Robert Parry„A Family Business of Perpetual War"

Un articol senzaţional publicat în S.U.A. de jurnalistul american Robert Parry, laureatul Premiului „Pulitzer" (echivalentul „Nobel"-ului în alte domenii) despre Victoria Nuland, adjunctul secretarului de stat american, a fost evitat de presa din România, probabil din dorinţa de a nu o supăra pe cea care a băgat spaima în politicienii români! Articolul are titlul „A Family Business of Perpetual War" („O afacere de familie din perpetuarea războiului") şi a apărut pe celebrul site al lui Robert Parry, „Consortiumnews.com"[1], în data de 20 martie 2015, fiind preluat în România doar parţial pe site-ul „stiripesurse.ro", sub semnătura lui Radu Pop, deşi el a fost difuzat pe fluxul Agerpres! Articolul este fulminant, căci autorul îi atacă direct atât pe Victoria Nuland pentru politica sa din Europa şi Eurasia, cât şi pe soţul ei, istoricul Robert Kagan: „Victoria Nuland şi Robert Kagan au în derulare o afacere de familie. De la Departamentul de Stat, ea generează razboaie şi, din paginile de opinie, el cere Congresului să cumpere mai multe arme. Este suficient ca acest duet în familie neobişnuit să facă un pas sau doi că industria militară a şi primit fonduri suplimentare"[2]. Înainte de a trece în revistă principalele idei ale articolului, precizăm, pentru cei care nu ştiu cine este Robert Parry, că acesta a primit Premiul „Pulitzer" în anul 1985, când lucra la „Associated Press", pentru investigaţiile sale despre C.I.A., care au generat o anchetă a Congresului american!

Menţiunea de pe site-ul oficial al Premiului „Pulitzer"[3]

Robert Parry spune tranşant că „dacă nu ar fi fost acţiunile doamnei Nuland, criza ucraineană poate că nu lua forme atât de acute". Mai mult, chiar, Parry scrie că, personal, Victoria Nuland i-a îndemnat pe activiştii de partid şi pe oamenii de afaceri din Ucraina să-l conteste pe fostul preşedinte din această ţară, Viktor Ianukovici, fiind chiar prezentă în iarna lui 2014 pe Maidan, unde împărţea pachete cu mîncare printre protestanţi! N-a uitat, însă, să le amintească ucrainenilor că S.U.A. a investit 5 miliarde de dolari pentru ca Ucraina să aspire la aderarea în U.E., adaugă jurnalistul american. Parry scrie că însăşi Victoria Nuland a selectat candidaţii pentru funcţiile de conducere după căderea lui Ianukovici şi ar fi declarat despre Arseni Iateniuk, care avea să fie ales Premier: „Iat este un băiat de-al nostru"! În acelaşi timp, soţul Victoriei Nuland, istoricul Robert Kagan, solicita Congresului american „să cheltuiască mai multe miliarde de dolari pentru industria militara" pentru apărarea Ucrainei! Robert Kagan, soţul Victoriei Nuland, a publicat mai multe lucrări, trei dintre ele apărând şi în limba română, două fiind editate de Humanitas.

Cine este Robert Kagan, soţul Victoriei Nuland? Pentru a evita orice speculaţie, cităm ce scrie Wikipedia despre Robert Kagan, soţul Victoriei Nuland: „[...] În 1983, Robert Kagan was foreign policy advisor to New York Republican Representative Jack Kemp. FromVictoria Nuland  & Robert Kagan 1984-1986, under the administration of Ronald Reagan, he was a speechwriter for Secretary of State George P. Shultz and a member of the State Department Policy Planning Staff. From 1986-1988 he served in the State Department Bureau of Inter-American Affairs. Kagan co-founded the now-defunct Project for the New American Century with William Kristol in 1997. From 1998 until August, 2010, Kagan was a Senior Associate with the Carnegie Endowment for International Peace. He was appointed senior fellow in the Center on United States and Europe at the Brookings Institution in September 2010. During the 2008 presidential campaign he served as foreign policy advisor to John McCain, the Republican Party's nominee for President of the United States in the 2008 election. Kagan also serves on the State Department's Foreign Affairs Policy Board under Secretaries of State Hillary Clinton and John Kerry. He is also a member of the board of directors for The Foreign Policy Initiative (F.P.I.)"[4].

Victoria Nuland are o influenţă uriaşă în Ucraina

Zilele trecute, mai exact între 15-16 iulie a.c., Victoria Nuland s-a aflat din nou la Kiev, unde a reuşit să impună un statut special al regiunii Donbas. În seara în care a sosit la Kiev, potrivit Agerpres, Nuland a declarat: „Aş vrea să spun că mâine (joi) Rada Supremă va avea încă o zi istorică, la fel ca multe altele în ultimele opt luni, pentru că se lucrează la o nouă legislație menită să schimbe țara. Mâine însă parlamentul va examina un pachet complet de reforme legislative care va finaliza ceea ce cere F.M.I. pentru a oferi următoarea tranșă a împrumutului pentru Ucraina"[5].
-----------------------------------------------
[1 https://consortiumnews.com/2015/03/20/a-family-business-of-perpetual-war/
[2] pentru traducerea citatelor este folosit textul publicat de Radu Pop.
[3] http://www.pulitzer.org/finalists/1985
[4] https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Kagan
[5]http://www.cotidianul.ro/-victoria-nuland-genereaza-razboaie-si-sotul-ei-convinge-congresul-sa-cumpere-arme-265002/