Afis Conferinta despre Transnistria
Bucureşti, 1 noiembrie 2011 - Conferinţa despre Transnistria

În prezenţa unei adunări entuziaste, majoritatea foarte tineri, mulţi basarabeni, studenţi, la facultatea de Istorie, marţi, 1 noiembrie 2001, începând cu orele 18.00, la Clubul Ţăranului – Muzeul Ţăranului Român s-au desfăşurat lucrările unei conferinţe organizate de Institutul Fraţii Golescu - Director Mihai Nicolae, în colaborare cu Asociaţia „Pro Basarabia şi Bucovina" - Preşedinte Marian Clenciu, având ca temă Transnistria. În sală, alături de cunoştinţe mai vechi, precum George Simion, venit cu băieţii lui, şi-au făcut simţită prezenţa personalitati remarcabile ale jurnalisticii şi artei contemporane, ziaristul George Damian şi regizorul Marian Voicu. Ca de atâtea alte ori, domnul director Mihai Nicolae a vorbit emoţionant, despre românii din jurul României, de data aceasta referindu-se la românii din Transnistria. La rândul meu, am relatat pe scurt argumentele istorice privind continuitatea neamului românesc în Transnistria, am prezentat o colectie de reviste „Transnistria" editate acolo, în limba română în perioada 1941-1943 şi câteva cărţi mai vechi sau mai noi despre Transnistria. A urmat proiecţia unui film de 25 de minute realizat de regizorul Marian Voicu în satele româneşti din „cealalta Transnistrie", inclusiv cele de la Bug. Filmul, un documentar realist vibrant şi emotionant este excelent realizat şi foloseşte ca pretext „Mişcarea de la Balta - mişcarea inochentistă''. Pe scurt, satele compacte de moldoveni din Transnistria, inclusiv din apropierea Bugului, dar in special din fostului judet românesc Balta, sătui de deznationalizarea totala la care erau supuşi de Rusia Ţarista, apoi de U.R.S.S. administrativ sau prin biserica rusă, se rup total de instituţiile sovietice şi formeaza o grupare în jurul Ieromanahului Inochentie care ţine slujbele în limba româna. Autorităţile bolşevice intervin, il exilează pe acesta, dar şi grupuri intregi de moldoveni, în Siberia. Inochentie moare, moldovenii se întorc în satele lor şi continua să trăiască după învăţăturile acestuia. Majoritatea dintre ei continuă şi azi acelaşi mod de viaţă: nu merg la şcoli ruseşti, la biserici ruseşti nu învaţă limba rusă, nu au legături cu autorităţile ruse sau ucrainene, nu au buletine şi nici paşapoarte, nu au acte pe case dar nici nu le pasă.
Montaj foto Conferinta despre Transnistria
Filmul este zguduitor, prin mărturiile filmate magistral de Marian Voicu şi echipa TVR, conţine mărturii ale unor persoane în vârstă dar şi ale unor primari locali actuali, toate relatate în limba română. A luat cuvantul şi realizatorul acestui vibrant documentar, domnul Marian Voicu, care a povestit toate peripeţiile şi greutăţile întâmpinate de echipa TVR în Ucraina de azi. A fost aplaudat

îndelung, acordându-i-se doua diplome de merit : una înmânată de Preşedintele Asociaţiei „Pro Basarabia si Bucovina", domnul Marian Clenciu, iar celalată, oferită personal de domnul avocat Ruslan Deleanu şeful „Institutului pentru Drepturi Civile Europene". La final fost invitat să vorbească jurnalistul George Damian, autorul reportajului: „Românii din Bugeac, pe cale de dispariţie. O călătorie prin satele româneşti din sudul Basarabiei" realizat cu sprijinul D.R.P. Ne-am adunat cu toţii la o cafea şi un suc, am schimbat cărţi de vizită şi impresii. Cu nespusa bucurie am aflat de la domnul Marian Voicu, că de la 1 decembrie 2011, Radio România va emite oficial şi de la Chişinau, că este posibil ca şi TVR să facă acelaşi lucru din 2012.
Am mai fi stat şi acum la povesti, dar timpul acordat expirase deja.

Fotografii - Edy Blagoci
Grafica - Ion Măldărescu