Marin TraşcăDintoteauna, Recensământul, fie că a fost agricol, de persoane, ori general, a creat o anumită stare de nelinişte, justificată dealtfel, în ceea ce priveşte conţinutul întrebărilor, dar şi „regimul" sub care a fost executat. De fapt, s-au schimbat doar regimurile, nu şi temerile populaţiei. Îmi aduc aminte că recensământul agricol din anii trecuţi a avut efecte directe asupra oamenilor, şi nu mă refer decât la amărâtele de găini înregistrate ca fiind o sursă „solidă" de trai, împiedicând obţinerea ajutorului social, în schimb cei care nu aveau găini, dar veneau la ridicarea ajutorului social cu maşina şi celularul la ureche, erau „conformi cu realitatea"... din formular. Nu aveau găini. Lăsând găinăria la o parte, găinăria guvernului, bineînţeles, recensământul este în plin curs de desfăşurare, iar populaţia este supusă tirului de întrebări indiscrete. Mă şi mir de ce nu suntem puşi să completăm un „orar" sau calendar, cu zilele în care mai găsim liniştea necesară să mai fim bărbaţi, cu femeile din dotare. Dar cum românului îi sare ţandăra şi la liturghie, probabil că de asta nu au mai trecut şi această întrebare în formular. În toate reclamele recensământului din acest octombrie găsim şapte „motive" pentru care românul este obligat să răspundă întrebărilor recenzorilor.

1. Recensământul e ceva normal şi nu trebuie să ne sperie
Dar acest recensământ nu este unul normal tocmai din pricina întrebărilor prea intime. Recensământul are scopul de a afla dinamica populaţiei şi nu aspecte legate de viaţa privată a individului. Trebuie spus că acum, faţă de trecut, statul deţine forme informatice (hardware şi software) superioare de gestionare a informaţiei. Pe scurt, statul vrea să îşi creeze propriul „Facebook" cu toată populaţia României. Cel puţin pe „Facebook" spui ce vrei tu despre tine, la recensământ spui ce vrea să afle statul. Informaţiile sunt smulse sub ameninţarea amenzii.

2: Confidenţialitatea este calitatea de bază a Recensământului 2011.
De fapt, nu există confidenţialitate! Dacă ar exista, atunci de ce statul nu oferă un contract de confidenţialitate? Pentru că nu poate. Statul va trimite datele obţinute la Eurostat iar acolo, la datele dvs., vor avea acces puteri straine şi companii straine. Englezii au făcut mare scandal pe tema asta. Nemţii au dat statul în judecată.

3: Statul va vrea binele si pentru asta are nevoie de datele dvs.
Statul nu se prea omoară cu datele obţinute din recensământ ca să aplice politici sociale. Există declaraţiile unor oficiali ai statului român că politicile sociale nu sunt aplicate după datele din recensământ, ci după alte criterii politice. În urma obţinerii anumitor date, statul vine de obicei cu noi taxe şi impozite. Când au văzut că românii îşi aduceau maşini de afară, au pus taxa de primă înmatriculare, deşi nu le pasă de mediu (vezi Roşia Montana şi jaful din pădurile României). Această taxă este ilegală. Dar pentru binele dvs. ce nu face statul!?

4: Statul cheltuie bani şi e păcat de ei să nu participăm la recensământ.
La recomandarea puterilor străine statul a cheltuit bani şi pentru vaccinuri, vaccinurile nocive care au lăsat copii paralizaţi. Deşi sunt foarte multe cazuri la noi în ţară, nu apare nimic la ştiri. Copii paralizaţi, manipularea şi nu în ultimul rând, cazul Finlanda. Un caz de răsunet mondial a fost cel cu finlandezii, care au spus că vaccinul pentru gripa porcină este nociv. La noi nicio vorbă. Presa este interesată de vulgar şi din când în când afirmă că statul ne vrea binele, deci răspundem la toate întrebările recensământului lor. Altfel, amendă!

5: Nu trebuie să răspundeţi la toate întrebările din chestionar.
Precizez, dacă la unele întrebări răspundeţi şi la altele nu răspundeţi, atunci riscaţi amenda, căci e refuz de cooperare cu recenzorul. Decât să nu răspundeţi la unele întrebări pe un chestionar semnat de dvs., mai bine un dewschideţi uşa.

6: Dacă nu deschideţi uşa, primiţi amendă.
Fals! Proprietatea este inviolabilă şi este dreptul dvs. dacă deschideţi sau nu, uşa.

7: Dacă nu sunteţi în localitate trebuie să vă prezentaţi la Comisia de recenzori altfel primiţi amenda.
Rezultatele recensământului vor fi complete în 2014, abia atunci pot fi discutate. Ca să poată fi pus în discuţie, trebuie să vă aducă în faţă o persoană care a declarat că nu sunteţi în localitate. Până în 2014 se vor schimba foarte multe, inclusiv preşedintele. Dar cei cu apucături de „informatori" să aibă grijă, că tot ce e semnat se află. Ca şi acum de altfel. Cine ar fi ştiut ca „X" e fost informator, dacă nu era o semnatură?
Şirul păcatelor acestui recensământ ar fi mai mare, însă ne limităm doar la acestea ca fiind cele mai importante. Dacă mai găsiţi altele, comunicaţi-le şi altora, nu însă recenzorilor, cu ei trebuie să vă purtaţi frumos. Ei nu sunt decât vecinii, prietenii noştri, care încearcă să completeze cu câţiva bănuţi bugetul zilnic. Ocoliţi sistematic şi elegant răspunsurile pe care le socotiţi în detrimentul intereselor dumneravoastră.