Carl Schurz Park New YorkAmericanii întâmpină dată de 21 iunie că pe o mare sărbătoare, considerând-o First Day of Summer (Prima zi a verii). Deşi până acum luna iunie s-a dovedit foarte călduroasă, cu temperaturi în jur de 30 de grade C, uneori şi peste, cu zile caniculare, când toată lumea a invadat plajele de la ocean ale New York-ului, totuşi, intrarea în vara se identifică cu această zi specială, care este ziua cea mai lungă a anului, adică Solstiţiul de vară. Evenimentul este marcat de sărbători câmpeneşti. În toate parcurile se organizează petreceri şi concerte. Eu am prins fenomenul în Carl Schurz Park, aflat pe malul lui East River, cu o panoramă fantastică. Apă era liniştită şi limpede că un cristal. Vapoare de toate soiurile alunecau dintr-o parte într-altă, spre ocean. E un rău care vine din ocean şi se duce în ocean. Şi, în funcţie de curenţi, într-o zi apă curge de la dreapta spre stânga, în altă zi de la stânga spre dreapta. Iar frumuseţea lui este dată şi de păsărele sălbatice care îl populează.

Ziua a fost magnifică, cu temperatura la amiază de 25 de grade C. Dar după ora 17, au apărut nori, a fost o mişcare a lor spre sud, dincolo de podul Kennedy, apoi, în depărtare, a apărut un curcubeu magnific, semn că în acea zona a oraşului a plouat. După care norii au dispărut, cerul s-a înseninat complet şi soarele a dominat până spre orele 9 pm. În tot acest timp, pe faleză a avut loc un concert non-stop, în care au evoluat mai multe trupe, diverşi solişti, cântăreţi şi instrumentişti, o formaţie de percuţionişti şi, la sfârşit, o orchestră. La început au fost şi copii care au cântat, dar trupa de percuţionişti a entuziasmat privitorii. Erau sute de oameni pe scaunele instalate pe faleză, dar, în acelaşi timp, unii îşi făceau mişcarea zilnică, adică alergau, la fel, în ţarcurile de câini, ţarcul pentru câini mici şi cel pentru câini mari, spectacolul era în toi, de asemenea, la o distanţă de circa 50 de metri de locul unde se află concertul, se cânta la pianul de pe faleză, un pian care stă toată vara acolo şi oricine poate cânta la el.

Uneori, sunt adevărate spectacole, o mare concutrenta între copii, tineri şi bătrâni, toţi profesionişti. Pe pianul alb sunt desenaţi câţiva pinguini şi stă scris: „Paganini the Emperor Penguin/ parading for the Music" (Paganini Împăratul Pinguin/ defilează pentru muzică). În timpul concertelor, sportivi de performanţă îşi instalează covoarele de gimnastică şi fac exerciţii nemaipomenite, unii în ritmul muzicii care se cânta, alţii fac yoga sau perfecte mişcări de fitness. Alături, unde se află terenul de sport, zeci de tineri joacă baschet, tenis, hochei pe role şi alte sporturi. Asemenea parade sunt viaţă curentă aici, pe faleză de pe East River, dar în ziua Solstiţiului cncentrarea oamenilor a fost spre concertul de pe faleză. Organizatorii au desfăşurat şi un bufet, în special pentru copiii şi bătrânii, care erau serviţi cu prăjituri, fructe, limonadă sau apă plata. Muzicienii îşi vedeau de treaba lor şi oamenii aflaţi pe scaune îi aplaudau. Succes au avurt perscutioniştii, 11 tineri şi profesorul lor, ca dirijor. Muzica cu totul specială, de atmosferă, au creat câteva soliste, acompaniate la clape sau chitare electrice. Şi orchestra care a încheiat concertul s-a numit „La Guardia Arts", poate fiindcă dincolo de East River se află aeroportul „La Guardia", de pe care decolează din minut în minut fel de fel de avionae, în toate direcţiile, pe care le poţi urmări până dispar în zarea largă. Uneori este o plăcere să vezi în paralel cum trec vapoarele pe sub podul Kennedy, iar deasupra lui zboară avioanele.

First Day of Summer are o eleganţă aparte, specifică acestei lumi foarte civilizate a New York-ului, care, deşi este un amestec de naţii, îşi pune amprenta unei tradiţii, asigurate de americanii get-beget. Totul este specific american. Oamenii sunt îmbrăcaţi de vara, în ţinute sportive, dar foarte elegante. Fiecare defileză cu ce are mai frumos, iar cei mai mulţi, cu câinii lor de rasă. Sunt tot atât de mulţi câini câţi şi oameni. Ei participa la parade cu un simţ foarte proprietar. E o adevărată promenadă, aşa cum este zilnic, fiindcă aici nu există nici o deosebire între zile, oamenii continuu lucrează şi continuu sunt liberi. Miercurea nu e mai puţină lume decât duminică.

Afişele anunţau seria de spectacole din această vara, multă muzică, cântăreţi şi formaţii celebre, dar şi proiecţii de filme. Săptămâna viitoare este anunţat filmul „Moana", o producţie Disney, 2016, de mare succes, care se petrece în antică Polinesie, cu personaje exotice, precum un semizeu şi fiica unui impetuos băştinaş, după cum am citit în reclamă care se da continuu la televizor. De regulă, filmul de animaţie este preferat de orgnizatori pentru acest cartier, plin de seniori.

Evident, câţiva politisi şi o maşină de poliţie patrulau în preajmă, asigurându-ne că aici este „It's Summer în the Park" şi urându-ne „Welcome to the First Day of the Summer". Şi totul sub genricul „Make Music New York". Vă aşteptăm şi la celelalte concerte. Va daţi seama ce a fost în Central Park şi alte parcuri mari ale New York-ului! Eu am preferat însă acest loc, să simt apă, mişcarea fluviului, a vapoarelor, şalupelor şi remorcherelor, să mă simt că în copilărie, acasă, lângă Dunărea albastră.

Corespondenţă de la New York