Prof. univ. dr. ing. Valeriu Dulgheru

„Fericiți vom fi noi, cei din Generația Unirii, dacă vom reuși să ne consacrăm toate eforturile pentru Reîntregirea Țării". (Prof.univ. Virgil Mândâcanu)

Prof. univ. Virgil Mândâcanu: Domnule profesor, ce-i cu generația aceasta că nu vrea să participe la vot? Pentru a-și exprima protestul ea pleacă din Basarabia, renunță la mobilizare pentru a-și schimba viitorul. Cum reușea dictatura comunistă să mobilizeze 99,5% a populației să participe la votare - știm. Dar de ce dictatura oligarhica democrat-socialistă nu are același interes - să vină lumea la vot?

Prof. univ. dr. ing. Valeriu Dulgheru: Într-adevăr, participarea tinerilor la vot a devenit o problemă. În general, participarea chișinăuienilor în acest scrutin a fost scăzută. Dacă la alegerile trecute (din 2015) la vot au ieșit 47,4% atunci acum - doar 35,75%, cu apr. 12% mai puțin, iar tinerii (18-25 de ani) au reprezentat doar apr. 6%. E puțin, e foarte puțin, dacă luăm în considerare că tocmai tinerii au nevoie cel mai mult de o guvernare (la nivel de capitală) bună, ei sunt cei mai afectați de guvernările proaste. I-aș îndemna să urmeze sfatul secretarului general al PAS, Igor Grosu: „Vreau să-i felicit pe locuitorii capitalei pentru faptul că i-au dat o lecție bună lui Plahotniuc și au trimis-o pe Silvia Radu acasă. Pe 3 iunie cu mai mare tărie să-l trimitem pe Ceban înapoi la Plahotniuc și Dodon. Doar o prezență exemplară ne poate aduce victoria".

Încerc să găsesc explicații acestui fenomen periculos. În primul rând, cred că nu se uită marea trădare a tinerilor de către guvernările democrate care s-au perindat după evenimentele de la 7 aprilie 2009, care nu au tras la răspundere vinovații de omoruri și maltratare a tinerilor. Se întâmplă ca în povestea cu lupul. De atâtea ori au fost chemați (fals) în ajutor pentru a salva mioarele de lup, așa că acum când lupul chiar intră pe poartă ei nu mai cred în nimeni, în nimic. A se vedea ratingul celor de la guvernare în sondaje. Și din această cauză plecările tinerilor peste hotare ia amploare. Conform statisticii zilnic Republica Moldova este părăsită de 8 persoane, majoritatea fiind tineri. Lui alde Dodon și Ceban acest lucru le convine, ei singuri îndemnându-i să plece: „Luați-vă catrafusele și plecați peste Prut".

O altă explicație ar fi așa numita depolitizare a școlii superioare, care este o eroare gravă în educație fapt ce formează la tineri nihilismul politic, indiferența. Organizatorii întâlnirilor cu candidații (de orice culoare și orientare ar fi!) la instituții superioare de învățământ se confruntă cu această problemă, fiind puși în situația de a folosi mijloacele administrative. Cuiva îi este comod ca tinerii să fie cât mai puțin informați, să participe cât mai puțin în viața politică. O masă neinformată se transformă în turmă care e mai ușor manipulată.

V.M.: În baza rezultatelor din turul I al alegerilor în capitală se constată necesitatea mobilizării totale a forțelor democrat-unioniste proeuropene. Cum se poate obține aceasta în condițiile existente astăzi? Toate partidele de dreapta au acest interes?

V.D.: Într-adevăr, a fost obținută o primă victorie în turul I. A fost zădărnicită înțelegerea între Plahotniuc și Dodon cu referire la Capitală de a accede în turul II Ivan Ceban și Silvia Radu. În pofida suportului major administrativ, logistic, informațional măria sa „alegătorul" a dat peste cap aceste planuri. Afacerea cu primăria pornită incorect, cu încălcarea oricărei moralități (scoaterea ilegală a primarului Dorin Chirtoacă pe linie moartă, numirea tot ilegală a primarului interimar S. Radu), nu putea să se termine altfel. Acum este strict necesară mobilizarea totală a forțelor democrat-unioniste proeuropene. Tăvălugul socialisto-comunisto-bolșevic trebuie oprit, inclusiv pentru a crea o șansă europeană-unionistă în alegerile parlamentare din toamnă. Mobilizări totale în Chișinău am mai avut și în 2007, 2011 și 2015. Cu toții trebuie să uităm pentru moment ce ne dezunește. Ne unește însă neadmiterea caracatiței dodonist-putiniste la cârma Capitalei. Acum nu mai există partide cu doctrine diferite, există doar un singur partid – Partidul Național European, care trebuie să recâștige Capitala. Nu trebuie neglijați, dimpotrivă trebuie recuperați cel puțin jumătate din votanții Silviei Radu (17%). Aceasta ar fi și un prim pas spre coalizarea forțelor de orientare națională și proeuropeană în alegerile parlamentare din toamnă. Să facem totul ca sloganul socialiștilor: „Astăzi Capitala, mâine întreaga țară!" să rămână doar lozincă (ca multe alte lozinci bolșevice!). O eventuală victorie a stângii socialiste în alegerile parlamentare din toamnă ar compromite serios dacă nu total vectorii unionist și proeuropean.

