Guy Milliere-Revolutia Trump abia incepeMomentul împlinirii unui an de la rasun[toarea victorie la prezidențialele din Statele Unite l-a surprins pe președintele Donald Trump în zbor la bordul lui Air Force-1 pe deasupra nesfârșitelor întinderi continentale ale Asiei. Nu a fost o operațiune de imagine, de tipul „Lumea, cabinetul de lucru al președintelui", menită să pună într-o lumina puternică statura internațională a omului de stat care , într-o viață de peste 70 de ani, n-a făcut nici politică externă, nici diplomație, ci un moment de din activitatea curentă a șefului Casei Albe, lider suprem al statului hegemon mondial, pe care l-a implicat într-un proces vast de reevaluare și reorientare.

Iar un an de președinție obligă la bilanț. În țară, peisaj pregnant nuanțat, cu o bursă și o economie care merg bine, inclusiv cu numai 4,1 la sută șomaj (recordul minim al ultimilor 17 ani), cu 1,65 milioane de noi locuri de muncă. Și, cum își intitula un ziarist, Guy Milliere, la Paris, o carte peste care în general s-a trecut cu discreție, „Revoluția Trump abia începe". Căci dacă surpriză victoriei în alegeri a lui Donald Trump s-a consumat, ostilitatea față de președintele ales se menține în continuare, în unele sectoare ale societății americane, la în nivel încă foarte ridicat (până la isterie uneori), fapt oarecum atipic pentru uzanțele politice ale celei mai mari democrații. Concură la întreținerea unei asemenea atmosfere iritante și polticieni partidului democrat, și o parte a establishmentului republican, dar și branduri grele din presă precum „C.N.N.", „Washington Post", „New York Post". Iar peste hotare, intră în rezonanță mai ales cercuri oficiale sau de opinie din Europa Occidentală, unde noul președinte de la Washington DC, de formație om de afaceri iar ca hobby realizator tv, privește relațiile dintre state (și) prin prisma legilor pieței, nu doar a doctrinelor și ideologiilor sau valorilor spirituale. Oricum, președintele își vede de treaba aparent ori realmente netulburat și își urmează tenace programul anunțat dezinvolt iar pentru unii chiar intempestiv încă din campania electorală. (Iar feluriţii critici monitorizează pas cu pas agenda și activitățile Casei Albe pentru a colora pătrățele pe tabloul promisiunilor electorale. Deviza prezidențială rămâne constant, cea anunțată de la bun început: America First și în jurul ei gravitează întreagă activitate a noii Administratii.

Cu această deviza în minte s-a întâlnit, în aceste zile, președintele S.U.A. cu mai toți mai marii statelor lumii (cu excepția celor din Europa) la summitul Asia-Pacific din Vietnam, dar și în turneul prilejuit de acest desant asiatic prelungit. Cu președintele Chinei Xi a încheiat acorduri economice de 250 miliarde dolari, cu președintele Puțin al Rusiei s-a întâlnit, pe fugă, de câteva ori, ca doi parteneri într-o relație nu prea agreată de unii terți, dar care se-nțeleg fără prea multe cuvinte.

Si totuși, chițibușării îi caută mereu nod în papură, ceea parcă chiar îl stimulează și îl amuză. Că n-a făcut zidul anti-emigranți cu Mexicul (se lucrează), n-a desființat Obamacare (e pe cale), a renunțat la Acordul de la Paris asupra climei și la cel nuclear cu Iranul (se caută noi formule), programul nuclear al Coreei de Nord înaintează (dar parcă se simte un ritm mai temperat și o propagandă mai cu surdină).Faţă de „Nouă Europa", președintele Trump pare să fi optat pentru o formulă de tip Realpolitik, care, bine gestionată de ambele părți, ar spori coeficientul de stabilitate și securitate în țările din zona.