Despre trădare şi trădătoriTrădare este, o ştim şi noi
 
Ceea ce se întâmplă cu cazul Snowden seamănă izbitor cu cazul Pacepa. Mi-aduc aminte ce s-a întâmplat când Pacepa, creierul serviciilor secrete româneşti, a trădat, a fugit la duşmani, la americani: Ceauşescu era dat peste cap, turnătoriile lui Pacepa au dereglat tot sistemul securistic, l-au bulversat. E posibil să le fi dereglat de tot, una din cauzele căderii regimului să fie şi această trădare. Oricum, asta era opinia lui Sergiu Nicolaescu, care voia să facă un film despre Pacepa. L-ar fi numit „Trădarea”. El îmi zicea că în structura poporului român stă trădarea. A şi scris-o în cartea sa „Destin şi film”. Burebista a fost trădat de ai lui şi ucis, la fel Decebal, trădat, nevoit să se sinucidă. Apoi Mihai Viteazul, trădat de ai lui şi lăsat să fie decapitat de un călău ungur. Vlad Ţepeş, trădat de ai lui şi ucis, Tudor Vladimirescu la fel, ridicat de Eteria din tabăra română, sub ochii soldaţilor săi, şi ucis. Dar Lapuşneanul? A ucis 47 de boieri trădători, apoi a fost ucis şi el, otrăvit de doamna sa, cu asentimentul mitropolitului. Şi Nicolaescu i-a înşirat pe toţi eroii poporului român, care au fost trădaţi de români şi ucişi. Până la Ceauşescu, trădat de armata şi securitate şi ucis. Iar Pacepa este pus în fruntea lor. Simbol al trădării absolute.
 
O asemenea icoana a României te îngrozeşte.
 
Chiar şi confesiunile unor apropiaţi ai lui Pacepa, din tagma „viteji după război”, care scriu acum că a fost un bişniţar, un prăpadit, fac parte din aceasta icoană, fiindcă şi ele confirmă o formă de trădare: laşitatea. Desigur, eu i-am dat regizorului revendicativ contraexemple, de frumuseţe şi dumnezeire românească, de la împaraţia folclorului românesc şi până la Brâncuşi.
- Dar „Mioriţa”, sărea el, nu este cel mai bun exemplu de trădare? Să-l ucizi pe cel mai bun dintre ciobănei! Şi unde se arată asta? În chiar cea mai populară baladă româască. Să fie oare trădarea un blestem specific românesc sau e universală, valabilă la toate popoarele, manifestându-se mai ales în sfera puterii?!
 
S-a făcut lumină! Romania este trădată la vârf.
 
Ei, acum au şi americanii un Pacepa al lor, care a fugit, invers, la ruşi, declanşând un conflict ce va genera, fără îndoială, un nou război rece., fiindcă Preşedintele Federaţiei Ruse face parte din acele forţe malefice, bolnave după glorie, un primitiv ca şi actualul Preşedinte al României. Care are în sânge trădarea. Fapt care a ieşit în evidenţă - vă aduceţi aminte -, imediat după suspendare, când, împotriva evidenţei votului românilor de la Referendum, a sărit să-i ia apărarea... cine, cine oare!? Însăşi madam Merkel. Din acel moment, s-a făcut lumină: Romania era/este trădată la vârf. De la astfel de oameni se trag multe nenorociri ale istoriei şi omenirea trebuie să lupte din greu ca să le opună energia pozitiva a artei, a creaţiei, a credinţei, a înţelepciunii. Felul cum a amestecat Putin funcţiile de preşedinte şi prim-ministru încalcă orice logică a democraţiei. Este un abuz, aşa cum abuz este să fii demis şi să tronezi senin. Oare cum pot să doarmă astfel de oameni, ştiindu-se atât de bolnavi?! Alo, Doamne, nu le trimiţi de acolo un doctor cu o seringă?
 
Trădător. Asta este eticheta cu care Pacepa rămâne în istorie
 
 
Sigur, se poate spune că Pacepa a trădat fugind pe poteca democraţiei, în lumea liberă, pe când Snowden a ales o închisoare supercoruptă, un regim în care nu ai vrea să trăieşti, în care e bine ca omenirea să nu se întoarcă. E de asteptat ca şi Snowden să-şi facă opereaţii estetice, să devină de nerecunoscut, până nu e prea târziu. El nu mai are nicio şansa de a se reîntoarce printre oameni. El a ales să fie spion, să lucreze într-un serviciu ultrasecret. Cum de o face acum pe inocentul, ba pe eroul? S-a trezit să facă bine omenirii, ca şi cum nu am şti că serviciile secrete se refac, precum caracatiţa sau coada de şarpe. Cele 20 de mii de documente pe care i le-a transmis prietenului sau din Brazilia demonstrează că acest act al trădării l-a făcut cu bună ştiinta. Îl avea în sânge. Ca Nero, care a dat foc Romei. Vrea să fie şi el un nou Nero? Unii justifică trădarea lui Pacepa, spunând că a fost o trădare pozitivă împotriva unui regim satanic. Pe care însă l-a slujit o bună parte din viaţă. Da, dar şi-a răscumparat păcatele turnându-i pe dictatori. Ba partizanii lui susţin ca însăşi cartea „Orizonturi roşii” e o cauza a căderii regimului, oricum, a fost o piedică la căruţă. Dupa '89, generalul Pacepa a fost repus în drepturi, a fost făcut erou (de beneficiarii trădării - n.r.), dar cei mai mulţi îl consideră trădător. Asta este eticheta cu care rămâne în istorie, mai ales că s-a cramponat de grade. Şi pe el l-a tradat ambâţul de a fi neaparat „dom’ gheneral”, cum ar spune Brăescu. E grea soarta pentru cine face politichie şi se bagă cu râtul în hazna. Nici toate apele mării nu-l mai spală. Nu există trădare pozitivă sau negativă, exista trădare.
 