V.M.: Dacă rezultatele din turul I sunt bune și demonstrează că demolarea regimului oligarhic instaurat în Capitală (și nu numai!) e posibil atunci care ar fi forțele noi, mijloacele, strategiile încă nefolosite pentru turul II care, cu siguranță, n-ar permite binomului oligarhic să mai pătrundă în conducerea Capitalei?

V.D.: Repet, partea bună este faptul că s-a demonstrat că clanul oligarhic nu este atotputernic și că măria sa alegătorul poate anihila planurile lui nocive. Dar pentru aceasta el, alegătorul, trebuie bine informat, motivat să iasă la votare. Însă acest lucru trebuie să-l facem cu toții împreună. Astăzi, în fața pericolului reorientării proruse a acestei corăbii naufragiate, care de treizeci de ani plutește cum bate vântul (numai fanariotul Dodon ajuns accidental în fotoliul de președinte cât face!), Chișinăul are nevoie de un Snagov 2.

Ca și în alte scrutine electorale stânga practic și-a epuizat rezervele, în primul tur ieșind la vot mai toți adepții ei, mult mai motivați (inclusiv material!), mult mai organizați. S-a văzut acest lucru la manifestările bolșevice ale lui Dodon organizate la 1 și 9 mai, unde bieții copii îndoctrinați de bunicii și părinții lor nostalgici purtau simbolurile unui regim criminal – regimul comunisto-stalinist. Ce ar trebui să facă forțele proeuropene prounioniste? Acum ar trebui să „sape", să „sape" adânc pe terenul absenteiștilor. Trebuie folosite toate mijloacele pentru a-i scoate la vot pe tineri, care formează grosul absenteiștilor (tânărul ieșit la vot nu cred că va vota pentru kremlinezul, ienicerul lui Putin Ivan Ceban), în primul rând să-i informeze, să-i motiveze să iasă la vot.

V.M.: Cea mai puternică forță distructivă în turul I a fost renunțarea la vot, lipsa interesului geopolitic, a gândirii și mentalității care nu pot fi schimbate în două săptămâni. Vorbitorii de limbă rusă, în majoritatea lor, sunt mobilizați, gândesc și au o mentalitate a unirii cu țara etnică – Rusia. Ar putea acest element mobilizator - Unirea cu Țara Românească, să influențeze în turul II? De ce forțele democratice (P.A.S. și P.D.A....) nu-l folosesc? De ce unii din ei se tem de Unire, de unionism, de unioniști? Cum se explică aceasta?

V.D.: Într-adevăr, așa e. Este imposibil ca într-o perioadă atât de scurtă, practic într-o săptămână, să reușești să schimbi opțiunea obtuză, fixă, a adepților lui Dodon-Ceban. Nu s-a reușit acest lucru în cei 27 de ani de așa numită independență, aceștia trăind încă în spațiul virtual al demult dispărutei urss. Și aici în mare parte suntem noi de vină că nu le-am creat mediul necesar acestei transformări. Referitor la masa de tineri absenteiști, cred că la mijloc este mai mult nihilismul politic, indiferența, și mai puțin lipsa interesului geopolitic, despre care nu știu prea multe (iarăși din cauza intelectualilor). Un rol important în scoaterea tinerilor la votare î-l au și organizațiile de tineret, în special, cele unioniste (ODIP, Tinerii Moldovei). Chiar dacă au anumite rezerve nu trebuie să călcăm pe aceeași greblă, să nu repetăm comportamentul din alegerile prezidențiale, greșeală care ne-a costat prea scump (un bufon Dodon instalat de noi în tron!).

De ce forțele democratice (P.A.S. și P.D.A....) nu folosesc acest curent important? Cred că din considerente pur partinice, strategice, pentru ași face mai mulți simpatizanți pe segmentul de centru-centru dreapta (observați cât de mult sunt atacați de guvernarea P.D.-istă aflată pe același segment!). Ceea ce este clar, în cazul unei conjuncturi favorabile Unirii acest segment va vota Unirea (să ne amintim cine sunt primii doi primari semnatari ai Declarației de Unire cu România - liberal-democratul Mircea Snegur de la Parcova, raionul Edineț și democratul Nicolae Tudoreanu de la Feștelita, raionul Ștefan Vodă!). Segmentul Dodonist - niciodată. Dimpotrivă, urmează scopul deschis de lichidare a unioniștilor (prin spânzurare, deportare, „alungarea peste Prut". Au mai făcut-o altădată și mentorii lor, bunicii lor). De aceea, trebuie de făcut tot posibilul ca, folosind sloganul lui Ivan Ceban, „Astăzi Capitala, mâine toată țară", să ne pregătim de alegerile parlamentare din toamnă. Iar noua formă de alegere, inclusiv pe circumscripții uninominale, necesită o coordonare majoră între forțele democrate proeuropene prounioniste. Numai astfel va putea fi anihilat binomul „Plahotniuc-Dodon". Viitorul parlament va trebui să fie la maxim reprezentat de segmentele de centru-dreapta și de dreapta, și mai puțin de cele de stânga și de centru. Și atunci ar fi posibilă o potențială votare a Reunirii Basarabiei cu România. Dar pentru aceasta trebuie de lucrat de pe acum.