Dr. Iulia Gabriela Şerban, art-emisÎn 1990, A.Z.T. primeşte licenţa pentru a fi administrat şi în infecţia HIV recentă şi la copil (în străinătate). La O.M.S. erau deja raportate 300.000 cazuri de SIDA în lume, iar C.D.C. Atlanta a iniţiat supravegherea lucrătorilor sanitari expuşi riscului de infecţie profesională; moare Freddie Mercury, solistul trupei Queen, la doar 24 de ore după ce anunţă oficial că este bolnav de SIDA; basketbalistul Earvin (E.S.P.I.D.). Magic Johnson anunţă că este HIV pozitiv şi că se va retrage din viaţa sportivă; în cadrul decernării premiilor Tony Awards din acel an, actorul Jeremy Irons a purtat pentru prima oară Fundiţa Roşie, care a devenit la scurt timp simbolul internaţional al solidarităţii cu persoanele infectate cu HIV. Întâlnirea anuală E.S.P.I.D. este organizată în Goteborg, Suedia. În 1991, Ddl primeşte licenţa de administrare la cazurile de SIDA avansate (în străinătate). Apar şi alte medicamente folosite în lupta cu HIV. Întâlnirea anuală E.S.P.I.D. se desfăşoară în Saint Felin de Guixols, Spania. În 1992 la O.M.S. ajung să fie raportate cumulativ 611.589 cazuri SIDA, estimându-se ca ar fi peste 2 milioane de cazuri în lume; ddC (Zalcitabina, Hivid) primeşte licenţa de a fi asociat la tratamentul cu AZT ( în străinătate). Fundiţa roşie devine simbolul luptei Anti SIDA. Întâlnirea anuală ESPID are loc la Dresda, Germania. Michael Jackson donează încasările albumului „Dangerous” fundaţiei pentru ajutorarea copiilor cu HIV–SIDA din Africa. Susţine „Fundaţia SIDA” înfiinţată de Elizabeth Taylor.

În 1993, CDC Atlanta, S.U.A. modifică definiţia SIDA şi introduce alte 3 boli definitorii pentru SIDA la persoanele infectate cu HIV: tuberculoza pulmonară, cancerul de col uterin, pneumonia recidivantă; în funcţie de valorile limfocitelor CD4 (limfocite CD4 sub 200/mmc=SIDA). (4, 5, 6) CDC formulează definiţia extinsă de supraveghere a cazului de SIDA şi clasificarea infecţiei HIV, acceptate şi astăzi. Mor de SIDA balerinul rus Rudolf Nureyev şi jucătorul de tenis Arthur Ashe. Între 7-11 Iunie 1993 se desfăşoară lucrările celei de-a IX-a Conferinţe Internaţionale H.I.V.-S.I.D.A., Berlin. Întâlnirea anuală ESPID este organizată la Helsinki, Finlanda. În 1993, la 25 mai, Parlamentul Republicii Moldova adoptă legea nr. 1415.XII. „Cu privire la profilaxia maladiei S.I.D.A.”

În 1994, C.D.C. Atlanta, SUA modifică definiţia S.I.D.A. la copil în funcţie de valorile CD4; la A X-a Conferinţă Internaţională S.I.D.A. de la Yokohama – Japonia, s-a recomandat informarea şi educarea populaţiei, ca măsură sigură de a reduce extinderea infecţiei cu H.I.V., în locul medicamentului sau vaccinului expectat. OMS acumulează peste un milion de cazuri de SIDA raportate în lume (se estimează 4 milioane); ulterior se estimează că în lume ar fi peste 16 milioane de persoane infectate cu HIV; conducătorii a 42 guverne adoptă Declaraţia de la Paris (1 Decembrie 1994). AZT-ul şi naşterea prin cezariană reduc riscul transmiterii virusului de la mamă la fat. Tom Hanks câştigă premiul Oscar pentru cel mai bun rol principal masculin din filmul „Philadelphia”, în care interpretează rolul unei persoane bolnave de SIDA. Întâlnirea anuală E.S.P.I.D. are loc la Budapesta, Ungaria. Între 5-13 Septembrie 1994 are loc la Cairo, Egipt, Conferinţa Internaţională despre Populaţie şi Dezvoltare (C.I.P.D.), 178 ţări participante, se adoptă un program de acţiune pentru 20 ani privind populaţia mondială şi resursele. Se dovedeşte că A.Z.T.-azidotimidina, inhibitor nucleozidic de revers-transcriptaza, reduce transmiterea virusului de la mamă la copil.

