27 ianuarie 1942-1943-1944-1945.
-1942. Notă a S.S.I.: ,,Regele nu e de acord cu continuarea colaborării militare... Dr. Lupu şi dr. Angelescu cred că Regele ar putea să influenţeze armata şi că aceasta ar fi în stare să impună o altă politică domnului mareşal Antonescu. Maniu înlătură «acest entuziasm naiv». Regele nu poate să facă nimic, spune dânsul. Trebuie sfătuit să nu exagereze, fiindcă nemţii nu obişnuiesc să glumească”. Lupte grele pe frontul de la Sevastopol.
-1943. Trupele române şi germane continuă retragerea din Caucaz. 91 de bombardiere americane (B-17 şi B-24) execută primul atac asupra Germaniei.
-1944. În Leningrad sunt trase salve pentru celebrarea victoriei obţinute asupra trupelor germane.
-1945. Trupele române duc lupte grele în Munţii Tatra Mică şi Javorina.
Marţi, 27 ianuarie 1942. A 220-a zi de război!
Membrii Legaţiei S.U.A. din Bucureşti (41 de persoane) părăsesc Capitala, cu un tren special, îndreptându-se spre Lisabona, via Curtici.
O Notă a Serviciului Special de Informaţii semnalează preocupările cercurilor palatului şi a unor oameni politici români faţă de situaţia în care se afla ţara: „I. Mihalache şi dr. Lupu din partea naţional-ţărănistă, şi dr. Angelescu din partea liberală, se întorc entuziasmaţi de la Palat. Ei relatează conducerilor respective că Regele şi Regina (Regina-Mamă - n.n.) sunt definitiv câştigaţi pentru teza Opoziţiei. Regele nu e de acord cu continuarea colaborării militare, iar Regina s-a arătat serios îngrijorată de perspectiva ca armata română să fie treptat sleită în războiul Axei împotriva Sovietelor. Dr. Lupu şi dr. Angelescu cred că Regele ar putea să influenţeze armata şi că aceasta ar fi în stare să impună o altă politică domnului mareşal Antonescu. Maniu înlătură «acest entuziasm naiv». Regele nu poate să facă nimic, spune dânsul. Trebuie sfătuit să nu exagereze, fiindcă nemţii nu obişnuiesc să glumească”.
Mareșalul Ion Antonescu este informat că „preocuparea principalelor autorităţi maghiare din Ardealul cedat este maghiarizarea populaţiei române prin orice mijloace”, că în comunele din Maramureş, Bihor, Satu Mare şi Sălaj „notarii maghiari care sunt şi ofiţeri ai stării civile nu ţin seama de numele pe care părinţii îl dau copiilor nou născuţi, ci îi trec în registru cu nume maghiare”.
Pe frontul de la Sevastopol, jurnalul de operaţii al Batalionului 3 vânători de munte consemnează lupta dusă în zona Ciorguni: „Credeam că a venit sfârşitul pământului. Din văzduh, sute de proiectile de toate calibrele cădeau asupra poziţiilor noastre. Toţi la posturi. Pândarii anunţă: avioane inamice. 21 de avioane de bombardament şi asalt bombardează şi mitraliează în lungul liniilor. Căutau să ne ţină cu capul la pământ în timp ce infanteria înainta. Dar poate nu ştiau că vânătorii de munte nu se sperie în faţa câtorva proiectile de calibrul 310 mm ce făceau o groapă cât casa sau a câtorva avioane de asalt ce ne atingeau cu roţile”.
În aceeaşi zonă, maiorul Vasile Scârneci, consemnează în Jurnal: „Am prins pe pieptul sergentului - brav între bravi - Sităruș Ion «Crucea de Fier», clasa I-a. Odată cu mine a fost propus pentru luptele din șanțul anticar de la Timoșevka. Dar ce ghinion: n-a trecut un ceas și mâna dreaptă a acestul brav sergent i-a fost zburată de o schijă, mâna pe care i-o strânsesem cu atâta căldură și emoție. Bietul Sităruș!”.
Înfrânt în zona Taraktaş, inamicul se retrage pe înălţimile de la nord de Sudak. Printr-o acţiune îndrăzneaţă, Compania comandată de căpitanul Gertner cucereşte Sudakul şi interzice replierea inamicului spre Marea Neagră. Din acest moment trupele sovietice debarcate sunt anihilate total.
