Grid Modorcea-ArmaghedonO carte vizionară în care se arată cum și de ce Dumnezeu s-a dezis de lumea pe care a creat-o la Facere. În loc de îndumnezeirea omului, s-a produs satanizarea sa. Niciodată nu e prea târziu pentru schimbare. Grid Modorcea ne oferă soluția, calea cum omul se poate salva, se poate purifica, prin revelarea lui Armaghedon din el. „Armaghedon revelat" lansează o nouă perspectivă în istoria ideilor umanității.

Participă: Cristina Constantinescu, actriță, Teatrul „Bulandra", Mircea Constantinescu, actor, Teatrul „Odeon", Sabina Messalina, actant, Studioul „EU & UE", Radu Lupașcu, redactor șef revista „Arta Sunetelor". Cu muzică de pe Albumul Armageddon - Armageddon (1975) [Full Album] US/UK Space Rock (featuring Keith Relf).
Evenimentul va avea loc la Librăria „Mihail Sadoveanu" (str. Edgar Quinet - 10), joi, 7 decembrie, orele 13. (Redacţia ART-EMIS).

Armaghedon înseamnă sfârșitul lumii satanice. Dar cum? Prin victoria binelui asupra răului, bătălie ce va avea loc la Megiddo, în Israel, așa cum ne spune Biblia. Când va avea loc? În anul 2000. Așa ne profețește Ioan Teologul în Revelația sa. Dar Grid Modorcea, în cartea sa vizionară „Armaghedon relevat", ne arată că această profeție nu s-a împlinit. În anul 2000 nu a fost nici un fel de Apocalipsă. Nu s-a împlinit, de fapt, nici o profeție din cele preconizate de Biserică, pornind de la profețiile biblice. Dimpotrivă, realitatea ne dovedește că lumea satanică este în plină putere și expansiune, în plină ofensivă asupra binelui. Diavolul eliberat la anul 1000 din ghingile subterane, din iezerul de foc și pucioasă, unde îl aruncase Dumnezeu, zburdă și-și face de cap, își pune în practică toate născocirile satanice. Deci, de mai bine de o mie de ani, lumea este la cheremul Satanei, așa cum fusese și Iov, când Dumnezeu i-a încercat credința și l-a trimis pe Satana să-l chinuie cum o vrea. Tot ce se întâmplă azi ne oferă imaginea unui Satan liber, dezlănțuit. Dar Dumnezeu l-a iertat pe Iov, ne va ierta și pe noi? Deocamdată nu sunt semne în acest sens.

Cartea lui Grid Modorcea are trei mari secțiuni. Și în secțiuea mediană, numită Civitas terrorista, ne arată cum s-a instaurat în lume satanismul prin teroare. În ultima parte, Civitas Inocentiae (Cetatea Inocenței), avem o amplă prezentare a viziunilor Sfinților Părinți, culminând cu cărțile Sfântului Augustin, De Civitate Dei și Confessiones. Aflăm că dependența de Geneza biblică a acestor sfinți este totală. Marea surpriză, ne arată autorul, este că ei nu au citit cu atenție Revelația lui Ioan, în care ni se spune că Dumnezeu s-a dezis de această lume, de Facerea dintâi, de vechiul Ierusalim și vechiul Babilon, de tot ce a generat marasmul satanic în care trăim și că va purcede la o nouă facere, facerea unui cer nou și pământ nou. Dar cum? Cu ce arme? Nu ni se spune.

În anul 2085, când se petrece acțiunea cărții „Armaghedon relevat", lumea nu e diferită radical față de cea de azi, doar că Uniunea Europeană este inclusă în, în Uniunea Mondială a Statelor Americane (U.M.S.A.)! Conflictul dintre forțele binelui și forțele răului va fi atunci extrem de ascuțit. Nu se întrevede nici un cer nou, nici un pământ nou. Într-un mod foarte convingător, în pagini de literatură autentică, de un dramatism ideatic amintind de pasajul „Marele Inchizitor" al lui Dostoievski, Grid Modorcea ne arată cum s-a strecutat și cum se infiltrează satanismul terorii în sânul bisericii, cum teroriștii subteranelor atacă mănăstirile, credința. Și în Biserică a pătruns Satana. Totul este sumbru, fără speranță. Însuși Gogu Pintenogu, cocoșul care anunță sfârșitul lumii satanice, este decapitat. Coperta cărții prezintă un cocoș de rasă americană, care strigă cucurigu spre soare, spre reazele care inundă fondul vișiniu, sângeriu, al coperții. Ce strigă acest cosoș? Ce anunță el? Apocalipsa? Sau Zorii unei noi lumi?

