Alecu Reniţă, art-emisZiua în amiaza mare suntem furaţi de votul nostru pro-european din 30 noiembrie 2014 şi ne facem a nu vedea că ni se răpeşte una din ultimele speranţe. Să fie clar pentru toţi: tăcerea cetăţenilor naşte monştri. Despre ce este vorba? Cunoaştem cu toţii că alegătorii şi-au spus cuvântul la urne şi au oferit 55 de mandate, din 101, pentru cursul european al R.Moldova şi implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană. Foarte mulţi alegători, amintindu-şi de perioada de guvernare, s-au ţinut cu mâna de nas când au intrat în cabina de votare, dar conştientizând că votul se dădea între Rusia coruptă şi Europa civilizată, cetăţenii s-au văzut nevoiţi să mai dea o şansă formaţiunilor politice din fosta Alianţă, deşi, evident, nu meritau. La fel, este adevărat, că mulţi alegători dezgustaţi de comportamentul liderilor de partid, au votat pentru persoane concrete gen Maia Sandu, Iurie Leancă, Natalia Gherman, Dorin Chirtoacă sau Monica Babuc, în speranţa ca ei să aibă posibilitatea să continue reformele de modernizare a domeniilor în care activează. Cele trei partide parlamentare (P.L.D.M., P.D., P.L.), care au venit în faţa electoratului cu un program pro-european şi au câştigat încrederea cetăţenilor şi majoritatea mandatelor, aveau datoria să asigure împreună, drumul european al Republicii Moldova. Conform voinţei populare şi rezultatelor scrutinului, se cerea să se constituie o Alianţă majoritară pe principiile şi prevederile Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană, dar în acest moment crucial pentru viitorul ţării, interesele geopolitice ale Kremlinului s-au intersectat cu interesele criminale ale reţelelor mafioto-oligarhice de la Chişinău de a jefui republica în continuare şi, în rezultat, a intervenit trădarea cea mare. În decembrie şi ianuarie, când alegătorii aşteptau „naşterea în chinuri” a Alianţei, cei din afară şi de acasă care ne vor răul, au conceput următorul plan diabolic:
- a mima cursul european pentru a obţine bani de la UE şi a nu trezi revolta alegătorilor, dar fără a atinge clanurile corupte, justiţia, politicienii şi, în ansamblu, sistemul oligarhic;
- a crea o Alianţă parlamentară minoritară care să dea vina permanent pe Ghimpu şi să justifice eşecurile lor în implementarea reformelor de bază în justiţie, economie, agricultură, dezvoltare comunitară etc.;
- a minţi şi prosti cetăţenii moldoveni prin propagandă şi mass-media docilă că Alianţa „Moldova Europeană” e făcută doar din P.L.D.M. şi P.D., fără comunişti, deşi, în realitate, ultimul cuvânt în orice decizie politică e după Voronin.
 
În fond, rezultatele acestui plan se rezumă la profanarea ideii de integrare europeană în societatea moldovenească, compromiterea Acordului de Asociere RM-UE, nedepunerea cererii de aderare, şi, în final, schimbarea orientării politice a Republicii Moldova dinspre Europa către Rusia, chiar dacă majoritatea alegătorilor au votat pentru apropierea de Uniunea Europeană. Aşa-zisele negocieri au fost întinse mai bine de 2 luni pentru a crea o stare de apatie în societate, pentru a aţipi vigilenţa cetăţenilor şi a evita protestele de masă ale alegătorilor trădaţi şi, de a prezenta mascarada şi circul lor din Parlament, ca pe o „salvare” a Republicii Moldova. Situaţia reală nu e gravă, ci foarte gravă, fiindcă este uzurpată voinţa majorităţii alegătorilor exprimată la 30 noiembrie 2014, se dă cu tifla în sacrificiile tinerilor din aprilie 2009 şi se calcă în picioare zbaterile de peste un sfert de veac a tuturor moldovenilor, care au luptat pentru independenţă, libertate, democraţie şi integrare europeană. Tot ce s-a produs după alegerile parlamentare e mai mult decât un naufragiu ruşinos al „democraţilor”, e un faliment total al autorilor şi formaţiunilor politice implicate în deturnarea cursului european al R.Moldova. E o iluzie că poporul poate fi minţit la infinit: faptele arată încotro vă îndreptaţi, pretinşi europeni. Explicaţi-ne cum o să faceţi reforme în justiţie când aveţi în Parlament doar 42 de mandate, când pentru a vota o lege organică vă trebuie, cel puţin, 51 de voturi? Cum şi cu cine aţi pornit la drum? De ce naşteţi un guvern minoritar fără o acoperire politică? Dacă aveţi înţelegeri, aranjamente cu comuniştii, ieşiţi în public şi spuneţi întregii societăţi! De ce prostiţi oamenii necăjiţi şi chinuiţi de viaţa de coşmar, pe care le-aţi creat-o? Dacă aveţi spaimă de legile din Europa, dacă ştiţi că unii dintre voi aţi adunat averi furate, dacă în Uniunea Europeană nu puteţi dicta justiţiei să vă protejeze hoţiile, ieşiţi în faţa oamenilor şi spuneţi-le deschis că preferaţi împărăţia lui Putin, fiindcă acolo toţi tâlharii şi groparii propriului popor şi stat, ca Ianucovici, sunt protejaţi. De ce nu aveţi curaj să recunoaşteţi că în următorii 4 ani veţi jupui R.Moldova împreună cu comuniştii? Ne-aţi furat votul ziua în amiaza mare şi acum aşteptaţi recunoştinţa noastră că aţi salvat R.Moldova? Încetaţi să îndobitociţi oamenii ca Dodon şi să vă bateţi joc de poporul disperat.
 
Astăzi, ceea ce trebuie să înţelegem cu toţii, este că cei care s-au dat drept pro-europeni şi ne-au cerut votul, nu ne duc în Europa, ci în Rusia mafiotă şi coruptă a lui Putin. Dodon o spune în faţă, iar pseudo-democraţii nu au curaj, stau în spatele lui Voronin şi ne spun gogoaşi cât sunt ei de anticomunişti şi europeni. Aruncaţi-vă masca, fariseilor! Aţi adus Republica Moldova la un naufragiu ruşinos. Voi, mogulilor şi oligarhilor, după ce aţi ars Declaraţia de Independenţă, aţi pus la cale să ardeţi şi Acordul de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană. N-o să vă meargă! Să nu credeţi că sunteţi pe veci în afara răspunderii pentru faptele voastre.
Alecu Reniţă, semnatar al Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova