Aseară, fără să vreau, am surprins un dialog între doi vecini, vorbind peste gard. Recunosc. Am tras cu urechea la discuţia dintre Petre şi Vasile. Ah! Uitasem, eu sunt ardelean, de la ţară, de pe dealurile Clujului.
- Petre, mă Petre, strigă Vasile, care se opri din cosit!
- Ce-i mă Vasile? Ştiu, n-ai cute să ascuţi tăişul coasei!
- Nu mă! Altceva! Spune-mi cât costă o bombă nucleară, îi scumpă?
- Scumpă mă! Scumpă! Vreo 3- 4 milioane de dolari!
- N-am eu noroc să-mi cadă una în grădină! Aş scăpa de datorii!
- Doamne fereşte! Cine crezi tu că ţi-o cumpără?...

Se face linişte. Doar fâşâitul coasei în iarba udă se aude. Apoi, de dincolo de gard, de la Petre, un glas de femeie, pe care îl identific, comunica: „Statele Unite au început mutarea armelor nucleare amplasate în Turcia spre România, pe fondul înrăutăţirii relaţiilor dintre Washington şi Ankara, afirmă două surse citate de site-ul EurActiv.com. Transferul a fost foarte dificil din punct de vedere tehnic. Mutarea a peste 20 de bombe nucleare nu este uşor de îndeplinit," a declarat sursa citată. Ştiam de divergenţa dintre Turcia şi U.S.A., chiar la baza aeriană N.A.T.O. din Incirlik, la circa 100 de km de graniţa cu Siria. Acolo sune amplasate 50 de arme nucleare americane, montate pe aeronave, declarativ, pentru descurajare.

În timpul loviturii de stat eşuate din Turcia, autorităţile de la Ankara au ocupat baza, 7.000 de militari şi poliţişti au înconjurat şi blocat temporar baza aeriană de la Incirlik, folosită de N.A.T.O., au arestat complotişti turci, ce se adăposteau acolo, crezând că vor fi protejaţi de cei 1000 de militari americani. Forţele pro Erdogan, cu tupeu au tăiat alimentarea cu energie a bazei şi au interzis aeronavelor americane să decoleze sau să aterizeze. Rămâne o întrebare fără răspuns, dacă USA ar fi putut menţine controlul armelor nucleare în cazul unui conflict prelungit în Turcia. Din nou, greu de estimat, deoarece în Turcia mai există încă 23 de baze N.A.T.O., e drept fără focoase nucleare, dar, în majoritate, administrate de americani. Să mute arsenalul nuclear la noi? Or fi armele la adăpost? Pentru moment, am zâmbit şi am văzut realizabilă dorinţa vecinului Vasile! O bomba nucleară poate cădea în grădină, dar nu americană, ci rusească! Aşezându-mă pe banca din faţa porţii, contrar ardeleanului, care doar stă, eu am început să gândesc.

Nu se poate să deţinem arme nucleare, e ilegal. Suntem parte în Tratatul de Neproliferare Nucleară, adoptat la New York la 12 iunie 1968 şi ratificat de România prin Decretul nr. 21/1970, publicat în Buletinul Oficial nr.3 din 31.01.1970. Nu putem deţine arme nucleare, nu e legal. Interdicţie  totală! Comunicatul de la radio nu poate fi real. Gândesc eu. Ştiu că este exces de arme nucleare pe mapamond. Asta ne mai trebuie! Cireaşa de pe coliva mortului! Vă dau câteva cifre, care vă vor edifica în ce pericol suntem. Arsenalul U.S.A. este de 7.650 încărcături nucleare, din care 2.150 operaţionale. Dintre acestea, se estimează că circa 500 focoase sunt destinate unor rachete cu baza la sol, 1.150 sunt pentru uzul unor submarine nucleare şi 300 sunt gata să fie atașate pe avioane de bombardament, funcționale imediat.