Cocoșul va fi decapitat și mâncat de un reprezentant al lumii satanice, de un terrombie, cum îi numește autorul pe reprezentanții Satanei, un amestec între zombie și terror. Romanul de anticipație al lui Grid Modorcea ne arată cum să luptăm împotriva acestor terrombi ai viitorului. Și să nu mai așteptăm iluzia chioară profețită de Biblie. Profețiile ei nu s-au împlinit și, de altfel, le-a trecut termenul, ele fac parte din muzeu. Omenirea are nevoie de noi modele de existență, de o nouă Biblie, de o nouă Utopie, care să corespundă cu noile realități ale lumii. Toate profețiile biblice, tot eșafodajul ei mistic aparțin de istorie. Biblia rămâne o carte sfântă, o carte literară valoroasă, dar care și-a trăit traiul, crede autorul, în ceea ce privește vizionarismul, realitatea profețiilor. Apocalipsa se referă la primele două milenii. Profețiile ei se opresc la anul 2000. Dar noi suntem în a treia mie de ani, în primul secol al celui de-al treilea mileniu. Toate nenorocirile de pe lume se pretrec fiindcă oamenii, creștinătatea în primul rând, se ghidează în continuare după Biblie, după o carte de muzeu. Însă Grid Modorcea nu o neagă, dimpotrivă, îl include în armamentul forțelor binelui pe Dumnezeul biblic. Biblia și profețiile ei însă aparțin celor 2 000 de ani deja trecuți, cum ne spune Apocalipsa, nu mai fac față noilor realități dominate de profeții științifice, pe care autorul le trece în revistă (partea științifică a cărții este consistentă, mai ales în secțiunea Civitas Scientia). Omenirea de azi nu mai are un ghid, o călăuză, o nouă Biblie, potrivită cu noile realități, căci vechea Biblie era potrivită cu realitățile vechi, în care au trăit autorii ei, realități depășite de civilizația viitorului (la un moment dat, acțiunea ideatică a cărții se mută în anul 3 085). Tot ce se află în Apocalipsa lui Ioan nu mai este valabil. Toate simbolurile ei au o valabilitate poetică, literară, o valoare estetică. Dar Adevărul trebuie căutat în altă parte.

Grid Modorcea face o istorie constatativă a evenimentelor religioase. Nu inventează nimic. Doar că a făcut o nouă lectură Bibliei, cum nu s-a mai făcut, a citit cu atenție, cu un ochi nou, proaspăt, nedogmatic, științific, dar vizionar, și celealte repere religioase după care s-a mișcat istoria omenirii. Așa i-a descoperit pe Sfinții Părinți, culminând cu aportul lui Origen și Augustin, genii teologice incontestabile, ale căror viziuni, totuși, au fost total dependente de Biblie și în special de geneza biblică. Sfera viziunii lui Grid este însă mult mai largă, fiindcă el unește, prin cele două personaje principale ale cărții, știința și credința, aliați în lupta cu forțele satanice.

Toate aceste constatări nu diminuează nimic din meritele lui Dumnezeu. Dumnezeu există. Asupra acestui punct nu planează nici o îndoială. Grid Modorcea îl caută însă pe Dumnezeul dizident, cel care s-a dezis de facerea dintâi, de lumea în care trăim prost, tot mai prost. Îl caută pe Dumnezeul care ne îndeamnă să făurim un nou cer și un nou pământ. Dar cum? Cum? Cum? Nu ni se spune.

Și ne oferă Grid Modorcea calea: prin Armaghedon revelat. Ce înseamnă asta? Că lupta dintre forțele binelui și forțele răului se dă în fiecare dintre noi. Binele și Răul trec prin sufletul fiecăruia. Fiecare trebuie să ducă această luptă cu sine. Și Augustin și toți ceilalți Sfinți Părinți ne vorbesc de îndumnezeire. Îndumezeirea omului. Tema teologiei moderne, obsesia tuturor prelaților. Fapt ideal care nu s-a împlinit. Dimpotrivă, s-a produs o satanizare a omului, nu o îndumnezeire. De ce? Fiindcă Armaghedon nu s-a revelat în om. Și cum se poate revela? Prin umanizare. Omul nu se poate îndumnezei dacă nu se umanizează. Această etapă este sărită de teologi, de cercetătorii mistici. E nevoie de umanizare. Prin revelarea lui Armaghedon din noi se produce această umanizare. Omul de azi este o fiară și mai periculoasă decât era omul primitiv, fiindcă și-a pierdut detot umanitatea și nu mai are discernământ, nu mai poate să distingă între bine și rău. Ce este Binele? Citiți și veți afla.

Grid Modorcea ne oferă această lecție a Spiritului Critic, ne învață să avem discernământ. Omul și-a pierdut inocența, iar calea dreaptă spre umanizare și îndumnezeire este calea inocenției. Calea pe care găsești Adevărul și Viața. Căci, așa cum spunea Augustin, inocența înseamnă desăvârșire. Nu poți fi desăvărșit dacă nu ești inocent. Din păcate, purificarea omului, umanizarea sa, se arată a fi azi o cale tot mai grea, căci omul nu luptă acum decât pentru supraviețuire și pentru putere. Totul se derulează numai pe un plan, cel teluric, mercantil. Și fiara se dezlănțuie fiindcă forțele binelui nu au învins în el, în Om, forțele răului. Fiindcă omul nu știe încă ce este binele. Și nu se poate îndumnezei dacă nu se umaniează, dacă nu se idealizează. Aceasta este demonstrația lui Grid Modorcea, care ne arată, într-o formă vizionară unică în literatura română și mondială, cum ne putem pregăti pentru această mare schimbare[1].
---------------------------------------------------------
[1] Sursa: revista „Maximum" (Israel), nr. 62