 
...i-a tocat-o madam Longin
 
În commedia dell’arte există un personaj care stă cu graniţa între picioare, cu un picior la ruşi şi cu celalalt picior la americani. Şi nu ştie ce să facă, încotro s-o ia. Iar trădarea duce la lipsa de identitate. Oare Snowden e un trădator negativ pentru americani şi pozitiv pentru ruşi sau chinezi?! Cu sau fără operaţii faciale, el nu mai are identitate, aşa cum nu a mai avut (nu are -n.r.) nici Pacepa. A avut? Dar e oare mort? Cine ştie? Nici el nu ştie. Poate că nu a fost nici viu, deşi se ducea să ia pensia. Sau i-o lua Liiceanu. Unii zic ca i-a tocat-o madam Longin. O întreagă confuziune, tipică celor fără de identitate.
 
Şi mincinoşii fac parte din tagma trădătorilor
 
Oricum, Nicolaescu a fost îmbrobodit de alde Lustig, un ingineraş mort după drame comicoidale, care i-a tot amânat acest proiect, cu adevărat important. Un film despre „omul cu o mie de feţe” sau despre „omul fără feţe”, cum îi zicea el, ar fi făcut senzaţie. Şi Nicolaescu putea să-l facă. Numai el ar fi putut să facă spectaculos un asemenea film. Am citit că Tudor Giurgiu, şi el un trădător şi hoţ al TVR, vrea să facă un film despre hoţii de tablouri celebre din Olanda. De, hoţ la hoţ trage! Mai bine ar face unul despre Snowden. E în stare, deşi pentru asta i-ar trebui un Pacepa consilier. Dar poate s-o ia şi pe madam Lucica Hossu-Longin, o altă hoaţă, care a minţit într-o carte că a stat „faţă în faţă” cu Pacepa. Poate o fi stat chiar bouche-à-bouche! Şi mincinoşii fac parte din tagma trădătorilor, mai ales când îi trădeaza pe cititori. Scriitori-trădători, ce ruşine!
Ce ziceţi, doamna Herta, o ţară a trădătorilor ar fi oare posibilă? Nu! Aşa cum nu e posibilă nici una a hoţilor. Fiindcă nu ar mai avea pe cine trăda, pe cine fura. Snowden nu l-ar fi putut trăda pe Pacepa şi invers. Extremele se resping, deşi e posibil să se şi atragă. Dar, în fond, în orice direcţie se petrec, trădari. Trădătorii între ei. Şi trădarea atrage după sine o altă trădare... şi tot aşa. Nu te poşi aştepta la nimic bun de la oameni care îşi trădeaza patria, care sunt suspendaţi şi demişi, dar ei continuă s-o facă pe cocoşii! (şi codoşii - n.r.)
Grid Modorcea
Corespondenta de la New York
 
Notă cu nedumeriri şi întrebări fireşti:
- Vă mai urmăreşte „tâmpita de patrie”, Frau Herta? Sau aţi renunţat la statutul de victimă?
- Comparaţie reuşită: Pacepa-Snowden seamănă izbitor cu cea dintre Preşedintele S.U.A. şi Preşedintele României. Nu cumva actualul Preşedinte al României a fost „reales” cum bine se ştie, la fel cum a fost „reales” şi actualul Preşedinte al S.U.A. atât pentru primul, cât şi pentru al II-lea mandat?
- Punându-i alături ăe Preşedintele Federaţiei Ruse şi pe cel al României, măcar Putin ţine cu Ţara lui, cu ruşii lui. Preşedintele României nu ţine cu românii, ci cu Cioabă şi ai lui, cu Viktor Orban şi ai lui, cu Sörös şi banii lui...
- Când Elena Ceauşescu a aflat că şi Sergiu Nicolaescu era printre „revoluţionari”, a exclamat: „Cum? Şi ăsta? Păi a avut tot ce-a vrut!” Deci, Sergiu Nicolaescu nu a trădat?
- Lucica Hossu-Longhin, Liicheanu, Tismăneanu, HoRoPa (fostul Führer de la I.C.R.), Pleşu-vu, Manolescu, „Orbitor”-ul-Cărtărescu - cu porno-palavrele sale, Mungiu care se ştie cum a obţinut premiile şi mulţi alţii cum s-or numi? Elitişti nepătaţi? (I.M.)