Rusia atacă ISISPe 17 noiembrie între orele 05.00 si 05.30, Rusia a lansat 34 de rachete de croazieră KH-555, de la bordul bombardierelor strategice supersonice Tu-22M3 si Tu-160. Toate avioanele au decolat de la baza aeriană Engels din regiunea Volga, ţintele lor fiind obiective ale ISIS din Raqqa şi Deir ez-Zor, din Siria. Cu 12 ore înainte, Rusia a anunţat Centrul de coordonare a misiunilor anti-ISIS American din Qatar, comunicând toate detaliile planurilor de zbor ale bombardierelor ruseşti. Pe 10 iunie 2010, două bombardiere Tu-160, capabile să transporte 12 tone de arme la bord, au stabilit recordul mondial la zbor neîntrerupt, survolând Oceanul Îngheţat şi Pacific timp de 23 de ore. Tupolev Tu-22M 3 (Tupolev Tu-26) este un bombardier cu aripa cu geometrie variabilă, cu viteză maximă Mach 2.3 şi cu rază de acţiune de 2.400-4.000 km. El transporta până la 10 rachete de croazieră în lansatorul rotativ carenat din interiorul fuzelajului.

Simultan cu bombardierele strategice, ruşii au lansat şi 16 rachete de croazieră 3M-14T Kaliber, de pe submarinul diesel-electric „Rostov" pe Don, aflat în marea Mediterană, ţintele rachetelor de croazieră fiind obiective ale ISIS din Raqqa, Aleppo şi Idlib. Rachetele 3M-14T Kaliber sunt similare celor RGM/UGM-109E Tomahawk, de pe submarinele nucleare de atac americane. Rusia a folosit pentru a două oară rachetele de croazieră 3M-14T Kaliber împotriva ISIS. Prima dată fiind pe 7 octombrie, de pe fregate din clasa Gepard şi de pe două corvete din marea Caspică[1]. Submarinul diesel-electric Rostov pe Don, a fost lansat la apă în 2014, are un deplasament de aproape 4.000 t şi este unul din cele şase submarine din clasa Varsavianca (proiect 636.3/ 877), destinate Flotei ruse a Marii Negre.

Fiind submarine de atac, cele şase nave din clasa Varsavianca, sunt destinate să se alăture grupării navale expediţionare ruse care operează în Marea Neagră şi Mediterană, asigurînd protecţia anti-navă şi anti-submarin a grupării. Pe lângă rachetele de croazieră, submarinul „Rostov pe Don" este înarmat şi cu rachete anti-nava P-800 Onix (bătaie 300 km), iar că armament AA, sistemele Strela-3M şi Iglă-1, prevăzute iniţial, au fost înlocuite cu cele mai noi sisteme AA cu rază scurtă de acţiune 9K333 Verba. Acestea sunt comandate de sistemul de conducere Barnaul-T, au o rază minimă de acţiune de 6.400 m, un plafon practic de 4.500-5.000 m şi o viteză de 500 m/s. Senzorul de autoghidare al rachetei funcţionează în trei benzi de frecvenţă, din spectrul vizibil şi infraroşu, imun la capcanele termice lansate de aeronava ţintă.

Utilizarea în premieră a bombardierelor strategice şi a submarinelor de către Rusia, este un semnal clar că Puţin este ferm în a-şi ţine promisiunea făcută faţă de Bashar Al Assad, la vizita acestuia de la Moscova. Anume că Moscova este hotărâtă să nimicească ISIS şi pe cei care sprijină această grupare teroristă. 

Grafica - Ion Măldărescu
-------------------------------------
[1] http://www.art-emis.ro/jurnalistica/3215-munitie-inteligenta-folosita-de-rusia-in-siria.html