Arsenalul Rusiei este estimat la 8.420 încărcături nucleare, din care 1.720 operaţionale. Se estimează că 1.070 de focoase sunt pentru rachetele cu baza la sol, circa 350 unor submarine nucleare şi 300 sunt gata să fie desfăşurate pe avioane. 2.700 sunt în rezervă iar 4.000 casate, în aşteptarea dezmembrării. Şi acest arsenal doar la cele 2 ţări mari şi rivali principali. Arme nucleare declarate, realizate cu tehnologie proprie, deţin şi Anglia, Franţa, China, India, Pakistanul, Coreea de Nord. Este cert că şi Israelul deţine arme nucleare, dar refuză să le declare şi să semneze Tratatul de neproliferare.  Iar în alte ţări nenucleare, sunt desfăşurate pe teritoriul lor, circa 200 bombe gravitaţionale B61-12, generaţia considerată cea mai precisă rachetă nucleară de pe planetă, desfăşurate în cinci ţări din N.A.T.O: Belgia, Germania, Italia, Olanda şi Turcia.

Când m-am ridicat de pe banca din fața porții, eram istovit de efortul gândirii, dar eram edificat! E făcătură! Comunicatul radio era o dezinformare. Aproape că eram convins chiar înainte de a mă consulta cu aţii. A urmat poziţia Ministerului nostru de Externe care transmite: „M.A.E. român respinge cu fermitate informaţiile la care se face referire" iar Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a negat și el vreo intenţie sau vreun act material: „Nu există niciun fel de gândire, de planuri în această direcţie. Nu putem vorbi reacţionând la această informaţie decât că este o speculaţie”. Deşi mai tăcuţi, nici americanii, la solicitarea a Mediafax,  refuză „a furniza informaţii militare care ar putea fi folosite de inamicii efectivi sau potenţiali, nevoia de creştere a eficienţei în descurajarea ameninţărilor nucleare şi de a contribui la securitatea armelor nucleare, în special faţă de ameninţările de sabotaj sau a celor teroriste", potrivit sursei.

M-am uitat şi la părerile altora. Mi s-a părut, că poziţia cea mai clară este a unui politician, acum dezavuat de unii, dar are valoare certă, când scrie: „Eu am motive sa cred ca fost conceputa intr-un „laborator" din străinătate (poate Moscova?!), dată unui "tovarăş" de la Euractiv.com şi plasată în Romania printr-o reţea deja folosită anterior (EuroActiv are în Bucureşti acelaşi sediu cu... „Hotnews”! Şi mai are câteva organisme de presa care ii preiau imediat relatările)! Dacă tot ne-am indignat faţa de povestea de la SkyNews (o simpla farsă a unor tăntălăi) şi am arestat oameni pentru asta, ştirea cu arme nucleare mutate în Romania este de 100 de ori mai gravă şi aptă de a aduce uriaşe prejudicii siguranţei naţionale”. Cei interesaţi pot identifica citatul omului politic, pe care l-am reprodus. Această acţiune de dezinformare, oferită de „Euractiv” sub semnătura lui Georgi Gotev unui ziarist bulgar, a fost puţin credibilă în occident, şi nu a căpătat ecoul scontat de „fabricant”. În schimb „informaţia” a fost  intens mediatizată de agenția rusă Sputnik, atât în limba rusă, cât și în alte limbi, în special turcă. Nicăieri nu nega acţiunea de transfer al armelor nucleare din Turcia în România, citând chiar oameni  politici români care se opun acestei operaţiuni, operațiune care nu este în interesul României.

Şi acum, că totul e clar, am să bat la poarta vecinului meu Vasile să-i strig: nu ai nici o şansă să scapi de datorii! Bomba nucleară aşteptată, exclus să cadă în grădina ta. Personal, nu cred că ar putea să cadă nici în altă parte!
Totuși, nebunii sunt la ospicii. Așa am înțeles!
(18 august 2016)

Nota redacţiei:
La intrarea celui mai mare spital psihiatric din Portugalia se află o inscripţie care trebuie să dea de gândit: „Nu toţi cei dinăuntru sunt bolnavi şi nu toţi cei de-afară sunt sănătoşi!”. O fi altfel cu Baza Militară Americană de la Deveselu?

Grafica - I.M.