Estimările O.M.S. pe anul 1995 sunt: pentru SIDA: peste 4,5 milioane; pentru H.I.V.: 20 milioane, din care peste 1,5 milioane copii. Apare o nouă clasă de medicamente: inhibitorii de protează. Între 6-9 Iulie 1995, la Sardinia, în Italia, se desfăşoară Al IV-lea Workshop Internaţional - rezistenţa H.I.V. la medicamente. Naţiunile Unite lansează un program special dedicat epidemiei cu H.I.V. - Joint United Nations Program on HIV-AIDS (U.N.A.I.D.S.). Întâlnirea anuală E.S.P.I.D. 1995 este organizată la Birmingham, Marea Britanie. Studiul P.E.T.R.A., implicând Africa de Sud, Tanzania, Uganda este iniţiat în 1995 de WHO şi U.N.A.I.D.S.. La Cape Town are loc Conferinţa Internaţională a Femeilor Seropozitive - International Community of Women Living with H.I.V. and A.I.D.S. (ICW) – proiectul „Positive Women: Voices and Choices” aplicat ulterior în 6 ţări. Un activist anti-SIDA din San Francisco, Jeff Getty, se decide să fie primul pacient care să beneficieze de un transplant de maduvă osoasă de la un babuin, care nu poate fi infectat cu HIV şi nu se poate îmbolnavi cu S.I.D.A. în aceeaşi manieră ca oamenii. Organismul lui Getty respinge instant celulele babuinilor, iar activistul moare în 2006 de pe urma unui neoplasm asociat sindromului imunodeficientei dobandite Guvernul Republicii Moldova aprobă programul Naţional de profilaxie şi combatere a maladiei SIDA şi bolilor sexual transmisibile. În perioada 1987-2002 în Moldova s-au efectuat circa 5,4 milioane analize H.I.V.-S.I.D.A.

În Ianuarie 1996, 6 Agenţii ale Naţiunilor Unite stabilesc un Program HIV–SIDA: United Nation Children’s Fund (UNICEF), United Nations Development Programme (UNDP), United Nation Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO), United Nations Population Fund (UNFPA), World Health Organization (WHO), World Bank. În perioada 7-13 iulie 1996, la Vancouver, Canada, s-a desfăşurat A XI-a Conferinţă Internaţională SIDA, cel mai important forum în domeniu. Cu această ocazie sunt prezentate primele cazuri de negativare virală sub tratament antiretroviral asociat. Apare mirajul inhibitorilor de proteaze şi al programelor matematice de negativare virală. (4, 5) La a XI - a Conferinţă Internaţională pentru Infecţia HIV şi SIDA s-a adoptat politica „Hit early, hit hard” de tratament precoce a infecţiei HIV; s-a subliniat pericolul monoterapiei antiretrovirale specifice; s-a oficializat utilizarea încărcării virale HIV ca al doilea marker surogat în aprecierea evoluţiei HIV, alături de numărul de limfocite CD4. S.U.A. testează primul vaccin anti-HIV; companiile farmaceutice din SUA şi Europa dau în judecată guvernul Africii de Sud care a permis prin lege cumpărarea de medicamente antiretrovirale produse de firmele de generice. Între 3-6 Iulie 1996, la Whistler, Canada are loc Al V-lea Workshop Internaţional privind rezistenţa medicamentelor la HIV. A 3–a Conferinţă privind retrovirusurile şi infecţiile oportuniste se desfăşoară la Washington DC. Întâlnirea anuală E.S.P.I.D. 1996 este organizată la Elsimore, Danemarca. UNAIDS şi Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights (OHCHR) abordează (1996) drepturile persoanelor seropozitive, publicate ulterior în 1998, cu intervenţia International Council of AIDS Service Organizations (ICASO) şi realizarea unei versiuni multilingve a ghidului, propus pentru organizaţiile nonguvernamentale.