Pe alte fronturi:
- În Libia, în cadrul contraofensivei lui ,,Africa Korps” spre Benghazi şi El-Mechili, au loc lupte grele la Gazala.
- În Malaysia, generalul Arthur Percival cere aprobare să se retragă cu trupele spre Singapore.
Miercuri, 27 ianuarie 1943. A 585-a zi de război!
Gruparea „de Angelis” relevă modul în care a acţionat Regimentul 9 călăraşi în luptele de la Truşenik, unde a capturat 69 de prizonieri, 1 tun antitanc, 3 mitraliere, 4 puşti-mitraliră şi 2 aruncătoare.
În timpul retragerii în Kuban, la Ladoskaia, toate drumurile erau înţesate de mașini și de căruţe, inclusiv de o coloană de prizonieri, care ,,se târâie și ea anevoie spre înapoi”. Mulţi militari ,,nu mai pot merge, unii, din cei mai slabi, rămân în urmă și ajung coloana cu întârziere de 2 – 3 ore”. Într-unul din sate a fost întâlnit un bătrân rus care a povestit despre luptele de la Nămoloasa din 1917.
Pe alte fronturi:
- În Stalingrad continuă să se desfășoare lupte grele.
- 91 de bombardiere americane (,,B-17” şi ,,B-24”) execută primul atac asupra Germaniei, 50 dintre ele atacând baza de submarine de la Wilhelmshaven.
Joi, 27 ianuarie 1944. A 950-a zi de război!
Divizia 14 infanterie intră în dispozitiv pe litoralul Mării Negre, între Kubanka şi Popovka. Concomitent, a contribuit cu un batalion din Regimentul 6 vânători, Grupul 14 cercetare şi o baterie din Regimentul 24 artilerie la combaterea partizanilor din nordul Transnistriei.
Pe alte fronturi:
- În Leningrad sunt trase salve pentru celebrarea victoriei obţinute asupra trupelor germane. O contribuţie importantă la eliberarea oraşului a fost adusă şi de populaţia oraşului, care a înfruntat foametea, gerul şi moartea şi care a contribuit în timpul blocadei la fabricarea a peste 2 000 de tancuri, 1 500 de avioane, mii de tunuri, vase de război, sute de mii de arme automate etc. În timpul asediului şi-au pierdut viaţa peste 1 000 000 de oameni. Armata 2 de izbire din Frontul ,,Leningrad”
eliberează nodul feroviar Volosovo (sud-est Leningrad).
- În Ucraina, Frontul 1 ucrainean trece la ofensivă (cu armatele 13 şi 60) spre Rovno, Luțk și Șepetovka.
Sâmbătă, 27 ianuarie 1945. A 1 316-a zi de război!
Înaintând prin rețele de sârmă ghimpată și câmpuri de mine, prin ,,cele mai strâmte defileuri și prin munți”, pe viscol, prin zăpadă până la brâu, militarii Diviziei 9 infanterie eliberează importantul oraș și nod de comunicații Dobšina, deschizând cele trei comunicații care permiteau înaintarea spre nord, nord-vest și vest.
Canalizându-şi efortul spre nord-vest, spre Zdratena și Telgárt, Divizia 3 infanterie înfrânge, prin lupte grele, rezistența opusă de un detașament german din Divizia 3 munte, pe înălțimile din zona Muraň, care dominau comunicația de rocadă Telgárt – Jelšava.
După cinci zile de luptă, Gruparea „colonel Mihăilescu” (regimentele 95, 96 infanterie şi divizionul 3 din Regimentul 42 artilerie) din Divizia 19 infanterie reuşeşte să determine unităţile Diviziei 8 munte germane să se retragă spre nord din Dolná Strehová (vest Lučenec). În lupte a fost rănit şi comandantul Regimentului 94 infanterie, locotenent-colonelul Gavrilă Cosma.
Regimentul 4 roșiori din Divizia 8 cavalerie atacă şi înfrânge unităţile Diviziei 24 infanterie ungare de la Rejdova (8 km sud Dobšiná), după două ore de lupte.
Pe alte fronturi:
- În Lituania, Armata 4 de izbire a Frontului 1 baltic ocupă orașul Memel, forțele germane refugiindu-se în peninsula Zemland.
Aranjament grafic - I.M.