştii şi medicii nu-i pot amăgi şi păcăli.   

Businessul cu medicamentee toxice aduce profit şi unor politiceni - „acoperiș” (protectori ai acestui business criminal). „Piaţa mondială a medicamentelor se bazează pe escrocheria de pretutindeni cu un şir întreg de leacuri, care  îmbogăţesc nu numai laboratoarele, dar şi pe politicienii-susţinători. Din anul 1993  până în 1999 (anul editării cărţii citate - n.n.), aceste laboratoare îşi mărsec anual veniturile  cu circa 10-15%” (L.Brouwer).

Businessul criminal al mafiei farmaceutice, eliberează de băştinaşi pământul ţărilor lumii a treia,  fără tunuri şi fără bombardamente,