Societăţile medicale din ţările dezvoltate elaborează în 1997 ghiduri terapeutice pentru adulţi care recomandă asocieri   medicamentoase anti-HIV triple şi guadruple şi monitorizarea tratamentului prin determinarea numărului limfocitelor CD4 şi a încărcăturii virale. Se află în lucru recomandările terapeutice pentru copil, femeia gravidă şi pentru expunerile accidentale Între 25–28 Iunie 1997, la St. Petersburg, Florida are loc Atelierul Internaţional privind rezistenţa la medicamente a HIV, eradicare şi strategii de tratament. În iulie 1997 Thailanda introduce în provincia nordică Phayao (populaţie 517.000, din care 5,5 % gravide infectate HIV) un program de reducere a transmiterii materno-fetale, utilizând antiretroviralele (ARV) - zidovudina (AZT). 68% din seropozitivi s-au înrolat în program, tratamentul a avut o rată de complianţă 90%, costuri adiţionale 0,13 $ per capita pe an. În august 1997, WHO, UNICEF, UNAIDS au adoptat Policy Statement on HIV and infant feeding (13) La Toronto, Canada s-a desfăşurat A 37-a Conferinţă Interştiinţifică privind agenţii antimicrobieni şi chemoterapia. Sub egida O.N.U. se înfiinţează o nouă organizaţie UNAIDS, având ca scop coordonarea în plan internaţional a luptei împotriva SIDA. Apare clasa de medicamente inhibitori non-nucleozidici de revers transcriptază. Creşte speranţa de viaţă şi calitatea vieţii persoanelor infectate cu HIV datorită terapiei combinate cu medicamente antiretrovirale. Multe ţări în curs de dezvoltare nu au fonduri suficiente pentru a asigura medicamentele necesare persoanelor infectate cu HIV. Virusul se răspândeşte foarte repede pe glob, deşi programele de prevenire se desfăşoară peste tot în lume. Întâlnirea anuală ESPID are loc la Paris, Franţa. În 1997 este organizată Campania UNAIDS „Children Living in a World with AIDS”. Întâlnirea Grupului de lucru asupra educaţiei SIDA în şcoli şi a tinerilor cu dizabilităţi - Meeting of Interagency Working Groups on School AIDS Education and on Especially Vulnerable Young People - îşi propune identificarea de politici şi programe efective.

Între 1-5 Februarie 1998, la Chicago, S.U.A este organizată A 5–a Conferinţă privind retrovirusurile şi infecţiile oportuniste. A XII-a Conferinţă Internaţională SIDA are loc la Geneva, în iunie - iulie 1998 - OMS a estimat 33,4 milioane persoane infectate mondial. Se confirmă eficacitatea terapiei HAART - Highly Active Antiretrovirale Therapy, care este utilizată şi în România. Jacobson, 1998 demonstrează că nu există nici un efect semnificant asupra cursului afecţiunii avansate HIV–SIDA, dacă este administrată plasmă de la pacienţi nou infectaţi HIV, în stadiu de boală iniţial, incipient. Între 24-27 Iunie 1998, Lake Maggiore, în Italia, se desfăşoară Al II-lea Workshop Internaţional privind strategiile de tratament şi rezistenţa la terapia HIV. Departamentul de Stat pentru Sănătate SUA aprobă primul medicament antiretroviral bazat pe inhibitori de protează. Studiile arată că tripla terapie este mult mai eficientă decât cea bazată pe două medicamente; activistul Gugu Diamini, din Africa de Sud este omorât în bătaie de către vecinii lui după ce au aflat dintr-o emisiune TV că este seropozitiv. Întâlnirea anuală ESPID are loc la Bled, Slovenia. În 1998, de Ziua Mondială SIDA este organizată Campania UNAIDS Force for Change: World AIDS Day Campaign with Young People”. MTV, World Bank şi UNAIDS au produs şi difuzat pentru prima dată un program special internaţional de televiziune. Are loc Întâlnirea Grupului de lucru asupra educaţiei SIDA în şcoli şi a tinerilor cu dizabilităţi, 1998 - Meeting of Interagency Working Groups on School AIDS Education and on Especially Vulnerable Young People, pentru identificare de politici şi programe efective.

