James Pettit- c?r?iJames D. Pettit, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, a declarat că Moldova trebuie să rămână un stat suveran şi independent în cadrul unor graniţe sigure. Alăturarea României, de exemplu, ca o cale de a intra în U.E. sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova. Ceea ce va face lucrurile mai bune aici în Moldova este cooperarea dintre clasa politice şi oamenii din Moldova pentru ca ei toţi să contribuie la realizarea unei ţări mai bune pentru moldoveni. Moldova nu este România, Moldova îşi are propria sa istorie şi propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o ţară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite şi desigur, mai este şi problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova. Potenţialul aici este foarte mare, aveţi un popor calificat şi harnic, sunt multe posibilităţi în anumite sectoare pe lîngă agricultură, şi asta include sectorul textil şi IT"[1].

Milioane de români condamnă declaraţia ambasadorului James Pettit, care şi-a depăşit competenţele diplomatice. Un merituoas reprezentant al generaţiei tinere din România i-a adresat o scrisoare pe care v-o prezentăm. (Redacţia ART-EMIS).

Dear Mr. James Pettit,

My name is Claudiu Popescu, I am a medical doctor working in state hospital in Bucharest, Romania. I am writing because I was intrigued by your recent statement regarding Moldova and Romania. I am not a politician, but as a Romanian citizen I feel obliged to protest. Your information about these two countries is incorrect and incomplete: historically and ethnically we are one and the same people, we speak the same language, we are Orthodox Christians, our same ancestors died so than we would be free and united. Please refrain from insulting us and please stick to your job description.

Thank you,

Claudiu POPESCU MD PhD

August 29, 2016

            Stimate Domn James Pettit,

            Mă numesc Claudiu Popescu, sunt medic în București, România. Vă scriu pentru că am fost intrigat de afirmațiile dumneavoastră recente în legătură cu România și Moldova. Nu sunt politician, dar în calitate de cetățean român mă simt obligat să protestez. Informațiile dumneavoastră despre aceste două țări sunt incorecte și incomplete: din punct de vedere istoric și etnic, noi, românii și moldovenii, suntem același popor, vorbim aceeași limbă, avem aceeași credință creștin-ortodoxă și avem aceiași strămoși care s-au sacrificat pentru libertatea și pentru unitatea noastră. Vă rog să vă abțineți de la insultele la adresa noastră și vă rog să vă limitați la descrierea fișei postului dumneavoastră.

Vă mulțumesc,

Dr. Claudiu Popescu, MD PhD

August 29, 2016

 

--------------------------------------------