În 1999, cercetătorii din cadrul Universităţii din Alabama descoperă un virus asemănător cu HIV la o specie de cimpanzei din Africa Centrală. Cimpanzeul Marilyn ajută la confirmarea faptului că virusul HIV a circulat iniţial în această   populaţie. Cercetătorii demonstrează că este necesar să se asigure o profilaxie discontinuă a infecţiilor oportuniste. Între 8-12 Februarie 1999 se organizează în La Haye, Pays Bas, Forumul tinerilor CIPD. Între 21 – 22 Februarie 1999, în Ottawa, Ontario, Canada are loc o Masă rotundă autohtonă privind sănătatea sexuală, cu participanţi din Ecuador, Surinam, Montreal, indieni, inuiţi, tribul Battleford, Alberta, Columbia Britanică, Manitoba, Nouveau-Brunswick, Terra Nova, Quebec, Saskatchewan, analizând prevalenţa infecţiei HIV în comunităţile autohtone canadiene, aspecte de izolare socio-economică şi reticenţă privind efectuarea testelor de detecţie, transmiterea materno-fetală, acces la informare independent de locul de rezidenţă Întâlnirea anuală ESPID are loc în Heraklion, Grecia. În iunie 1999, la Sesiunea Specială a Naţiunilor Unite este adoptat Raportul cincinal al procesului de implementare a programului de acţiune CIPD, Cairo, 1994. Întâlnirea Grupului de lucru asupra educaţiei SIDA în şcoli şi a tinerilor cu dizabilităţi - Meeting of Interagency Working Groups on School AIDS Education and on Especially Vulnerable Young People, pentru identificare de politici şi programe efective, este organizată pentru al treilea an consecutiv. În 1999 apar primele dovezi care sugerează că virusul imunodeficienţei la maimuţe a suferit mutaţii genetice şi a fost transmis la oameni, cel mai probabil atunci când vânătorii africani au fost expuşi la sângele infectat al cimpanzeilor pe care îi măcelăreau pentru hrană Între 29 August – 1 Septembrie 1999, în Atlanta, Georgia, SUA se desfăşoară National HIV Prevention Conference. Central European Harm Reduction Network 1999a, Global Perspective on Epidemiology and HIV Prevention in Drug using Populations, Central Eastern European Region. Între 5 – 8 Decembrie 1999, la Paris, Franţa este organizat „The 4th International Conference on Home and Community Care for Persons Living with HIV–AIDS.”

În 2000, 5 companii farmaceutice acceptă la iniţiativa O.N.U. privind scăderea accentuată a preţurilor la medicamentele destinate ţărilor în curs de dezvoltare. Atenţia se îndreaptă asupra pandemiei SIDA şi asupra problemelor infecţiei HIV-1 în ţările în curs de dezvoltare; în multe ţări africane seroprevalenţa depăşeşte 25%. Între 10-13 aprilie 2000, la Buenos Aires, Argentina are loc Al IX-lea Congres Internaţional de Boli Infecţioase, sub auspiciile preşedintelui Republicii, Dr. Fernando de la Rua. În Africa, peste 90% din infectaţii HIV au coinfecţii cu HSV2. Reactivarea HSV2 este de 3-5 ori mai frecventă la infectaţii HIV, cu localizări perirectale, HSV2 izolat din culturi se asociază în peste 60% cazuri cu HIV1. Proteinele HSV favorizează replicarea HIV. Modificările cardiace sunt frecvente în HIV. („Viaţa Medicală”, Aprilie 2000). Între 9-14 Iulie 2000 are loc A XIII-a Conferinţă Internaţională SIDA la Durban, Africa de Sud, unde sunt abordate: originea SIDA (declaraţie finală: HIV este agentul etiologic al SIDA), transmiterea verticală şi prevenţia prin chimioterapie. Este prima întâlnire care are loc într-o ţară în curs de dezvoltare. Întâlnirea anuală ESPID 2000 se desfăşoară în Noordwijk, Olanda.
În 2001, O.N.U. aprobă detaliile şi orarul implementării în ţările membre a strategiilor de educaţie, prevenire şi tratament. Se consideră că există două epidemii distincte de HIV:
1 - în ţările în curs de dezvoltare epidemia este încă necontrolată, atenţia fiind îndreptată spre prevenire, diagnostic, acces la îngrijiri medicale,
2 - în ţările dezvoltate atenţia se îndreaptă spre prevenţie, toxicitate şi rezistenţa la medicamente.

Swaziland este declarată ţara cu cel mai mare număr de persoane infectate cu HIV din totalul populaţiei: 1 din 10 cetăţeni ai acestei ţări sunt infectaţi HIV. În iunie 2001 are loc Adunarea Generală a Naţiunilor Unite (UNGASS) – şefii de guverne a 189 ţări au semnat o declaraţie pentru reducerea proporţiei de copii infectaţi cu 20% la sfârşitul anului 2005 şi 50% la sfârşitul anului 2010. În iunie 2001, în Tanzania se constituie Echipa Internaţionala UNAIDS pentru Estul şi Sudul Africii. În 2001, la Gaborone, Bostwana, se accentuează rolul pregătirii specialiştilor: HIV-AIDS Counsellor Training Guide (Ghid de Consiliere), Counselling Subunit of the AIDS Unit - Ministry of Health (Subunitate de consiliere HIV). Se organizează A 7-a Conferinţă Internaţională privind retrovirusurile şi infecţiile oportuniste - CROI, 2001. Epidemia cu HIV ia amploare în Estul Europei şi în fostele state din Federaţia Rusă, înregistrându-se 250.000 noi cazuri. Saha, 2001 raportează răspuns IgA local, la nivel de mucoasă, anti HIV-1, care nu este detectat prin metodele uzuale de testare a anticorpilor. Ig A este asociat cu protecţia anti infecţie HIV-1, comparativ cu Ig G. Secretarul General al UN (United Nations, Naţiunilor Unite), Kofi Annan anunţă că pentru o intervenţie eficientă în statele în curs de dezvoltare este nevoie de cel puţin 7 miliarde de dolari, lansând astfel ideea unui fond comun de luptă împotriva SIDA. La scurt timp este lansat Fondul Global de Lupta anti SIDA, Malarie şi TBC. Moare la doar 12 ani Nkosi Johnson, din Africa de Sud. A fost printre puţinii copii născuţi seropozitivi din Africa de Sud care a depăşit vârsta de 7 ani, a devenit un simbol al luptei împotriva bolii şi a luptei pentru drepturile persoanelor afectate; Nkosi a reuşit să impună autorităţilor sud africane importante modificări legislative. La 9 Noiembrie 2001 este organizat un Simpozion HIV la Spitalul Dr. Victor Babeş, Bucureşti. Întâlnirea anuală ESPID, 2001 are loc la Istanbul, Turcia. La 18 iunie 2001, Guvernul Republicii Moldova aprobă Programul naţional de profilaxie şi combatere a infecţiei HIV/SIDA şi infecţiilor cu transmitere sexuală pentru anii 2001-2005. În iunie 2001 are loc la NewYork A XXVI-a sesiune Specială ONU, care adoptă Declaraţia privind ataşamentul la combaterea HIV-SIDA.

- Va urma -